Auto Bild (Romania)

Hoții de kilometri

Marcus R. a vândut un Volvo V70 unui dealer. Anunțul online îi face reclamă cu 20.000 km mai puțin. Nici în Germania nu există legi eficiente împotriva fraudatori­lor.

- Timpurile r`mân profitabil­e pentru fraudatori­i kilometraj­elor.

EXISTĂ UN PIC DE MELANCOLIE în aer atunci când Marcus R. caută pe internet vechiul său Volvo V70. Breakul fidel l-a servit timp de șase ani. Acum, bărbatul are de gând să arunce o ultimă privire asupra mașinii care a fost vândută la mijlocul lunii ianuarie. Însă, la descoperir­ea kilometraj­ului autoturism­ului din anunț, tânărul s-a supărat teribil: 174.000 km, cu peste 20.000 km mai puțin decât atunci când a fost vândut inițial.

AUTO BILD a organizat un test drive sub acoperire cu vânzătorul, un dealer auto second- hand din

Halle/Westfalia. Întreaga curte este plină de V70. „Comerciali­zăm acest model în proporție de 95%”, spune dealerul. Volvo-ul lui Marcus R. se află la loc de cinste pe o rampă, iar kilometraj­ul său indică valoarea de 175.148 km. Întrebare pentru dealer: valoarea kilometraj­ului este reală? Răspuns: „Da, 100%!”, spune el zâmbind. Continuăm testul către o parcare izolată. Nu există dovezi ale kilometraj­ului anterior în carnetul de

mentenanță al mașinii. Dar există un semn clar sub capotă. Ultimul schimb de ulei a fost efectuat în 23 iulie 2018. La acest moment, autoturism­ul î nregistra un rulaj de 180.597 km, cu 5.449 km mai mult decât în ziua testă rii ( 4 februarie 2020). AUTO BILD îi prezintă eticheta dealerului. Acesta dă vina pe fostul proprietar. Deodată ne oferă o reducere în valoare de 950 de euro. Să spunem, așadar, că aceasta este reducerea fraudei? Din acest moment ne-am identifica­t ca jurnaliști și vrem să aflăm unde au dispărut cei 20.000 de kilometri. „Nu pot să-mi explic”, spuse el bâlbâindu-se. Fraudatori­i de kilometraj­e fac rareori

Ismail Ertug (44 de ani), deputat european.

astfel de greșeli stupide. Conform studiilor, între 30 și 50 la sută din mașinile second-hand comerciali­zate în Uniunea Europeană au kilometraj­ele „împușcate”. Se spune că fiecare al treilea vehicul rulat din Germania este afectat. În urmă cu 15 ani, Secțiunea 22b a fost introdusă în Legea traficului rutier german. Aceasta prevede o serie de amenzi sau chiar pedeapsa cu închisoare­a (1 an) pentru persoanele care „ajustează” kilometraj­e. Însă, descurajar­ea este aparent prea scăzută, mai ales că, în prezent, chiar și o persoană neexperime­ntată din punct de vedere tehnic poate întoarce ceasul. Dispozitiv­ele de ajustare a kilometraj­ului costă în jur de 120 de euro și pot fi găsite online. Această valoare este amortizată fără probleme chiar și după prima vânzare a unui astfel de autoturism. În medie, fraudatori­i cresc prețul cu aproximati­v 3.000 de euro pe mașină. Prejudiciu­l estimat în Germania: în jur de șase miliarde de euro pe an.

Pe de altă parte, șiretlicur­ile kilometraj­elor nu funcționea­ză în Belgia. În urmă cu un an, pe lângă valoarea afiș ată de instrument­ar, vânzătorul trebuie să facă publice și vizitele la service, eventualel­e accidente, dar și rechemăril­e. Dacă totul corespunde, se eliberează un certificat de autenticit­ate. Există un document similar în Olanda, care se numește „Auto Pas”.

Compania Carfax documentea­ză istoricul autoturism­elor din Statele Unite încă din 1984. În Olanda, Polonia, Suedia, Spania și Slovenia, compania susține că dispune, în baza de date, de informații legate de aproape 100% din vehiculele înmatricul­ate. În Germania, acest lucru este de neconceput datorită legilor stricte de protecție a datelor. Frank Brüggink, fondator și director general al Carfax Europa: „În timpul procesului de achiziț ionare a unei mașini second-hand, cumpărător­ul este complet lăsat în ploaie”. Concluzie: vehiculele uzate care nu au kilometraj­ul măsluit se pot vinde în Germania fără prea mari bătăi de cap din partea „samsarilor” locali.

În 2018, Parlamentu­l European a solicitat Comisiei UE elaborarea unei legi la nivel european împotriva fraudei kilometril­or. Deputații vor să utilizeze un sistem centraliza­t unde s-ar transmite periodic kilometraj­ele mașinilor. În plus, persoanele fizice ar trebui să aibă acces la aceste informații. În fapt, puține s-au întâmplat. Ismail Ertug, vicepreșed­inte al social-democrațil­or din Parlamentu­l European: „Din păcate, Comisia UE este încă foarte reticentă în ceea ce privește problema manipulări­i kilometraj­elor. Este total greșit”.

În Germania ar fi posibilă înregistra­rea kilometraj­ului în timpul inspecției tehnice periodice la fiecare doi ani. Din păcate, aceste date trebuie să fie șterse periodic. În consecință, cumpărător­ul unui vehicul folosit primește, în cel mai bun caz, informații de la ultimul HU (ITP). Și numai dacă a cumpărat mașina. De asemenea, societățil­e care efectuează inspecția tehnică nu au o bază de date comună, iar computerul nu ridică alarma dacă un kilometraj pareîndoie­lnic.

„Din păcate, Comisia UE este încă foarte reticentă cu privire la problema manipulări­i kilometraj­elor. Este total greșit.“

 ??  ??
 ??  ?? Unde sunt kilometrii?
Marcus R. ( 39 de ani) a primit 4.400 de euro pentru al să u Volvo V70 cu o vechime de 12 ani. Mai apoi, cumpă rătorul l- a afiș at online la preț ul de 11.490 de euro. Avea la bord cu 20.000 de kilometri mai puț in.
Unde sunt kilometrii? Marcus R. ( 39 de ani) a primit 4.400 de euro pentru al să u Volvo V70 cu o vechime de 12 ani. Mai apoi, cumpă rătorul l- a afiș at online la preț ul de 11.490 de euro. Avea la bord cu 20.000 de kilometri mai puț in.
 ??  ?? tUtilizare incorectă: dispozitiv­ele de reglare a kilometraj­ului sunt destinate operațiilo­r de înlocuire a bordului. Cost: în jur de 120 de euro.
tUtilizare incorectă: dispozitiv­ele de reglare a kilometraj­ului sunt destinate operațiilo­r de înlocuire a bordului. Cost: în jur de 120 de euro.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Această reuniune nu este plă cută: breakul Volvo V70 cumpă rat de la Marcus R. se află î n curtea unui dealer din Halle/ Westfalia. Instrument­arul să u afiș ează acum 175.000 km.
Această reuniune nu este plă cută: breakul Volvo V70 cumpă rat de la Marcus R. se află î n curtea unui dealer din Halle/ Westfalia. Instrument­arul să u afiș ează acum 175.000 km.
 ??  ?? pEticheta schimbului de ulei din 23 iulie 2018 indică 180.597 km, cu 5.449 mai mult decât în 4 februarie 2020.
pEticheta schimbului de ulei din 23 iulie 2018 indică 180.597 km, cu 5.449 mai mult decât în 4 februarie 2020.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania