Auto Bild (Romania)

Motorsport

Era cât pe ce să vedem o victorie-surpriză marca Elfyn Evans. Și nu oriunde, ci la Monte Carlo. N-a fost să fie, dar el o să o țină minte.

-

ȘTIȚI CUM SPUNEA AYRTON: locul doi este primul care pierde. Acest motto probabil că îi cade greu lui Evans, care a reușit performanț­a de a conduce prima etapă WRC din 2020 preț de mai multe probe speciale. Era cât pe ce să fie o victorie incredibil­ă în fața proaspătul­ui campion mondial, Ott Tanak, dar și a unor legende în domeniu, cum sunt Löeb și Ogier. Iată cum își spune cuvântul experiența. Și norocul, desigur. Elfyn a încheiat Raliul din Monte Carlo pe cea de-a treia poziție de pe podium. Vestea bună pentru el și pentru Toyota a fost că Sebastien Ogier a venit cu locul doi „acasă”, deci constructo­rul nipon are deja un mic avantaj de puncte în fața rivalilor de la Hyundai. Cei din urmă s-au trezit anul trecut campioni la constructo­ri, deci au punctat bine în fiecare etapă, dar nu au avut un pilot care să facă același lucru și să și învingă.

Dureros moment, dar admirabil faptul că Neuville a rămas în echipa Hyundai. El are un avantaj acum față de campionul en-titre din WRC, estonianul Ott Tanak. Pe lângă faptul că nu are toate privirile pe el, este relativ familiariz­at cu vehiculul și cu întreaga echipă tehnică. Dacă prima parte se „reglează” în timp, durează ceva mai mult până se întâmplă chimia dintre oameni într-o mare echipă. Dar să nu îi luăm lui Ott spațiul pentru cel de-al doilea titlu din carieră, că are un sezon întreg să ne arate de ce este în stare. Momentan, ne-a arătat un accident spectaculo­s, derulat la aproximati­v 190 km/h. Echipajul nu a pățit nimic, ceea ce nu face decât să ne reconfirme cât de sigure sunt actualele modele din WRC. Grupa B nu ar fi dispărut vreodată dacă existau aceleași măsuri de siguranță. Dar cui îi ținem pumnii în 2020? Hmm.

N IS-A RIDICAT PĂRUL PE MÂINI când am văzut accidentul lui Raul Badiu de la etapa WRC din Finlanda. Echipajul pe care îl forma cu Gabi Lazăr avea un ritm foarte bun în clasa JWRC, dar o ieșire în decor le-a pus restul sezonului în cui celor doi sportivi. Raul Badiu a ajuns la spital în urma accidentul­ui, iar medicii l-au externat după câteva zile. Situația a implicat o ușoară amnezie și două coaste fracturate, precum și interdicți­a de a zbura, dar sibianul este bine acum și va alerga în ediția 2020 a Raliului Suediei. Alături de el va fi tot Gabi Lazăr, iar cei doi vor goni tot cu un Ford Fiesta R2T. Sperăm să îi vedem cât mai sus pe lista pe care urmărim timpii live și să fie de fiecare dată cu mașina întreagă la finiș. Cu puțin noroc, multă muncă și tenacitate, cei doi ar putea să vină acasă cu marele titlu din JWRC: un Ford Fiesta R5 și acoperirea cheltuieli­lor de participar­e în sezonul 2021. Cele din urmă sunt mai scumpe decât mașina, apropo.

 ??  ??
 ??  ?? Thierry Neuville a fost relativ aproape de un titlu în 2019. N-a fost să fie. Hyundai a luat titlul la constructo­ri anul trecut, dar nu a reușit asta și la piloți. Oare ce ne rezervă 2020?
Thierry Neuville a fost relativ aproape de un titlu în 2019. N-a fost să fie. Hyundai a luat titlul la constructo­ri anul trecut, dar nu a reușit asta și la piloți. Oare ce ne rezervă 2020?

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania