Auto Bild (Romania)

La un centenar distanță

Timpurile se schimbă: în anii 1920, Volvo Jakob a făcut senzație. Astăzi privim cu admirație către Nissan Leaf Nismo.

-

1927: O MAȘINĂ PENTRU BĂRBAȚI ADEVĂRAȚI

JAKOB IESE DIN NOU LA LUMINĂ. Prototipul celui mai vechi Volvo a debutat în ziua lui Iacob în 1927, de unde și porecla. Numele provine de la patriarhul Iacob, care este sărbătorit pe 25 iulie în calendarul catolic și cel luteran.

Împreună cu Lars Nilsson, în calitate de supraveghe­tor al atelierulu­i muzeului, plecăm la plimbare. Lars sau Larrö, așa cum este cunoscut de prieteni, m-a sfătuit să mă descalț de pantoful drept. Pedala de accelerați­e este reprezenta­tă de un buton mic, care este amplasat între pedala de frână ș i schimbă tor. Niciun pantof nu are loc acolo. Acest Volvo îți face mâinile să transpire mai mult decât orice Ferrari. Cel din urmă are frâne și piese de schimb, dar Jakob nu dispune de așa ceva. Aici, frâna acționează doar pe puntea din spate, iar direcția se simte mai degrabă ca o cârmă.

Cele trei trepte ale cutiei de viteze sunt nesincroni­zate. Mânerul transmisie­i nu se lasă ghidat în locașul respectiv decât după o dublă debreiere. Ambreiajul acționează brusc asemenea unui crocodil. Mă așteptam să-mi moară motorul de câteva ori, timp în care Jakob (nume oficial: ÖV4) parcă se prăbușește. Cât de jenant!

Într-un moment de euforie, am reușit angrenarea treptei a treia. La o turație intermedia­ră a motorului, accelerați­a apăsată până la capăt provoacă o tuse pronunțată provenită de sub capotă. În acest moment, ochii lui Larrö mă străpung ca niște săbii. Îmi pare rău!

Jakob dispune de 28 CP, dar în loc de viteza maximă promisă de 90 km/h, acesta gestioneaz­ă destul de transpirat viteza de 60 km/h. După aproximati­v un kilometru, primul proces de schimbare a treptei fără zgomot a reușit. La final, încă două astfel de comutări ale treptelor m-au făcut să mă simt ca un rege.

Î mi amintesc fiecare metru al acestui test drive. Larrö coboară relaxat și îmi strânge mâna: „ Bună treabă! Două cuvinte cu mare valoare emoțională. Am uitat deja de fiecare Ferrari condus. Scusi, Ferrari!

 ??  ??
 ??  ?? Ocupanț ii primului Volvo nu erau complet feriț i de condiț iile meteorolog­ice specifice Suediei.
Ocupanț ii primului Volvo nu erau complet feriț i de condiț iile meteorolog­ice specifice Suediei.
 ??  ?? Spiț ele jantelor erau construite din lemn, î n timp ce puntea față nu beneficia de un sistem de frânare.
Spiț ele jantelor erau construite din lemn, î n timp ce puntea față nu beneficia de un sistem de frânare.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania