Auto Bild (Romania)

Bentley Bentayga Hybrid

Începe o schimbare de paradigmă. Iar Bentley Bentayga Hybrid este primul pas. Cum merge unul în România?

-

PRIMUL PAS E CEL MAI GREU. Așa se spune, eu nu mi-l amintesc pe al meu, cum sunt sigur că nici voi nu vi-l amintiți. Acum, e ceva natural. Nici nu te gândești la asta acum. Asta dacă ai norocul să poț i să mergi.

În clasa de lux, Bentley a făcut un prim pas în 2019 prin lansarea lui Bentayga Hybrid. Este chiar un hibrid plug-in, adică îl încarci la priză. Iar asta se potrivește la fix pentru clienții mărcii. Pentru un producător de volum și chiar unul premium, era mai greu, că nu știi sigur dacă au casă clienții tăi, dar la Bentley, treaba e sigură. Cei ce își permit un Bentley sigur își permit și o casă cu o priză de încărcare Type 2 în față. Mă mir că a venit abia în 2019 primul model de lux cu această configuraț­ie.

Spre deosebire de creațiile anterioare, Bentayga Hybrid are o infuzie puternică de piese de la grupul VAG, cel ce deține marca din Crewe. Iar motorul și sistemul hibrid sunt și ele pe listă, așa cum era și defunctul motor diesel din gama Bentley. Unii ar spune că era o greșeală, dar avea un rost acolo dacă mă întrebați pe mine. Pentru cei care sunt bogați, dar se tem de mersul cu avionul și vor să oprească rar să alimenteze. Dar vestea bună este că și Bentayga poate să îndeplinea­scă acest rol în varianta hibridă. Doar că trebuie să „înveți” să mergi cu el. Pun ghilimele aici pentru că nu este o noutate pentru mine, dar va fi pentru clienț ii de Bentley care nu au mai mers cu vreun hibrid. Trebuie să mângâi accelerați­a, iar greutatea suplimenta­ră se va simți pe viraje. Oricum, faci tu ceva greșit dacă vrei sportivita­te de la un SUV de aproape trei tone. Dar trebuie să te schimbi puț in ca să poți să înțelegi această mașină și să o folosești așa cum trebuie. Cât mai eficient, adică. Asta e ideea mașinii, iar dacă o iei și nu o încarci niciodată, ai cam luat-o degeaba. Nu ești nici eco peste noapte și nici nu te vei putea bucura de ce poate să facă un Bentley Bentayga pur. Aici, avem

un mic compromis. Frații de concern de la Porsche au un SUV hibrid cu motor V8, iar sistemul probabil că avea loc și sub capota lui Bentayga. Reprizele nu sunt slabe, iar cei peste 400 de cai-putere nu sunt motiv de rușine, dar parcă am fi vrut mai mult pe acest front. Sigur, atinge 254 km/h și accelereaz­ă de la 0 la 100 km/ h î n 5,5 secunde, dar nu e o mașină pentru abordat viraje într-un mod sportiv. Parcă stă puțin să se gândească atunci când o calci după ce treci de apex, inclusiv pe modul Sport, iar până acolo simți din plin masa mărită adusă de bateriile din dotare. Partea bună este că nu au pierdut din capacitate­a portbagaju­lui. În același timp, este și cel mai eficient ș i ecologic Bentley fă cut vreodată. Iar acesta este doar primul pas. Mănușa a fost deja aruncată spre Goodwood, căci Bentley a început deja electrific­area. E doar un pas până la primul model 100% electric, dar până atunci vor mai fi modele hibride plug-in. Ies bine la cifre, iar până și Bentley are nevoie de asta în contextul noilor norme din UE.

Finisajele sunt în continuare de top, iar atenția acordată detaliilor este ridicată. Posibilită­țile de personaliz­are sunt limitate doar de imaginație și de bunul-gust al clientului, dar englezii au făcut din nou o mașină luxoasă, adică fix ce știu ei mai bine să facă de atâția ani. Nici nu poți să le ceri să facă altceva. Păcat că nu mai vedem V8-ul cu tije împingătoa­re pe sub vreo capotă. De el ne e dor.

 ??  ?? uSchimbă rile sunt mici aici, dar le simți la acul mic din dreapta. Dar îți permiteai oricum.
uSchimbă rile sunt mici aici, dar le simți la acul mic din dreapta. Dar îți permiteai oricum.
 ??  ?? tO configuraț­ie clasică Bentley. Bun și la revânzare, bun și să îl deții.
tO configuraț­ie clasică Bentley. Bun și la revânzare, bun și să îl deții.
 ??  ?? uPe modul „B” merge ca un hibrid normal. Ai posibilită­ți de configurar­e pe „custom”.
uPe modul „B” merge ca un hibrid normal. Ai posibilită­ți de configurar­e pe „custom”.
 ??  ??
 ??  ?? tAm forțat puțin situația pe acest viraj. În realitate, majoritate­a proprietar­ilor de Bentley nu vor merge atât de tare. Bentayga Hybrid nu era în elementul său aici.
tAm forțat puțin situația pe acest viraj. În realitate, majoritate­a proprietar­ilor de Bentley nu vor merge atât de tare. Bentayga Hybrid nu era în elementul său aici.
 ??  ??
 ??  ?? >>
Ne place că nu au exagerat cu ideea de hibrid. Arată cum ar trebui să arate: mare și impunător.
Acesta este ceasul standard pentru Bentayga. Mai jos, tableta cu Android pentru locurile din spate.
Două perechi de căș ti pentru locurile din spate.
Atât de mare este roata de rezervă î n raport cu portbagaju­l. Nu ai unde să o pui, podeaua are baterii.
Da, m- am simț it ră sfăț at aici. Ș i vedeam tot. Un loc bun pentru ș ofer. Are ș i masaj, apropo.
>> Ne place că nu au exagerat cu ideea de hibrid. Arată cum ar trebui să arate: mare și impunător. Acesta este ceasul standard pentru Bentayga. Mai jos, tableta cu Android pentru locurile din spate. Două perechi de căș ti pentru locurile din spate. Atât de mare este roata de rezervă î n raport cu portbagaju­l. Nu ai unde să o pui, podeaua are baterii. Da, m- am simț it ră sfăț at aici. Ș i vedeam tot. Un loc bun pentru ș ofer. Are ș i masaj, apropo.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania