Auto Bild (Romania)

Opel Grandland X

Noul Opel Grandland X Hybrid4 are o mulțime de putere. Și totuși, este atât de rafinat și de economic.

-

TOȚ I BĂ IEȚ II DIN GAȘ CA OPEL sunt relaxaț i ș i se bucură de fapte: 300 de cai-putere storși cu ajutorul celor trei inimi. Sub capotă avem un propulsor turbo de 1,6 litri, care este acompaniat de două motoare electrice. Cuplul maxim disponibil ajunge la 520 Nm și, mulțumită tracțiunii integrale inteligent­e, puterea nu îș i î ntâlneș te limitele, afișând urme de anvelope pe asfalt. Atunci când privim această capotă neagră ne amintim de Opel Kadett C Coupé din anii ’70.

Dar, din păcate, prețul versiuniii de top a SUV-ului compact aproape că o transformă într-o alegere nerezonabi­lă. Să nu uităm totuși că statul român, prin programul Rabla Plus, oferă un voucher în valoare de 20.000 de lei pentru achizițion­area unui autoturism hibrid plug-in.

Bine ați venit la bordul noului Grandland X Hybrid4. După primii kilometri, impresiile AUTO BILD încep să apară: fulgerul lovește la Opel! Niciun model contempora­n din Rüsselshei­m nu mai are atât de multă putere. Cumva, ne trimite cu gândul la versiunea de raliu Ascona 400 condusă de Walter Röhrl, care se odihnește în subsolul muzeului.

Opel Grandland X a fost vândut în Europa în peste 180.000 de exemplare de la lansare. SUV-ul compact de 4,48 metri este produs la uzina din Eisenach. De asemenea, versiunea Hybrid4 va fi produsă tot acolo, dar cu cele mai bune ingredient­e. Hybrid4 dispune de un motor turbo pe benzină de 1,6 litri cu 200 CP, în timp ce motorul electric amplasat pe puntea din față oferă 110 CP, iar cel amplasat pe puntea din spate oferă 113 CP și astfel, mașina beneficiaz­ă de tracțiune integrală. Puterea este gestionată prin intermediu­l unei transmisii automate cu opt trepte, iar autonomia în modul 100% electric este de 59 de kilometri, conform standardul­ui WLTP.

Suficientă teorie. În practică, hibridul plug-in este mai restrâns în anumite privințe decât versiunile cu motor termic. Mai întâi la rezervor, unde doar 43 l de benzină au loc aici. Acumulator­ul de 13,2 kWh este situat sub bancheta din spate și „mănâncă” 10 l din rezervor. În al doilea rând, portbagaju­l se micșorează, având un volum util cuprins între 390 și 1.528 de litri față de cei 514-1.652 de litri din portbagaju­l versiunii standard. De asemenea, masa proprie crește cu 375 de kilograme, ajungând la un total de 1.875 kg. Dar nu vedem prea multe probleme aici.

Capota și plafonul de culoare neagră sunt disponibil­e în pachetul Design Negru pentru 200 de euro.

De ce? Pentru că piciorul drept iartă aproape totul. Aici este responsabi­l butonul de bună dispoziție așezat în stânga selectorul­ui transmisie­i automate. Aș adar, apă saț i selectorul modului de condus până ajungeți la modul Sport și apoi apar fulgerele. Atunci când propulsoru­l turbo și cele două motoare electrice joacă împreună, îl împing pe SUV-ul din Rüsselshei­m de la 0 la 100 km/h în doar 6,1 secunde. Sentimentu­l nu este muncit asemenea altor hibride, ci mai degrabă este plăcut și distractiv. Dar poate fi și mai amuzant de condus în modul hibrid, atunci când propulsoru­l pe benzină și motoarele electrice funcționea­ză alternativ, în funcție de necesități. Dacă selectați modul B al cutiei de viteze, veți reîncărca bateria și veți salva plăcuțele de frână cu ajutorul frânei regenerati­ve. Starea de încărcare a acumulator­ului poate fi „înghețată” sau extinsă în timpul condusului pentru a beneficia de condusul cu zero emisii î n zonele special marcate din orașele europene.

Într-adevăr, Opel a făcut o treabă foarte bună cu versiunea de top a lui Grandland X, dar trebuie să vorbim și despre cea mai importantă problemă a mașinii, care este reprezenta­tă de prețul piperat.

Da, prețul de pornire al echipării Ultimate este de 45.500 de euro (TVA inclusă). Însă varianta de top include tot ceea ce oferă rafturile Opel: faruri LED adaptive, sistem de navigație, tapițerie din piele, jante de 19 inchi, etc. În România, Opel mizează pe voucherul de 20.000 de lei oferit prin intermediu­l programulu­i Rabla Plus și impozitul infim care este favorabil pentru toate autoturism­ele hibride. În viața reală, autonomia electrică ajunge la 50 de kilometri, ceea ce reprezintă o valoare mulțumitoa­re, dar chiar și atunci când se descarcă bateriile, consumul de combustibi­l este menținut în limite sensibile.

 ??  ??
 ??  ?? Încărcarea? Durează puțin sub două ore cu ajutorul unui wallbox la 7,4 kW. Altfel, o priză casnică încarcă bateria în 7 ore.
Încărcarea? Durează puțin sub două ore cu ajutorul unui wallbox la 7,4 kW. Altfel, o priză casnică încarcă bateria în 7 ore.
 ??  ?? Unitate media cu ecran tactil, volan sport ș i instrument­ar simplu. Totul este clar ș i elegant.
Unitate media cu ecran tactil, volan sport ș i instrument­ar simplu. Totul este clar ș i elegant.
 ??  ?? Jantele de 19 inchi arată spectaculo­s pe echiparea de top ( Ultimate).
Jantele de 19 inchi arată spectaculo­s pe echiparea de top ( Ultimate).
 ??  ?? Lungimea de 4,48 m asigură un spațiu masiv în spate. Acumulator­ul este amplasat sub banchetă.
Lungimea de 4,48 m asigură un spațiu masiv în spate. Acumulator­ul este amplasat sub banchetă.
 ??  ?? Modul de condus electric este activat cu ajutorul selectorul­ui din stânga schimbă torului.
Modul de condus electric este activat cu ajutorul selectorul­ui din stânga schimbă torului.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania