Auto Bild (Romania)

Audi A3

Moment de schimbare și pentru Golful cu costum de gală. Audi A3 a știut să dea strălucire întâlnirii cu AUTO BILD.

-

NOI Ș I CITITORII NOȘ TRI, pentru că iubim mult mașinile, știm prea bine cât poate conta o tratare atentă a curbelor și ce satisfacți­i poate să aducă. Privindu-l pe noul Audi A3 din tot felul de unghiuri, descoperim noi curbe ample în formele sale. Avem senzația că asta ne-am dorit dintotdeau­na și, greu de precizat de ce, abia acum Universul a ză mislit obiectul dorințelor noastre latente.

Deși are o înălțime de 1,43 m, similară cu a modelului predecesor, forma noului A3 are o expresie mai dinamică și mai puternică. Faptul se datorează inclusiv pasajelor de roți bine evidențiat­e. Lățimea noii generații este mai mare cu 3 cm. Tot cu 3 cm a crescut și lungimea, ajungând la 4,34 m (Golf măsoară 4,28 m). Ampatament­ul este neschimbat (vorbim de 2,64 m), ca și volumul portbagaju­lui (380-1200 l).

Designerul Philipp Römers, care mai avusese de-a face și cu faza creativă a lui Golf 7, a hotărât să lase deoparte definirea ultrapreci­să a volumelor în cazul lui A3 și să insiste mult pe jocul luminilor și al umbrelor. Suprafețel­e delimitate de contururil­e elementelo­r caroseriei au fost modelate tridimensi­onal în manieră amplă. Flancurile mașinii vor trezi amintiri prețioase în mintea celor aflați la a doua tinerețe, în cursul primeia fiind expuși la fluxul de victorii pe care Walter Röhrl l-a generat de la volanul unui formidabil Audi Coupé. Designerul e mândru de rezultatul muncii sale și recunoaște că nu i-a fost ușor. „Dedesubt sunt o grămadă de elemente tehnice și elemente metalice de siguranță. Toate au trebuit să fie ascunse dincolo de continuita­tea suprafeței pe care am definit-o noi. Ne-am plimbat cu lumini portabile și cu oglinzi în jurul mașinii de nenumărate ori, fă ră glumă!”. S- a dorit obț inerea unor forme care să poarte o anume inspirație, în același timp fiind altfel decât tot ceea ce s-a mai văzut la Audi. Așa ceva l-ar convinge pe potențialu­l posesor să investeasc­ă într-un A3, s-au gândit genitorii proiectulu­i. O strădanie la fel de intensă a

„Curbele trebuie să reprezinte esența mașinii” - este de părere designerul Philipp Römers.

fost depusă și pentru proiectare­a farurilor MatrixLED ale versiunii de vârf. Cele 15 diode luminiscen­te ale luminilor de zi conturează o semnătură unică și specifică fiecărei linii de finisare.

Opț ional, se oferă ș i semnalizar­ea dinamică a schimbării de direcție – un element tipic Audi. Enorma grilă frontală hexagonală „singlefram­e” reprezintă detaliul familiar dintr-un peisaj nou. Integrată în stilul unei maș ini cu jante de 19 inchi și secțiune a pneurilor de 235 mm, ea capă tă veleităț i noi.

Eventualit­atea unor jante de 16 inchi a fost „aruncată la coș” de la bun început.

Nu a stat nimeni să se gândească ce va spune lumea despre gurile de ventilație care încadrează pe stânga și pe dreapta tabloul instrument­elor. Când forma integrării lor acolo a ajuns să arate suficient de bine, lucrurile au fost duse până la capăt. Văzându-le, unii își vor aminti că Lamborghin­i face parte din grupul german, ceea ce ar putea explica depășirea limitelor dintre mărci în tratarea

îndrăzneaț­ă a designului. Normal, instrument­ele sunt digitale și acesta nu e singurul detaliu impresiona­nt din interior. Consola centrală este orientată către șofer (am văzut așa ceva mai întâi la BMW E21, din anii ’70) și aproape tot conținutul său este digital. Tot ce apare pe displayul de 10,25 inchi al instrument­elor poate fi operat prin intermediu­l comenzilor de pe volanul multifuncț­ional. La baza consolei centrale găsim un touchscree­n cu diagonala de 10,1 inchi pe care sunt grupate comenzile climatizăr­ii. Pe partea orizontală a consolei găsim butonul de start (în stânga schimbător­ului de viteze) și pe cel de volum audio (în dreapta schimbător­ului). Nu mai există comutator rotativ pentru controlul funcțiilor digitale multimedia. Referitor la acestea, notăm că marele touchscree­n din partea superioară a consolei a ajuns să aibă diagonala de 12,3 inchi (opțiune). Navigația include, la dorință, imagini din satelit și de la Google Earth. Cel mai pretențios sistem audio este de origine Bang & Olufsen și dispune de 15 difuzoare. Puterea sa este de 860 W, dar disponibil­itatea are tot caracter opțional.

La baza ofertei stă o motorizare cu 3 cilindri de 110 CP, montată sub capota versiunii 30 TFSI. Prețul cel mai mic în Germania este de 26.800 de euro. Varianta 35 TFSI are motor de 1,5 litri și 150 CP. Prețul de bază: 28.900 de euro. Alături de acestea va fi propus un diesel de 116 CP începând de la 29.900 de euro. Oferta de motorizări se va extinde ulterior cu propulsoar­e cunoscute de la Golf.

Va exista și o versiune 1.5 TFSI cu instalație electrică de 48 V și, pentru adepții sportivită­ții, un Audi S3 de 310 CP. O mașină capabilă să extragă înțelesul deplin din formele tuturor curbelor.

 ??  ?? Lumini de zi cu
15 LED- uri: dispunerea lor diferă î n funcț ie de linia de dotare.
Un cockpit remarcabil! Consolă orientată spre ș ofer - ceva inventat de BMW ș i dus mai departe de Audi.
Lumini de zi cu 15 LED- uri: dispunerea lor diferă î n funcț ie de linia de dotare. Un cockpit remarcabil! Consolă orientată spre ș ofer - ceva inventat de BMW ș i dus mai departe de Audi.
 ??  ?? CREATORUL Philipp Römers (40 de ani) este ș ef de design exterior la Audi.
INSPIRAȚ IA DE ORIGINE Audi S3 din 1999. Un exemplar a fost adus î n studio pe post de muză.
CREATORUL Philipp Römers (40 de ani) este ș ef de design exterior la Audi. INSPIRAȚ IA DE ORIGINE Audi S3 din 1999. Un exemplar a fost adus î n studio pe post de muză.
 ??  ?? >>
Cam totul este digital pe aici: atât bordul, cât ș i touchscree­n- ul multimedia au proporț ii impresiona­nte. Gurile de ventilaț ie care î ncadrează instrument­ele amintesc de Lamborghin­i.
>> Cam totul este digital pe aici: atât bordul, cât ș i touchscree­n- ul multimedia au proporț ii impresiona­nte. Gurile de ventilaț ie care î ncadrează instrument­ele amintesc de Lamborghin­i.
 ??  ?? Audi a pus între scaune butonul de volum, într-o poziție discretă, dar lesne accesibilă.
Audi a pus între scaune butonul de volum, într-o poziție discretă, dar lesne accesibilă.
 ??  ?? qStopuri subțiri, cu surse LED și forme incisive. Lățime mai mare cu 3 cm față de fosta gene
rație.
qStopuri subțiri, cu surse LED și forme incisive. Lățime mai mare cu 3 cm față de fosta gene rație.
 ??  ?? tHabitaclu gene- ros în privința spațiului, inclusiv în spate. Accesul nu e, totuși, deosebit de comod.
tHabitaclu gene- ros în privința spațiului, inclusiv în spate. Accesul nu e, totuși, deosebit de comod.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania