Auto Bild (Romania)

Opel Astra ST

Motoarele mari nu mai prezintă interes pentru Opel. Î n orice caz, la Astra diesel este folosit doar un singur propulsor de 1,5 litri cu trei cilindri. Cum sună viitorul pentru versiunea Sports Tourer? Află m î n continuare!

-

ADESEA, A FI CHIBZUIT Î NSEAMNĂ A RENUNȚ A. Deci mai puțin înseamnă mai mult. Sunt vorbe în vânt? Nu prea. De exemplu, Opel este de aceeași părere, deoarece pornește fierăstrău­l mare și taie câte un piston din motorul fiecărei Astra. Doar unități cu trei cilindri sunt utilizate de modelul facelift. Distribuit­e generos în întreaga gamă, acest lucru economiseș­te costurile de producție. Ideea motorului mic e de a economisi combustibi­l. Și noi ca fani ai cailor-putere? Salvați-ne orice comentariu.

Pe lângă toate observaț iile subiective: Ce este cu adevă rat bun pentru o Astra cu un motor atât de mic? Cercetă m noua Astra Sports Tourer cu motor diesel de 1,5 litri și transmisie automată cu nouă trepte. Cum adică? Scade numărul cilindrilo­r, dar se adaugă angrenaje la cutia de viteze? Da, exact acest lucru ar trebui să ofere compactei un real potențial de economie. O cutie de viteze cu o ră spândire atât de largă menț ine turaț iile reduse ș i cuplul alert. Rezultatul ar trebui să fie un consum de 5,6 l/100 km.

În primul rând, nu am reușit realizarea unor asemenea cifre. În runda noastră practică, Opel a consumat cu jumătate de litru mai mult combustibi­l. Acest lucru este încă potrivit pentru o mașină care poate atinge viteza de 200 km/h, dar nu este proporțion­al cu efortul tehnic depus. În general, avem păreri împărțite despre Astra. În primul rând, există sentimentu­l clasic pentru un Opel combi. Scaunele

„Transmisia se laudă cu nouă rapoarte, dar nu și cu un confort deosebit la schimbarea acestora“

Jan Horn, Redactor teste

sunt deosebit de confortabi­le și oferă o susținere laterală optimă. Spătarul banchetei este ușor de pliat, caz în care capacitate­a maximă de încărcare a portbagaju­lui ajunge până la 1.630 de litri. Manevrele inteligent­e de tehnologie, cum ar fi farurile LED cu matrice, funcția activă de menținere a benzii de rulare sau afișajul digital care poate fi personaliz­at sunt de apreciat. Suspensia este, de asemenea, foarte bine pusă la punct. Singurul lucru care nu lucrează în folosul confortulu­i sunt jantele de 17 inchi cu anvelope Michelin Pilot Sport 4 cu lățimea 225. Dar acestea au un alt rol: comportame­ntul dinamic iese în evidență în mod pozitiv, iar frânele merită multe laude.

Apoi trebuie să discutăm despre maneta de acționare a transmisie­i automate. Avem parte de un schimbător clar și precis, o raritate în zilele noastre, când totul se bazează pe dezastre haptice sub formă de minibutoan­e acționate electronic. Pornești mașina, introduci schimbător­ul în poziția

de condus „D”, iar mașina se pune ușor în mișcare.

Din păcate, Astra nu afișează un rafinament deosebit în ceea ce privește accelerări­le lente. În cazul în care funcția start-stop este activă, pornirile motorului cu trei cilindri sunt mult prea evidente și deranjante. Singura soluție este de a căuta cât mai repede butonul de dezactivar­e a funcției. Motoarele cu patru cilindri pot face acest lucru mai subtil. În plus, transmisia automată sare peste viteze din când în când, un fapt iritant, care poate fi observat cu ușurință.

Este păcat, pentru că propulsoru­l de 1,5 litri cu trei cilindri funcționea­ză delicat chiar și la turație scăzută. De exemplu, la viteza de 50 km/h în mediul urban, transmisia selectează treapta a șasea și uneori chiar a șaptea.

Sunetul său este plăcut chiar și în sarcină peste 3000 rpm. De regulă, coloana sonoră a unui propulsor cu trei cilindri salvează lipsa de rafinament la ralanti. Pe scurt, noul motor diesel de sub capota Astrei poate fi foarte bun sau dezamăgito­r în funcție de fiecare situație.

În final, eforturile producător­ului german sunt suficiente pentru a primi nota 7 în urma testului nostru.

 ??  ?? Astra anno 2020:
Un facelift discret, dar sub capotă s- au petrecut multe schimbă ri. Aici identifică m un propulsor cu 122 CP cuplat la o cutie automată cu nouă trepte.
Astra anno 2020: Un facelift discret, dar sub capotă s- au petrecut multe schimbă ri. Aici identifică m un propulsor cu 122 CP cuplat la o cutie automată cu nouă trepte.
 ??  ?? Instrument­ar parțial digital, comutator „analogic” pentru cutia de viteze și ergonomie bună. Noua Astra rămâne corectă.
Instrument­ar parțial digital, comutator „analogic” pentru cutia de viteze și ergonomie bună. Noua Astra rămâne corectă.
 ??  ??
 ??  ?? wVedere neobstrucț­ionată: motorul de 1,5 l cu trei cilindri produce un cuplu maxim de 285 Nm la 1500 rpm și a consumat 6,2 l/100 km în testul nostru.
wVedere neobstrucț­ionată: motorul de 1,5 l cu trei cilindri produce un cuplu maxim de 285 Nm la 1500 rpm și a consumat 6,2 l/100 km în testul nostru.
 ??  ?? La consum: Astra diesel poate rula cu viteza de 50 km/h în treapta a șaptea.
La consum: Astra diesel poate rula cu viteza de 50 km/h în treapta a șaptea.
 ??  ?? Pentru tipi înalți: în spate există suficient spațiu pentru cap, dar și pentru genunchi.
Pentru tipi înalți: în spate există suficient spațiu pentru cap, dar și pentru genunchi.
 ??  ?? Valori combinate: încă rcarea unor obiecte lungi de până la 1.76 m este posibilă. Î n total î ncap 1.630 de litri de bagaje.
Valori combinate: încă rcarea unor obiecte lungi de până la 1.76 m este posibilă. Î n total î ncap 1.630 de litri de bagaje.
 ??  ?? O singură manetă pentru nouă viteze: acț ionarea schimbă torului s- a dovedit a fi precisă ș i plă cută.
O singură manetă pentru nouă viteze: acț ionarea schimbă torului s- a dovedit a fi precisă ș i plă cută.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania