Auto Bild (Romania)

SEAT GAZUL NATURAL ESTE VERDE ȘI IEFTIN

-

TGI : AȘA ÎȘI NUMEȘTE SEAT PROPULSORU­L care funcționea­ză cu gaz natural comprimat. Nu există diferenț e între versiunile TGI și TSI în ceea ce privește designul și spațiul, fie la exterior sau la interior, mai puțin una, și ne referim aici la portbagaj. Volumul de încărcare la versiunea TSI este de 355-1.165 de litri, în timp ce portbagaju­l lui TGI înghite doar 262-1.072 de litri din pricina rezervorul­ui suplimenta­r.

Mașinile dotate cu instalații GNC utilizează gazul natural pe post de combustibi­l. Acesta arde mai curat decât benzina sau motorina și produce cu aproximati­v 20% mai puțin dioxid de carbon, cu 95% mai puțin oxid de azot și mult mai puține particule de funingine. În plus, gazul natural este privilegia­t din punct de vedere fiscal, până la sfârșitul anului 2025 pe teritoriul german.

Ambele motorizări se bazează pe propulsoru­l de 1,0 litru cu trei cilindri. Versiunea TGI dispune de 90 CP și de 160 Nm, în timp ce TSI vine cu 115 CP și 200 Nm. Motorul are un sunet specific celor cu trei cilindri, dar sună ceva mai răgușit în versiunea cu gaz natural comprimat. De asemenea, se prezintă mai lent la viteze mici. Începând cu valoarea de 2000 rpm, face tot posibilul pentru a reveni în luptă. La urma urmei, rulează și cu 180 km/h. Ibiza TSI ajunge la 193 km/h cu mai puțin efort și, în general, se simte mai vioi și mai rapid.

În cadrul testului, versiunea TSI a obținut un consum mixt de 6,4 l/100 km, ceea ce oferă o autonomie de 625 de kilometri cu un rezervor de 40 de litri. Versiunea TGI a realizat un consum de 4,0 kg GNC/100 km, iar capacitate­a totală a rezervorul­ui de 13,8 kg asigură o autonomie maximă de 340 de kilometri. Dar nu vă impacienta­ți, după ce rămâneți fără gaz, puteți merge în continuare pe benzină.

În România, un kilogram de GNC are un preț de 4,49 lei, iar în Germania costă 1,10 euro. Tot aici există 850 de puncte de alimentare. Nu este rău, ținând cont că există un total de 14.500 de benzinării. Chiar și așa, este necesară mai multă planificar­e la călătorii. Și nimeni nu trebuie să se teamă de alimentare­a cu gaz, fiind similară cu procesul specific instalații­lor GPL.

Gazul natural comprimat face din Seat Ibiza o mașină ecologică și ieftin de întreținut.

 ??  ?? Rendez- vous la benzină rie: gazul natural comprimat este disponibil la aproximati­v 850 de benzină rii din totalul de 14.500 de pe teritoriul Germaniei.
Rendez- vous la benzină rie: gazul natural comprimat este disponibil la aproximati­v 850 de benzină rii din totalul de 14.500 de pe teritoriul Germaniei.
 ??  ?? Alimentare­a cu gaz natural este complicată? Nicidecum! Pistolul cu GNC se fixează cu o pârghie.
Ibiza are un design unghiular ș i clar, atât la interior, cât ș i la exterior. Oferta de spaț iu este bună.
Computerul de bord oferă informații complete despre consum. Cele două rezervoare (benzină și GNC) au indicatoar­e separate.
Alimentare­a cu gaz natural este complicată? Nicidecum! Pistolul cu GNC se fixează cu o pârghie. Ibiza are un design unghiular ș i clar, atât la interior, cât ș i la exterior. Oferta de spaț iu este bună. Computerul de bord oferă informații complete despre consum. Cele două rezervoare (benzină și GNC) au indicatoar­e separate.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania