Auto Bild (Romania)

VOLVO V60 MOTORUL PE BENZINĂ RULEAZĂ CEL MAI IEFTIN

-

TOTUL ESTE FOARTE SIMPLU LA VOLVO. Cu câțiva ani în urmă, suedezii au decis să folosească doar motoare cu patru cilindri, fie că vorbim despre diesel, benzină sau plug-in hybrid. Așadar, să explorăm care este cea mai avantajoas­ă motorizare.

În Germania, versiunea de bază a lui Volvo V60 are un preț de 38.100 de euro. Breakul poate fi configurat alături de trei motoare pe benzină (de 190, 250 și 310 CP), două dieseluri (150 și 190 CP) și două unități hibride plug-in (340 și 390 CP), la care se adaugă versiunea specială dezvoltată de divizia de performanț­ă Polestar (plug-in hybrid cu 405 CP). În cazul acesteia, propulsoru­l pe benzină dezvoltă 317 CP, la care se adaugă cei 88 CP obținuți instantane­u cu ajutorul motorului electric.

Să abordăm problema într-un mod rezonabil. Alegem întâi nivelul de putere cu 190 CP pentru motorizări­le diesel și pe benzină. Nu am luat în seamă unitatea diesel cu 150 CP, deoarece este puternic copleșită de greutatea de peste 1,7 tone a mașinii. Și poate că vă întrebați de ce nu am luat la test un plug-in mai „pământean”. Din păcate, nu era disponibil­ă o altă motorizare în

acel moment, dar colegii noștri nu au suferit prea mult la bordul lui T8 Polestar. Dar chiar și așa, motorizare­a hibridă s-a dovedit a fi cea mai economică în testul nostru, în ciuda puterii ridicate. Versiunea de top a avut un consum mediu de 6,5 litri/100 km și un consum de energie de 6,6 kWh/100 km. Motorina a avut nevoie de încă 0,2 litri/100 km pentru a parcurge același traseu, în timp motorizare­a pe benzină are un consum de 8,6 litri/100 km. Dar aici este doar jumătate din adevăr, deoarece costurile de exploatare sunt diferite de la caz la caz. Aici sunt incluse costul de achiziție, asigurarea, impozitul și depreciere­a.

Și iată că vine ora de strălucire a motorului pe benzină. Autoturism­ul are un cost de utilizare pe kilometru de 79 de cenți. Motorina cere 88 de cenți pentru fiecare kilometru, în timp ce unitatea plug-in sparge bugetul cu 1,15 euro/km.

Totul este clar acum: V60 se simte bine cu orice propulsor sub capotă, dar cel mai eficient ajunge să fie cel pe benzină. Dar dacă banii nu sunt o problemă, nu veți regreta nicio secundă achiziția unui exemplar Polestar.

 ??  ?? Tipologie: î ntelegem imediat care e treaba cu D4 ș i T4, dar ce- i cu sigla albă din mijloc? E logoul Polestar ș i se află pe hayonul versiunii de vârf plug- in hybrid.
Tipologie: î ntelegem imediat care e treaba cu D4 ș i T4, dar ce- i cu sigla albă din mijloc? E logoul Polestar ș i se află pe hayonul versiunii de vârf plug- in hybrid.
 ??  ??
 ??  ?? Î ncă rcaț i sau alimentaț i? La Volvo V60 există toate posibilită­ț ile. Reî ncă rcarea se efectuează uș or la priza de uz casnic. Planș a de bord este premium, dar uș or confuză.
Î ncă rcaț i sau alimentaț i? La Volvo V60 există toate posibilită­ț ile. Reî ncă rcarea se efectuează uș or la priza de uz casnic. Planș a de bord este premium, dar uș or confuză.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alege motorul pe benzină. Are maniere bune și reprezintă cea mai inspirată alegere privind costurile de utilizare.
V60 cu E la plăcuță de înmatricul­are. Fiind un plug-in hybrid, poate rula în modul 100% electric.
Accent pe sportivita­te: amortizoar­ele Öhlins cu tehnologie Dual Flow Valve permit un reglaj fin al fermităț ii suspensiei. Astfel, confortul nu este sacrificat.
Alege motorul pe benzină. Are maniere bune și reprezintă cea mai inspirată alegere privind costurile de utilizare. V60 cu E la plăcuță de înmatricul­are. Fiind un plug-in hybrid, poate rula în modul 100% electric. Accent pe sportivita­te: amortizoar­ele Öhlins cu tehnologie Dual Flow Valve permit un reglaj fin al fermităț ii suspensiei. Astfel, confortul nu este sacrificat.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania