Auto Bild (Romania)

Comparativ tipuri de propulsie

Cine are de ales... În cea de-a doua parte a comparație­i cu motoriz`ri diverse vom studia cum se luptă fiecare în favoarea cumpărător­ilor.

-

Partea 2

NIMIC NU ESTE LA FEL DE CONSTANT CA SCHIMBAREA. Ceea ce Heraclit știa în urmă cu aproximati­v 2.500 de ani se poate aplica astăzi mai bine ca niciodată. Mai ales în domeniul climei și al traficului, nimic nu mai este ca odinioară.

Un lucru este sigur: va mai fi nevoie de ceva timp pentru o schimbare generală. Până atunci, vom continua să conducem. Dar cum și mai ales cu ce? Opiniile diferă și există o mare incertitud­ine.

Dar lucrurile nu trebuie să stea așa. AUTO BILD oferă răspunsuri clare în partea doua a comparativ­ului referitor la diferitele motorizări.

După Audi, Toyota și Volvo din numărul trecut, acum vorbim despre BMW Seria 3, Hyundai Ioniq, Mercedes Clasa A și Seat Ibiza. Întrebarea-cheie din această ediție: ce să pun astăzi în rezervor pentru a călători mai ieftin mâine?

Desigur, am inclus în testul nostru și versiunile cu motoare clasice care funcționea­ză cu motorină sau cu benzină. Alternativ­ele s-au identifica­t prin motorizare­a 100% electrică, hibridă plug-in sau doar hibridă. Însă în acest număr am testat și un autoturism care funcționea­ză cu gaz natural comprimat. Emisiile sunt mai curate, iar întreținer­ea este mai ieftină. Să-i dăm votul de încredere?

MOTORUL SERIEI 3? Preferăm să abordăm această problemă a credinței într-un stil cât mai obiectiv posibil. Versiunea cu motor pe benzină are cel mai bun preț, iar la 1.545 de kilograme este cea mai ușoară și cea mai agilă, dacă doriți să experiment­ați un BMW în modul clasic. Și anume ca o limuzină care ar trebui să îți vină mănușă. 330i condimente­ază electronic sunetul său la interior, dar putem accepta asta, deoarece sub capotă identifică­m un propulsor cu patru cilindri, și nu unul cu șase cilindri, așa cum ar sugera sigla.

Doar clientul versiunii diesel primește un propulsor cu șase cilindri î n linie. 330d oferă tot ceea ce încântă simțurile: o cilindree mai mare cu un litru, rafinament superior și un parcurs suveran. Nu degeaba întâlnim același motor și sub capota Seriei 7. În 330d există o adiere puternică spre clasa superioară. Acest lucru se aplică și prețului, fiind semnificat­iv mai scump decât versiunea pe benzină, dar rămâne mai ieftin decât hibridul plug-in.

În funcție de utilizare, motorizare­a 330e poate fi extrem de economică. Oricine folosește pedala de accelerați­e cu grijă și încarcă acumulator­ul cu orice ocazie poate parcurge 55 de kilometri cu un „plin de curent”. Astfel, consumul de com

bustibil obținut în naveta zilnică nu poate fi atins nici de cel mai economic diesel. Însă, dacă utilizator­ul alege să folosească mașina cu acumulator­ul descărcat, povestea se schimbă, consumul de combustibi­l ajungând până la 10 l/100 km în testul AUTO BILD. Apoi trebuie să discutăm de avantajul fiscal al lui 330e.

La achizițion­are, cumpărător­ul poate primi de la stat un voucher în valoare de 20.000 de lei.

Din păcate, Seria 3 plug-in hybrid își pierde atractivit­atea din pricina greutății suplimenta­re. Cele 270 de kilograme în plus (acumulator și motor electric) se simt ca un rucsac în spate. Portbagaju­l are un volum mai redus cu 105 litri, iar rezervorul de combustibi­l are o capacitate de doar 40 de litri. Așadar, 330e este pentru cei care rareori parcurg distanțe lungi. 330d este un model complet, hibridul este doar pentru fanii tehnologie­i, iar motorul pe benzină atrage prin preț.

LUCRURILE SUNT MAI COMPLICATE: cel mai simplu model din acest trio nu este în niciun caz simplu. Chiar dacă autonomia electrică este, în cel mai rău caz, limitată la câteva sute de metri, Ioniq Hybrid este un real vehicul hibrid complet. În principiu, motorul pe benzină de 1,6 litri face treaba suficient de bine în bună parte din timp, dar ocazional există un ajutor la pornire, mulțumită unui mic motor electric care își extrage energia dintr-o baterie litiu-polimer (încă rară în industria auto!). Ioniq Hybrid este puțin mai lent decât frații săi, dar rulează mult mai frecvent și mai lin cu motorul termic. Este mai lent decât plug-in-ul, dar în termeni strict economici, este semnificat­iv mai ieftin.

Versiunea Plug-in Hybrid asigură o autonomie de aproximati­v 60 km în modul 100% electric. De asemenea, Ioniq PHEV obține un consum combinat favorabil de 5,1 l/100 km. Însă aici există o lipsă de feedback imediat al pedalei de accelerați­e. De exemplu, dacă șoferul are nevoie de toată puterea sistemului, este nevoie de un timp pentru a beneficia de resursele complete ale motorului electric și ale celui termic de 1,6 litri care funcționea­ză în baza ciclului Atkinson. În timpul condusului, greutatea suplimenta­ră se simte din plin, în timp ce volumul portbagaju­lui (redus cu 125 l față de versiunea hibridă) are un impact direct î n ceea ce privește practicali­tatea mașinii. Versiunea plug-in este, de asemenea, mai scumpă cu aproximati­v 6.000 de euro atunci când ne referim la prețul de listă.

Ioniq electric accelereaz­ă mult mai viguros decât celelalte două modele. În general, versiunea cea mai silențioas­ă este plăcută la condus, dar pe autostradă este oprită la 165 km/h. Jantele cu diametru mai mare afectează într-o oarecare măsură confortul, iar alte dezavantaj­e funcțional­e pot fi menționate și aici la portbagaj. De asemenea, sarcina utilă este mai redusă, fiind potrivită mai degrabă pentru patru persoane. Apoi sunt și costurile: Ioniq Electric are un preț de listă de 39.199 de euro, dar devine rapid o ofertă bună dacă luăm în considerar­e bonusul oferit de stat și diversele promoții ale producător­ului.

Ioniq Electric? Poate tot Ioniq Hybrid. Versiunea cea mai accesibilă are tot ce îi trebuie pentru a convinge în continuare.

 ??  ??
 ??  ?? poartă denumirea de 330. Aici este mai importantă litera „i”, „e” sau „d”.
poartă denumirea de 330. Aici este mai importantă litera „i”, „e” sau „d”.
 ??  ?? Nu î ncurajă m achiziț ionarea unui motor de trei litri î n 2020, dar unitatea diesel asigură performanț e de top pentru BMW Seria 3.
Nu î ncurajă m achiziț ionarea unui motor de trei litri î n 2020, dar unitatea diesel asigură performanț e de top pentru BMW Seria 3.
 ??  ?? Tahometru invers? Instrument­arul digital vine standard pentru „e” și opțional pentru „i” și „d”. În partea de jos avem selectorul modurilor de condus și motorul disimulat al lui 330d.
Tahometru invers? Instrument­arul digital vine standard pentru „e” și opțional pentru „i” și „d”. În partea de jos avem selectorul modurilor de condus și motorul disimulat al lui 330d.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 330e este un hibrid plug- in. Portul de î ncă rcare este situat î n cadrul aripii din stânga- față.
Podeaua este mai ridicată î n portbagaju­l hibridului: acumulator­ul ocupă un spaț iu preț ios.
330e este un hibrid plug- in. Portul de î ncă rcare este situat î n cadrul aripii din stânga- față. Podeaua este mai ridicată î n portbagaju­l hibridului: acumulator­ul ocupă un spaț iu preț ios.
 ??  ?? Starea de î ncă rcare a bateriei poate fi „î ngheț ată” pentru că lă torii ulterioare î n centrele metropolel­or.
Starea de î ncă rcare a bateriei poate fi „î ngheț ată” pentru că lă torii ulterioare î n centrele metropolel­or.
 ??  ?? Versiunea din 2020 a Ioniq vine cu î mbună tăț iri la interior ș i la exterior, cât ș i cu o baterie mai generoasă pentru versiunea electrică.
Clienții versiunilo­r electrice și plug-in hybrid se vor mulțumi cu un portbagaj mai modest.
Versiunea din 2020 a Ioniq vine cu î mbună tăț iri la interior ș i la exterior, cât ș i cu o baterie mai generoasă pentru versiunea electrică. Clienții versiunilo­r electrice și plug-in hybrid se vor mulțumi cu un portbagaj mai modest.
 ??  ??
 ??  ?? Ioniq EV vine cu port CCS. Suportă î ncă rcare rapidă până la 100 kW.
O echipă bine coordonată: la versiunea hibridă plug-in, energia vine de la un propulsor termic și de la unul electric.
Ioniq EV vine cu port CCS. Suportă î ncă rcare rapidă până la 100 kW. O echipă bine coordonată: la versiunea hibridă plug-in, energia vine de la un propulsor termic și de la unul electric.
 ??  ?? Toată gama Ioniq convinge printr- un cockpit prietenos. Ecranul multimedia este amplasat î n câmpul vizual, iar cele mai importante funcț ii sunt controlate prin intermediu­l butoanelor fizice.
Toată gama Ioniq convinge printr- un cockpit prietenos. Ecranul multimedia este amplasat î n câmpul vizual, iar cele mai importante funcț ii sunt controlate prin intermediu­l butoanelor fizice.
 ??  ?? Ioniq Plug- in Hybrid dispune de clasicul Type 2 ( Mennekes).
Ioniq Plug- in Hybrid dispune de clasicul Type 2 ( Mennekes).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania