Auto Bild (Romania)

Comparativ Tesla Model 3

Clasa premium? Aici spunem Audi A4 si BMW Seria 3. De curand, a apanut in schema si Tesla Model 3. Poate suppreviet­ul electrica impotriva germanilor? Da, poatel Si inca la un pret foarte avantajos.

-

BMW 330e 2,0 l turbo L4 + motor el. Plug-in Hybrid 292 CP de la 48.850 de euro

AM OPRIT TIMPUL ÎN LOC! Nu, nu pe circuitul de la Lausitzrin­g, ci \n fa]a computerul­ui. Doar 36,8 secunde! Atât ne-a luat s` configur`m o Tesla Model 3 \ n echiparea testat`. Versiunea Standard Range Plus \mpreun` cu nuan]a ro[ie [i interiorul de culoare neagr` ajung la 46.470 de euro \n configurat­orul dedicat teritoriul­ui german. Apoi, exist` o autonomie de 409 kilometri. Doar vopseaua ro[ie cost` 2.100 de euro \n plus. Albul ar fi fost „la liber”. Scaunele cu perne whoopee sunt, de asemenea, standard. V` povestim mai multe

Tesla poate fi condusă peste 400 km cu un „plin“de energie. Și aceasta este doar echiparea de bază.

despre dot`rile excentrice mai târziu. S` ne lini[tim dup` sprintul virtual de 36,8 secunde.

Acum nem]oaicele v`d ro[u \n fa]a ochilor! {i nu spunem asta doar din cauza fotografie­i de mai sus, deoarece Tesla chiar se ridic` la un nivel \nalt. Da, compania american` chiar [tie s` produc` autoturism­e electrice. Aceast` compara]ie a fost

Tesla Model 3 Motor electric 258 CP de la 44.370 de euro (Germania) Audi A4 45 TFSI quattro 2,0 litri turbo L4 245 CP de la 46.168 de euro

f`cut` \n timpul testelor pentru „Volanul de aur” de c`tre colegii no[tri germani de la AUTO BILD [i de la ziarul BILD. | nc` nu dezv` luim p`rerile jura]ilor legate de acest trio fantastic.

Totu[i, noi, cei de la AUTO BILD, le-am evaluat pe toate trei conform schemei noastre de testare.

{i putem \ncepe cu Audi A4 45

TFSI quattro. Trebuie men]ionat faptul c` tocmai s-a reinventat. Designerul-[ef Marc Lichte i-a sculptat obrajii gro[i [i partea inferioar` a la A6 [i cumva arat`... putem spune „super-fain”? Limuzina are o lungime de 4,76 metri [i are sigla 45 TFSI pe spate. Sub capot` identific`m un propulsor turbo cu patru cilindri pe benzin` cu o capacitate de doi litri. Cei 245 CP sunt st`pâni]i cu transmisia automat` S-tronic [i de un sistem quattro de trac]iune integral`. Unitatea media a primit cel mai nou sistem de operare (MMI Plus cu func]ie touch) [i un ecran \ndr`zne] \n partea superioar` a tabloului de bord. Fostul buton rotativ amplasat \n fa]a manetei schimb`torului a fost \nlocuit cu un mic spa]iu de depozitare. Ma[ina testat` era echipat` cu pachetul S-Line cu tapi]erie din piele [i cu multe altele. Ne speriem când vedem c` instrument­arul digital \mpreun` cu sistemul de naviga]ie cost` \mpreun` aproape 2.700 de euro, iar dac` dorim o camer` pentru mar[arier, un sistem de asisten]` pentru p`strarea benzii, faruri LED cu matrice, direc]ie dinamic` [i piele Nappa, ne

vom depărta serios de prețul de pornire de 46.168 de euro. Are rost să mai spunem că mașina testată costa peste 70.000 de euro?

Cine oferă mai mult? BMW! Hibridul plug-in din acest test comparativ se numește 330e și dispune de un propulsor turbo de doi litri care produce 184 CP. În ajutorul acestuia vine un motor electric cu 113 CP, ceea ce înseamnă că puterea totală ajunge la 252 CP pentru întregul sistem, însă pentru o perioadă limitată de nebunie ajunge chiar și la 292 CP. Acumulator­ul de 12 kWh se ascunde între banchetă și portbagaj. Acesta permite o autonomie de până la 60 de kilometri de condus pur electric. Nu vă gândiți că acesta este un BMW pentru vânătorii de chilipirur­i. Chiar și așa, dacă locuiți la mai puțin de 50 km de serviciu, n-ar trebui să faceți plinul vreodată, dar doar dacă șeful vă permite accestul la o stație de încărcare. Sedanul cântărește 1.815 kilograme și are un preț de pornire de 48.850 de euro. Nu vă gândiți că mașina noastră testată are un asemenea preț. Nu începe nici măcar cu 5 sau cu 6. Și totuși, cum faci să ajungi la un asemenea cost? E simplu: se alege o serie de pachete, facem click pe Modelul M Sport (6.604 euro) și optăm pentru nuanța mată Frozen Dark Gray II Metallic. Dacă nu vă sfiiți de la nimic, cum ar fi suspensia adaptivă M și direcția sport variabilă, prețul depășește destul de ușor pragul de 70.000 de euro.

Ce bine că există Tesla: doar 36,8 secunde ne-au fost necesare pentru o configuraț ie completă. Preț ul: 44.370 de euro. Opțiunile (în plus față de culoare) ar fi cârligul de remorcare (masă remorcabil­ă 910 kg) pentru 1.060 de euro, anvelope de iarnă pentru 2.050 de euro și un interior alb în schimbul celui negru pentru 1.050 de euro. Sistemul Autopilot este disponibil pentru 6.300 de euro și poate naviga singur pe autostradă. La sfârșitul anului, sistemul va primi un update consistent, care îi va oferi capacitate­a de a ră spunde la culorile semaforulu­i și de a opri automat la semnele de stop. Conducerea autonomă va fi extinsă pe străzile din mediul urban. De asemenea, modul Enhanced Summon îi va permite mașinii să navigheze complet autonom în parcare și să sosească la dumneavoas­tră. Repetăm, doar 44.370 de euro, cu 30.000 de euro mai puțin decât BMW și Audi.

>> Dar nu toate lucrurile sunt bune la Tesla. Trebuie să vorbim despre calitate. Mașina noastră avea un rulaj de doar 600 de kilometri la momentul testului. Lufturile caroseriei? Sunt ca ale unei mașini reparate într-un service de cartier. Calitatea plasticulu­i? Lasă de dorit î n mai multe locuri. Portbagaju­l din față este căptușit cu o mochetă de slabă calitate. De asemenea, mai toate șuruburile sunt la vedere.

Dar încă nu clătinăm din cap pentru că interiorul are parte de lucrurile pe care Elon Musk le consideră cu adevărat importante: jocurile video! Puteți controla un buggy utilizând chiar volanul ș i pedalele maș inii. Aveți butoane la interior? Doar pe volan. Și chiar puteți programa un „vânt la cerere”. Balonul whoopee poate fi activat din volan când cineva se așază pe banchetă.

Așadar, americanii au reinventat mașina? Da și nu. Chiar dacă avem în față o echipare de bază (cu acumulator de 55 kWh), are cea mai rapidă accelerați­e din trio, însă conducerea dinamică nu este chiar un punct forte al mașinii. Sistemul ESP elimină

distracția condusului, dar oferă siguranță maximă.

Nemțoaicel­e se descurcă mai bine la acest capitol. BMW 330e, cu cele peste 1,8 tone, este mai greu cu 270 de kilograme decât un 330i. Dar în timpul condusului nu se observă acest lucru. Fiecare viraj este executat cu o siguranță absolută și cu un zâmbet consistent pe buze. Chiar și versiunea hibridă plug-in ne amintește că Seria 3 este atletul absolut din clasa de mijloc. Și acesta este doar începutul. Dacă doriți mai multă putere, încă 40 CP pot fi accesați pentru un timp limitat. Da, o autonomie de 50 de kilometri în modul 100% electric este posibilă, dar nu în stilul de condus pe care l-am fi preferat.

Audi A4 beneficiaz­ă de o notă sportivă a sistemului de tracțiune integrală quattro. De asemenea, suspensia a avut parte de reglaje fine și oferă mai mult confort ca niciodată.

Noi cei de la AUTO BILD îi avertizăm pe nemții de la Audi și BMW: aveți grijă la Tesla! Experiența de conducere, echipament­ul și tehnologia de la bord sunt excelente. Un plus de calitate ar aduce numai beneficii.

 ??  ??
 ??  ?? Da, Tesla Model 3 se depărtează de rivalii să i din Germania... cel puțin în primii câțiva metri ai unei curse în linie dreaptă.
Da, Tesla Model 3 se depărtează de rivalii să i din Germania... cel puțin în primii câțiva metri ai unei curse în linie dreaptă.
 ??  ??
 ??  ?? Bine aț i venit la clasa Business! Tesla are o lungime de 4,69 m, BMW Seria 3 mă soară 4,71 m, î n timp ce Audi A4 este cel mai lung, cu 4,76 m.
Bine aț i venit la clasa Business! Tesla are o lungime de 4,69 m, BMW Seria 3 mă soară 4,71 m, î n timp ce Audi A4 este cel mai lung, cu 4,76 m.
 ??  ?? Un sedan electric cu o autonomie de peste 400 de kilometri reprezintă o afacere excelentă la prețul de 44.370 de euro. Chiar și așa, Audi și BMW ne-au convins prin calitatea interiorul­ui și cu plăcerea condusului. Dar supremația nemțească nu va mai ține mult. CHRISTIAN BART VERDICT
Un sedan electric cu o autonomie de peste 400 de kilometri reprezintă o afacere excelentă la prețul de 44.370 de euro. Chiar și așa, Audi și BMW ne-au convins prin calitatea interiorul­ui și cu plăcerea condusului. Dar supremația nemțească nu va mai ține mult. CHRISTIAN BART VERDICT

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania