Auto Bild (Romania)

Volvo XC40 PHEV

Mașinile de felul lui Volvo XC40 Plug-in-Hybrid sunt economice, dar nu din toate punctele de vedere.

-

PIAȚA AUTO E EXPUSĂ febrei plug-in-hybrid. Fie că sunt noi, fie că sunt de fabricație recentă și provin din parcurile unor companii, aceste vehicule capabile să ruleze vreo 40 km în regim strict electric constituie o tentație reală pentru destul de mulți cumpărător­i. Deș i nu neapă rat semnificat­ivă,

avantajare­a lor la impozitare îi motivează pe aceștia.

Pe de altă parte, privind chestiunea cu ceva mai multă atenție, vom constata că aceste ambulanțe ale conservări­i naturii au o latură controvers­ată. Cei care conduc mașinile de companie sunt cu atât mai apreciați, cu cât acoperă mai mulți kilometri într-un interval de timp mai redus. Vorbim de distanțe mult mai mari decât autonomia electrică oficială a mașinii. În respectiva situație, motorul cu ardere internă este cel care preia sarcina deplasării. De obicei, nu este un motor cu resurse generoase de putere, așa că șoferul „trage” de el pentru a obține prestații decente, de unde apare și un consum relativ ridicat. În plus, nu sunt prea mulți utilizator­ii care își încarcă bateria acasă, la sursele electrice proprii, pe buzunarul personal. Așadar, hibridele „ plug-in” tind să se comporte ca niște mașini

complexe, scumpe și grele, care merg prepondere­nt cu motoarele lor termice dimensiona­te la limită.

Una peste alta, ne aflăm în fața unui alt conflict între intențiile parafate ale politicien­ilor de a face bine pe scară largă și eficiența reală a demersuril­or lor, îndreptată, mai degrabă, în sens contrar. Dincolo de cele descrise mai devreme, vânzările merg bine. Argumentul esențial al unor vehicule de felul lui XC40 Plug-in-Hybrid rezidă în eficiența lor în traficul urban. SUV-ul cu lungimea de 4,43 m este primul plugin-hybrid al mărcii de gabarit compact, bazat pe platforma modulară CMA. Grupul său motopropul­sor dispune de 262 CP, ceea ce înseamnă că ne aflăm în fața celui mai puternic XC40. Propulsoru­l turbo de 1,5 litri cu benzină are o contribuți­e de 180 CP, iar motorul electric dezvoltă 82 CP. Masa proprie este de 1812 kg (numai bateriile și componente­le electrice ale sistemului de propulsie cântăresc vreo 200 kg). Autonomia electrică ar putea ajunge la 50 km în condiții optime, dar consumul mediu de 2,4 l/100 km rămâne ceva pur teoretic. Și nu doar muștele care se lovesc de parbriz generează diferența. În testul AUTO BILD, desfășurat prin împrejurim­ile orașului Göteborg, a fost înregistra­t un consum cu cifra 8 în fața virgulei.

Adevărat, XC40 Plug-in-Hybrid poate prelua rolul de automobil urban economic. Activând modul de rulare dedicat, dând atenție încărcării bateriilor și consultând recomandăr­ile navigației în materie de rute convenabil­e, ajungi la un înalt grad de eficiență în acoperirea distanțelo­r. În principiu, mașina tinde oricum să funcționez­e după criteriile Pure E-Mode, ceea ce presupune exploatare­a optimă a resurselor bateriei litiu-ion de 10,7 kWh. În conducere extraurban­ă, în care motorul cu benzină are rolul esențial, pentru a păstra resursele bateriei, se poate recurge la funcția Hold.

Modul de rulare hibrid implică atât funcționar­ea motorului termic, cât și a celui electric (în mare măsură) simultan. Armonizare­a fluxului de putere a fost bine studiată, iar cutia de viteze cu dublu ambreiaj și 7 trepte are cursivitat­e în schimbări (în modul electric, folosește numai treptele de la 2 la 4). Motorul cu trei cilindri se remarcă prin funcționar­ea silențioas­ă și destulă vigoare.

Pachetul de baterii e amplasat în tunelul central, ceea ce înseamnă că volumul portbagaju­lui nu este afectat. Cei de la Volvo estimează că, în viitor, fiecare al cincilea XC40 produs va fi un plug-in-hybrid. Un plan ambițios, dat fiind că prețul mașinii sare de pragul celor 50.000 de euro.

 ??  ?? Nimic deosebit la finisarea interioară sau exterioară, „ hibridul” arată ca un Volvo XC40 obiș nuit.
Dacă vrei să-l î ncarci la pri-za de acasă, va dura vreo 4-5 ore. Dacă dispui de un wallbox, încărcarea necesită aproximati­v
3 ore.
Nimic deosebit la finisarea interioară sau exterioară, „ hibridul” arată ca un Volvo XC40 obiș nuit. Dacă vrei să-l î ncarci la pri-za de acasă, va dura vreo 4-5 ore. Dacă dispui de un wallbox, încărcarea necesită aproximati­v 3 ore.
 ??  ?? Sub una și aceeaș i capotă: motorul turbo cu benzină cu 3 cilindri și cel electric fac o echipă bună.
Sub una și aceeaș i capotă: motorul turbo cu benzină cu 3 cilindri și cel electric fac o echipă bună.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania