Auto Bild (Romania)

Strategia celor trei opriri

-

Parcurgere­a celor 800 km a luat î n calcul trei opriri de alimentare la surse de încărcare rapidă. Prima a avut loc după 300 km.

rapidă! Toț i oamenii normali simt și știu asta: după cinci beri sub centură, fie închei seara curând, fie dimineața te va găsi „la pământ” după o sesiune prelungită. Depinde cât ești de temerar: te trezești lejer, pe după-amiază, sau bagi două căni de cafea plus o aspirină și te-ai reîncărcat - varianta rapidă la om.

Cum se lasă în cazul unui drum lung cu un Porsche Taycan Turbo care dispune de 680 CP și poate să ruleze cu 250 km/h fără vreun efort aparent? Experiența se cere a fi abordată cu atenție. Este vizat un parcurs de 800 km prin Germania, de la sud la nord. Trezirea s-a dat pe întuneric, astfel încât la ora 6 dimineața să fie luată în primire mașina de test. Iat-o: culoare Volcano Gray, interior cu piele neagră pe bord și scaune roșii, jante de 20 de inchi. I-ar plăcea tare mult să o duci pe un drum cu multe stații având tensiune de 800 V și putere de 260 kW. Ea poate să „bea”câte 270 kW.

Gazda de la Porsche mi-a spus zâmbind: „ Nu te teme de bateria descărcată până la 5%. La așa ceva trebuie să ajungi dacă vrei să meargă repede încărcarea!”. Robert Meier e șeful de proiect al lui Taycan, așa că trebuie luat în serios, indiferent cum sună ce spune el în timp ce conduce destul de incisiv în direcția stației de alimentare. „ În modul Sport, consumul e cel mai mare. Acum să înțepăm un pic mistrețul...”, explică el, trecând în modul Sport Plus. „Vrem o baterie bine încă lzită ș i goală!”. Deci, nimic netehnic în observații­le sale făcute din goană.

Dimineața e răcoroasă, dar temperatur­a bateriei a urcat ușor la 30 de grade. Trecem prin oraș. S-a făcut verde stopul? Arde-o! Știm că mașinile electrice răspund nărăvaș când sunt „călcate pe coadă”, însă aici avem un monstru cu nervii sub tensiune. La fiecare demaraj, te încordezi ca să nu-ți simți stomacul întors pe dos.

Conversați­a cu Meier nu a rămas fără consecințe: am condus în regim rapid prima etapă, până la Crailsheim. Adică 170 km cu o medie de 170 km/ h. Sub imperiul îndemnului „dă-i gaz și simte-te bine” (gaz – un fel de a spune) am pierdut pentru ceva vreme din vedere scopul fundamenta­l al călătoriei. Când mi-am amintit de el, am lăsat-o mai încet. Dacă aș fi ținut-o în ritmul din prima oră de mers, ar fi trebuit să chem depanarea să mă ia de pe acostament cu mult înainte de destinație. Am butonat pe volan până a apărut la bord indicația „range”. Autonomia disponibil­ă a crescut imediat cu 6%.

O apăsare pe buton și obții 6%, uite-așa, și e abia începutul, recalibrar­ea funcționăr­ii propulsiei își va spune cuvântul în continuare, pe drum. Dar, în modul Range, Taycan nu trece peste 150 km/h. Filosofia călătoriei s-a schimbat radical. Deacum înainte, nu ai decât să privești liniștit prin geam cum se perindă decorul. Cam tot aia cu a te duce la un bar foarte șmecher pentru a bea bere fără alcool.

Când mai aveam 20 km până la stația de încărcare, l-am auzit pe domnul Meier spunând: „Golește bateria de tot!”. Iarăși, câteva reprize de accelerați­e și încetiniri­le de rigoare. Un mistreț cu caracter smucit...

La una dintre cele trei stații Ionity de la Eichenzell bei Fulda (în apropiere de Hessen) era deja conectată o Tesla Model 3. Afișajul spunea că umplerea bateriilor va costa 8 euro. Ne place asta! Și încărcarea ra

pidă. Totul merge strună cu aplicaț ia Ionity de pe telefon ș i cu branșarea la sursă. Energia intră în flux intens, așa că e timpul să mergem după ale noastre: toaletă, sendviș, cafea. Încărcarea de 80% a fost atinsă în timpul decent, de 23 de minute. Pa, Tesla!

Distanța de 800 km nu e puțină, ceea ce readuce în tablou tentația de a flirta cu doamna Viteză. Nu, așa ceva nu ajută în cazul de față. Gata, hai să ieșim de pe autostradă și să mergem pe drumurile regionale. Fotografii­le articolulu­i au fost făcute, în mare parte, la nord de Hesse. Pe acolo am găsit porțiuni de drum liniștite și cu viraje. Exact așa cum trebuie pentru ca Taycan să-ți arate că este un Porsche. Știm, are lungimea de 4,96 m și cântărește 2,3 tone. Practic, nu îți dai seama de asta în timpul mersului. Aproape niciodată. Mașina este joasă și lată ca proporții, numai că dimensiuni­le sar bine din obișnuințe­le europene pentru mașinile sport. Ca să zicem așa, la volan simți că este cu două măsuri mai mică. Acuratețea sa la înscrierea în viraje și fermitatea stabilităț­ii la frânare sunt doar vise frumoase pentru Tesla. De fapt, știm că nu este așa. Americanii se bucură de viraje tot aș a cum s- ar bucura fanii lui Beyonce de un concert Mozart.

Taycan trece prin curbe cu finețe chirurgica­lă. Fiindcă am adus aici vorba, doctorii chirurgi buni sunt scumpi. Iar prețurile lui Taycan Turbo încep de la 152.136 de euro. Ce-i drept, economiseș­ti la alimentare. În fine, și costul consumului e ceva relativ. Călătoria noastră a presupus, una peste alta, un consum de 200 kWh. Cam cât consumul unui apartament de 80 mp pe lună. Ce-i drept, turația de stoarcere a mașinii

de spă lat este mai mare decât cea a motoarelor lui Taycan, dar numai cu acesta din urmă poți conduce la 260 km/h.

Atât a prins Taycan după ce am intrat pe autostrada A7. Nu am beneficiat realmente de pe urma eforturilo­r de a crește ritmul, pentru că de-a lungul autostrăzi­i am dat peste destule sectoare de reparații și restricții. Vor reuși să o rezolve vreodată? Asta ca să nu spun „ să o termine”, s-ar putea înțelege greșit. Taycan are o garanție de 160.000 km sau 8 ani pentru baterie. În acest interval, capacitate­a sa ar putea să scadă până la 70%. Până atunci, să trăim momentul: drumul este liber în față și nu se vede nimic problemati­c la orizont. Selectă m Sport Plus. Să înceapă muzica! Ceea ce se aude în mașină este sunetul propulsiei sale electrice, amplificat și dres cu unele frecvențe anume studiate, apoi redat prin difuzoare. Copil fiind, cam așa m-aș fi așteptat să sune nava spațială Enterprise accelerând după manevrele de plecare. Într-adevăr, ambianța de mers este ceva din afara vremurilor noastre. Performanț­ele de care este capabil Taycan, de asemenea, nu pot fi puse în valoare în traficul rutier normal. Decența este o calitate neapărat necesară pentru binele tuturor când conduci o asemenea mașină.

Destinația a fost atinsă la 10 seara, fără vreun efort determinan­t pentru a ajunge mai devreme. Câteva fotografii de bun venit la Hamburg. La bord se arată că nu am parcurs 800 km, ci 797. Acesta este adevărul. La fel de adevărat: Taycan este un automobil fabulos. Conducându-l, simți cum propulsia sa electrică forțează limitele de spațiu-timp ale vremurilor noastre. Totuși, un Porsche așa cum le știam pe cele de până acum este oricând binevenit. Apropo, șefu’: facem și noi un articol despre 911 km cu noul 911 Turbo?

 ??  ?? >>
12:50 PRIMA ALIMENTARE
Stație Ionity, aflată lângă Eichenzell. Energia electrică vine în flux intens, dar tot e nevoie de ceva timp... Î ncă o porț iune de drum cu viraje! Cu astfel de prilejuri, Taycan ne arată că este un Porsche adevă rat. Ba chiar mai talentat decât sportivele cu motor cu ardere internă.
>> 12:50 PRIMA ALIMENTARE Stație Ionity, aflată lângă Eichenzell. Energia electrică vine în flux intens, dar tot e nevoie de ceva timp... Î ncă o porț iune de drum cu viraje! Cu astfel de prilejuri, Taycan ne arată că este un Porsche adevă rat. Ba chiar mai talentat decât sportivele cu motor cu ardere internă.
 ??  ?? >>
Volumul portbagaju­lui: 366 de litri î n spate, 81 î n față. Spă tarul este fracț ionabil.
>> Volumul portbagaju­lui: 366 de litri î n spate, 81 î n față. Spă tarul este fracț ionabil.
 ??  ?? 21:50
Hamburg, î n piaț a Grosse Freiheit a aterizat OZN- ul. Desigur, că lă toria ar fi putut să dureze ș i mai puț in, dar fă ră gustul virajelor de pe drumurile regionale. >> 20:05 A TREIA ALIMENTARE În 22 de minute s-a obținut o umplere a bateriei de 78%. Mai mult decât era necesar pentru atingerea destinație­i, dar am venit tare pe autostrada A7.
21:50 Hamburg, î n piaț a Grosse Freiheit a aterizat OZN- ul. Desigur, că lă toria ar fi putut să dureze ș i mai puț in, dar fă ră gustul virajelor de pe drumurile regionale. >> 20:05 A TREIA ALIMENTARE În 22 de minute s-a obținut o umplere a bateriei de 78%. Mai mult decât era necesar pentru atingerea destinație­i, dar am venit tare pe autostrada A7.
 ??  ?? Un buton virtual îț i permite să adaugi ambient sonor la mersul maș inii. Sună ca nava Enterprise.
Un buton virtual îț i permite să adaugi ambient sonor la mersul maș inii. Sună ca nava Enterprise.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania