Auto Bild (Romania)

Electrific­area la Ford

Pe scurt: Ford Mustang Mach-E are rol de vârf de lance în ofensiva mărcii pe teritoriul electromob­ilității. Altceva ce mai vine?

-

GLORIA DE ODINIOARĂ a Detroitulu­i, ca referință mondială a unei industrii auto în plin avânt, a pălit și nu dă semne că ar mai putea ajunge vreodată la același nivel. Ce-i drept, și domeniul auto s-a schimbat de-a lungul anilor. Dintre toți „cei trei mari” din Detroit, numai Ford și-a pus deja în mișcare o ofensivă coerentă pe tema electromob­ilității. Faptul a fost posibil și în virtutea unei realmente solide poziții a mărcii Ford pe piețele „overseas” și în Europa, în mod special.

Evenimentu­l Go Electric, desfășurat recent la Londra și semnat Ford de la cap la coadă a oferit o imagine clar definită asupra intențiilo­r producător­ului de origine americană. În primul rând, avem un obiect cu formă de SUV-coupé numit Mustang Mach-E, care va reprezenta interesele Ford în ochii clientelei doritoare de vehicule familiale electrice pretențioa­se. Apoi, pentru 2020, gama Ford (vorbim despre 16 modele) a fost îmbogățită la toate nivelurile cu variante care dispun de propulsii de tip hibrid, mild-hybrid și plug-in hybrid. Inclusiv SUV-ul din segmentul compact inferior, Puma, fabricat în uzina de la Craiova, dispune de un grup motopropul­sor mild-hybrid. Nu sunt excluse nici vehiculele comerciale Transit și Tourneo, singurul care face notă aparte de această orientare fiind pickup-ul Ranger. Remarcabil efort tehnic din partea celor de la Ford, parțial favorizat de adoptarea tehnologie­i ISG (Integrated Starter-Generator - relativ simplă, necostisit­oare și sesizabil eficientă), la nu mai puțin de șase serii de vehicule: Fiesta, Focus, Kuga, Puma, Transit și Tourneo.

Miezul tare al evenimentu­lui Go Electric a fost, bineînțele­s, debarcarea în premieră pe teritoriul britanic a lui Mustang Mach-E. Ghinion dacă prin gândul celor de la marketing a trecut vreo idee că debutul din Marea Britanie va facilita adoptarea mașinii de către europeni - britanicii tocmai au avut grijă să se tragă deoparte politic și economic de Uniunea Europeană. În fine, măcar din punctul de vedere strict mediatic, ei și-au atins scopul.

Ford Mustang Mach-E va fi un jucător important pe piața automobile­lor familiale cu propulsie electrică. Dincolo de forma „trendy” de SUV-coupé – altfel, marcată de compromisu­rile funcțional­e deja cunoscute ale genului (vizibilita­tea spre spate și volumul util maxim sunt afectate) – găsim un vehicul care oferă un spațiu generos pentru pasageri și, asemenea obiceiului încetățeni­t la Tesla, două portbagaje: unul în față și altul în spate. Pachetul de baterii litiu-ion standard are capacitate­a de 75,7 kWh.

Atacul electric al mărcii Ford va fi de foarte mare anvergură. Mustang Mach-E este vectorul de imagine.

Specificaț­iile disponibil­e în prezent ne spun că Mustang Mach-E poate să dispună de tracțiune spate sau integrală. În versiunea de 337 CP (cuplu de 565 Nm, tracțiune AWD), ar fi deja capabil să accelereze de la 0 la 60 mph mai rapid ca versiunea de bază a seriei Porsche Macan. Tracțiunea AWD nu constă dintr-o formă oarecare de transmisie integrală, ci din prezența câte unui motor electric la punțile din față și din spate – soluție simplă constructi­v, complexă ca gestiune a funcționăr­ii, dar cu masă, totuși, decentă. La vârful ofertei se va afla o variantă GT Performanc­e Edition, aceasta va dispune de 459 CP și un cuplu de 830 Nm. Autonomia (teoretic) supremă o va avea varianta dotată numai cu tracțiune spate și baterie „extra-range” (98,8 kWh): 600 km.

Principali­i concurenți ai lui Ford Mustang Mach-E ar fi Tesla Model X și Jaguar I-Pace. În America se vorbește despre un preț de bază de 43.895 de dolari - avantajos, pentru o mașină relativ mare. În aceste condiții, bonusurile acordate pentru cumpărarea de vehicule electrice sunt binevenite pentru a spori atractivit­atea ofertei.

 ??  ??
 ??  ?? Da, suntem faimoși! Ford Puma (fabricat la Craiova) a fost expus în versiunea mild-hybrid la evenimentu­l Go Electric alături de Mustang Mach-E.
Da, suntem faimoși! Ford Puma (fabricat la Craiova) a fost expus în versiunea mild-hybrid la evenimentu­l Go Electric alături de Mustang Mach-E.
 ??  ??
 ??  ?? Venit din America: Ford Mustang Mach- E a debarcat mai î ntâi î n Anglia, teritoriu aflat mai la vest de Europa, ș i a defilat prin Londra.
Venit din America: Ford Mustang Mach- E a debarcat mai î ntâi î n Anglia, teritoriu aflat mai la vest de Europa, ș i a defilat prin Londra.
 ??  ?? Nu se î ncarcă repede, dar merge mult. Autonomie maximă: teoretic, 600 km.
Nu se î ncarcă repede, dar merge mult. Autonomie maximă: teoretic, 600 km.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania