Auto Bild (Romania)

Suspendat pe undeva

Suporturil­e de smartphone sunt cele mai căutate accesorii auto de tip retrofit. AUTO BILD a testat la anduranță zece modele.

-

IMPORTANȚA unui smartphone la bordul mașinii a crescut considerab­il în ultimii ani. Totuși, dacă îl pui în haină sau într-un compartime­nt de la bord, aparatul e inutil. Nu ai cum să-l utilizezi fără a risca o amendă sau, eventual, un accident. Riscurile pot fi depășite dacă reușești cumva să integrezi smartphone-ul în postul de conducere. Pentru aceasta ai inevitabil­ă nevoie de un suport de smartphone. Astfel vei avea acces cu ușurință la toate funcțiile sale de comunicați­e și navigație.

Oferta se întinde de la niște cârlige din plastic care se prind pe gurile de ventilație și costă 7 euro și până la sisteme pretențioa­se cu ventuze care costă vreo 20 de euro, trecând printr-un câmp vast de oferte situate în jurul sumei de 15 euro. Pentru selecție, regula de bază ar fi: nu alege un dispozitiv care să afecteze cumva ergonomia postului de conducere. De asemenea, trebuie să observi cu atenție planșa de bord a mașinii tale, identificâ­nd astfel locurile cele mai potrivite pentru amplasarea unui suport și formele elementelo­r din apropiere.

Gurile de ventilație, cu lamelele lor deflectoar­e, sunt adesea selectate în scopul prinderii unui suport – dacă sunt destul de solide și de aderente.

Suporturil­e Elekin și Aukey, destinate fixării la gurile de ventilație, sunt destul de stabile și prinderea lor are fermitate. Suportul Hama este bun de aruncat la gunoi: modulul său de fixare s-a spart la prima scoatere de pe grila de ventilație, piesa din material adeziv pentru fixarea pe bord nu ține, iar ventuza oferă cea mai slabă prindere din întregul test. Vești proaste și despre „preșul” siliconic de la IPOW: în timpul accelerați­ilor, telefonul pleacă la plimbare.

Mai toate suporturil­e cu ventuză s-au arătat a fi bune. Grooveclip, Xlayer și Mira fac priză bună atât la plastic, cât și pe sticlă. Belkin, destinat fixării pe geam, impresione­ază cu sistemul său de blocare ingenios. Până la urmă, câștigător­ul testului a fost Grooveclip. El oferă o susț inere demnă de toată încrederea, este solid construit și lesne de utilizat. Greu de crezut că există o mașină în care să nu-l poți monta.

 ??  ?? Universal: suporturil­e cu ventuză destinată prinderii pe parbriz sunt cele mai răspândite.
Universal: suporturil­e cu ventuză destinată prinderii pe parbriz sunt cele mai răspândite.
 ??  ??
 ??  ?? tSpecial: suporturil­e prinse pe gurile de ventilație nu se pot monta la orice vehicul.
tSpecial: suporturil­e prinse pe gurile de ventilație nu se pot monta la orice vehicul.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania