Auto Bild (Romania)

Peugeot 208

Am testat în România noul Peugeot 208 pentru a-i descoperi atuurile. Se pare că micul leu s-a făcut mare și are ambiții serioase.

-

LA PRIMA VEDERE, AI CREDE că nu mai ai ce să aduci în clasa mică. Î ntâi, au apă rut transmisii­le automate moderne. Apoi, au venit unitățile de infotainme­nt de la frații mai mari. Și motoarele cu downsizing. Și versiunile electrific­ate în diverse moduri. Ce mai e de făcut? Iată că Peugeot are mai multe răspunsuri, iar pe toate le-a livrat sub forma noului 208.

Cea de-a doua generație a lui 208 vine cu un design conform cu noua linie a mărcii și care îl prinde mai bine ca niciodată. Peugeot 208 are o identitate bine sculptată și este ușor de recunoscut pe șosea. Ceea ce înseamnă că designerii au făcut o treabă bună. Secretul stă în colții integrați în bara față, care sunt cu LED și îi ai, indiferent că alegi sau nu să cumperi blocurile optice cu LED. Exemplarul testat de noi nu le avea pe cele din urmă, dar tot arăta bine. Stopurile arată și ele de toți banii, iar designul exterior este completat de o paletă de culori disponibil­e și în variantă perlată, precum și de posibilita­tea de a opta pentru un pachet de design dedicat, precum și o gamă de jante din aliaj cu diferite modele. Exemplarul pe care l-am testat noi în România venea cu jante de 16 inchi. Par mici în comparație cu ce găsești pe piață, dar dimensiune­a lor este optimă în raport cu înălțimea mașinii. Nu lasă prea mult loc între anvelopă și aripă și nu te penalizeaz­ă în niciun fel în materie de confort. Din contră! Acesta este aspectul care ne-a făcut să-l apreciem pe 208 atât de mult. Reușește să fie o mașină de oraș confortabi­lă și stă pe drum exact cum te aștepți să facă. Practic, poți lua cu încredere jante de 16 inchi diametru în acest segment și știi că nu pierzi absolut nimic. Un alt răspuns adus de Peugeot în ma

PEUGEOT 208 ALLURE 1.2 PURE TECH AT8 100 CP 205 Nm DE LA 18.564 EURO

terie de noutăți în clasa mică este o transmisie automată cu opt rapoarte. I-a împrumutat-o și noii Corsa, dar a venit inițial sub straiele subcompact­ei din Sochaux. Iar transmisia scoate tot ce-i mai bun din motorul cu trei cilindri de sub capotă. Poți să mergi la viteze de autostradă fără să faci uragan în rezervor și fără să urle motorul în habitaclu. Asta e un mare plus atât pentru cei ce vor o cutie automată, cât și pentru cei care scot la drum mașinile „de oraș”.

Direcția este ușor de manevrat, iar suspensia este prietenoas­ă și filtrează bine denivelări­le scurte și medii. Ne place și antifonare­a, iar ținuta de drum este peste media segmentulu­i. Iar cei care vor să treacă pe electric au deja două opțiuni de la Peugeot: e-208 și e-2008. Pe cel din urmă l-am testat deja, iar cititorii fideli ai revistei știu exact cum merge prototipul său în varianta de producție. Îl vom testa și pe e-208 în viitor, dar este clar că francezii au o propunere bună și î n materie de mașini electrice de clasă mică.

Revenind în habitaclu, cei de la Peugeot l-au echipat pe 208 cu materiale de calitate bună pentru clasă și cu finisaje corecte în segment. Te adaptezi rapid la cockpitul digitaliza­t, iar consola centrală are și un spațiu „ascuns” de depozitare. Portbagaju­l este mai mare decât la generația precedentă, iar el poate să treacă de 1.000 de litri dacă pliezi bancheta. Pe cele trei locuri din spate pot să încapă trei adulți cu înălțimea de 1,80 m, dar cei care sunt mai înalți vor fi ușor limitați de plafonul plonjat. Este și normal, nu acesta este obiectivul unui hatchback de clasă mică, iar excepțiile sunt puține. La volan o să încapi fără probleme și dacă ești mai

înalt de atât, iar asta contează mai mult decât aspectul menționat anterior. În materie de tehnologie, francezii asigură ceea ce am ajuns să așteptăm drept „ standard” la fiecare mașină pe care o testăm: conectivit­ate Apple CarPlay și Android Auto. Din păcate, încă nu e standard în industrie, dar va fi într-o zi nu foarte îndepărtat­ă. Chiar ș i fă ră să-ț i legi smartphone-ul la mașină, ai posibilita­tea de a configura un 208 cu sistem de navigație de fabrică și cu un ecran tactil de șapte inchi. Încă nu ne place felul în care francezii au ales să îi facă o „ramă” digitală pe care să plaseze scurtături­le către mai multe funcții, dar acest lucru se poate reconfigur­a ulterior printr-o actualizar­e. Ne place cum arată noul i-Cockpit 3D, adică noul concept de ceasuri de bord plus aranjament de comenzi din interiorul modelelor Peugeot. Lucrurile sunt la îndemână, iar folosirea este intuitivă. Dacă ești proprietar, poate că nu te afectează atât de tare, dar o să înțelegi prin ce trecem dacă ești ca noi și schimbi câteva mașini pe săptămână. Nu ne plângem, iubim meseria asta, dar așa vă putem spune ce este intuitiv și ce nu. În cazul de față, nu sunt probleme majore, ci doar lucruri ce țin de obișnuință. Salutăm suporturil­e mari de pahar și ornamentel­e de pe bord care imită fibra de carbon. Un alt lucru pe care l-a crescut Peugeot în clasa mică a fost siguranța activă, care include un asistent radar pentru frână autonomă nocturnă AEBS3, integrat într-un pachet accesibil de siguranță. Costă 309 euro cu TVA inclusă, dar face diferența dintre un accident într-o seară după o zi lungă și o sperietură în urma căreia scapi fără vreo zgârietură. Nu lipsesc și alte funcții care te ajută la conducere, incluzând aici un detector de oboseală, alertă activă de depășire neintențio­nată a benzii de rulare și multe altele. Per total, cam tot ce îți trebuie în această clasă.

Hai, că se poate!

 ??  ?? Vopseaua este perlată (618 euro), iar jantele de 16 inchi sunt optime pentru confort.
Vopseaua este perlată (618 euro), iar jantele de 16 inchi sunt optime pentru confort.
 ??  ?? Noua generaț ie a lui Peugeot 208 este disponibil­ă atât în variante alimentate cu benzină, cât ș i î n versiuni diesel. Oferta este completată de un model electric, e-208.
Noua generaț ie a lui Peugeot 208 este disponibil­ă atât în variante alimentate cu benzină, cât ș i î n versiuni diesel. Oferta este completată de un model electric, e-208.
 ??  ??
 ??  ?? De efect! Aș a ai putea descrie cel mai bine noile stopuri ș i blocuri optice frontale ale lui 208. Arată bine chiar ș i cu farurile cu halogen. Colț ii LED sunt secretul!
De efect! Aș a ai putea descrie cel mai bine noile stopuri ș i blocuri optice frontale ale lui 208. Arată bine chiar ș i cu farurile cu halogen. Colț ii LED sunt secretul!
 ??  ?? Aș a arată afiș ajul i- Cockpit cu efect 3D. Bordul este complet digital ș i arată bine.
Motorul PureTech de 1.2 litri este destul de silenț ios. Ș i nu- i î nsetat. tHabitaclu modern și digitaliza­t. Volanul mic necesită o scurtă perioadă de acomodare. Materialel­e sunt îngrijite. tSelectoru­l de mod de rulare face minuni. Transmisia cu opt trepte îl face pe 208 economic și în afara orașului, chiar și la viteze de autostradă.
Aș a arată afiș ajul i- Cockpit cu efect 3D. Bordul este complet digital ș i arată bine. Motorul PureTech de 1.2 litri este destul de silenț ios. Ș i nu- i î nsetat. tHabitaclu modern și digitaliza­t. Volanul mic necesită o scurtă perioadă de acomodare. Materialel­e sunt îngrijite. tSelectoru­l de mod de rulare face minuni. Transmisia cu opt trepte îl face pe 208 economic și în afara orașului, chiar și la viteze de autostradă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania