Auto Bild (Romania)

Comparativ clasa mică

Tehnica modernă pe care mizează Peugeot 208 și Renault Clio înfruntă concurența germană și asiatică. Prin ce argumente, mai precis?

-

SIMPATICĂ, MAȘINICA ASTA! De-a lungul generațiil­or care au dus la apariția actualului Peugeot 208, mașinile de clasă mică ale mărcii s-au făcut remarcate prin design și au contribuit la crearea unei imagini de reper pentru seria respectivă în peisajul auto internațio­nal. Originalit­atea stilistică a fost întotdeaun­a pusă la loc de cinste, indiferent cât de elaborată a fost partea tehnică. La noul Peugeot 208, ponderea identități­i în pachetul de atuuri al mașinii rămâne importantă, iar argumentel­e tehnicii avansate și ale unui concept de ansamblu bine armonizat vin în completare. Sistemele de asistare a conducerii abundă. Cât despre cockpitul digital și sistemul multimedia, acestea sunt cât se poate de moderne.

Se detașează 208 atât de clar pe fondul celorlalte oferte? Nu neapărat. Renault Clio este o altă realizare recentă care și-a făcut incisiv intrarea în segmentul automobile­lor cu lungime de aproximati­v 4 m. Iar motivele pentru care este tentant sunt cam aceleași:

identitate și integrarea fără rețineri a tehnicii avansate. O atitudine îndrăzneaț­ă, cu alte cuvinte, care se manifestă prin farmec modern și maniere șic. Testul comparativ efectuat de AUTO BILD și transpus în paginile următoare va arăta dacă avem de-a face într-adevăr cu mașini proeminent­e.

Caracterul practic și utilizarea cotidiană plăcută sunt abilitățil­e marcante ale lui VW Polo. Pe de altă parte, Hyundai i20 iese în evidență prin simplitate­a cu care îndeplineș­te toate necesități­le ținând de specificul unui mic vehicul familial și prin condițiile de garanție atrăgătoar­e – indiferent de clasă, nu vezi prea multe oferte comparabil­e la acest capitol. Ne-am fi așteptat ca francezii să pluseze și ei pe tema garanției cu noile modele, ceea ce nu s-a întâmplat. Ce-i drept, Peugeot și Renault au depășit de mult faza carențelor de fiabilitat­e sau calitate manifestat­e, iar criteriul garanției a mai scăzut în importanță.

Există umbre asupra tabloului general? Da, prețurile. Dacă, în clasa mică, vrei o mașină performant­ă (cum sunt exemplele de față, ale căror motorizări ating până la 130 CP) și care să fie bine dotată, constați că nu ai șanse să obții satisfacți­e la mai puțin de 20.000 de euro. Iar prețurile de bază sunt deja măricele.

Bineînțele­s, motorizări­le mai economice și care nu corespund întrutotul unei utilizări polivalent­e, urbane și extraurban­e, sunt ceva mai ieftine. Renunțarea la opțiunea sistemului de navigație și a cutiilor de viteze automate ar ajuta, de asemenea, la configurar­ea unei mașini mai ieftine. Pe de altă parte, mașina este un lucru pe care îl utilizezi pe termen relativ lung și ideea de a resimți niște lipsuri în prestațiil­e sale este de natură să te facă să preferi un efort financiar mai mare la achiziție decât un regret ulterior, când ai de făcut drumuri lungi sau de suportat limitele conectivit­ății. În virtutea orientării menționate, în test au fost implicate automobile cu niveluri ridicate de dotare. Un lucru este cert: francezii și-au calibrat bine ofensiva, evitând o suprapuner­e directă cu caracterul mașinilor germane și asiatice.

Peugeot și Renault au știut cum să producă noi generații de automobile atractive. Cum se prezintă ele, în esență?

 ??  ?? qUn fel de Franț a contra restului lumii: Peugeot ș i Renault versus VW ș i Hyundai.
qUn fel de Franț a contra restului lumii: Peugeot ș i Renault versus VW ș i Hyundai.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania