Auto Bild (Romania)

CE ȘI CÂND O SĂ CRAPE?

Toți cei care plătesc un preț mai mare pe o mașină SH speră să fi luat ceva bun. Până la urmă, cât rezistă o mașină în timp?

-

ANUL TRECUT, piața germană second-hand a însumat 7,2 milioane de tranzacții. Urmează o întrebare importantă: cât va rezista noua mașină second-hand pe care ai cumpărat-o? Vârsta medie a parcului SH german este de 9,5 ani. Ce desprindem din testele de anduranță AUTO BILD: s-au văzut defecțiuni surprinzăt­oare la mașinile noi. Motorul unui BMW 218i a clacat după 36.331 km, cutia unui Citroën Cactus a cedat la 33.289 km, iar cutia DSG a unui VW Golf VII s-a defectat la 153.772 km.

Majoritate­a automobile­lor implicate în teste de anduranță au supraviețu­it fără probleme importante. În cazul lui Mercedes Clasa C din 2007 (W204), notăm că a fost lăsat în urmă pragul de 500.000 km și mașina încă merge. Câteva reparații au fost, însă, necesare: tot ce ține de frânele de pe față a fost înlocuit la 102.605 km, catalizato­rul s-a înfundat la 270.598 km, iar caseta de direcție a prins joc mare până la 461.920 km. Adesea, defectarea unor componente este simptomati­că pentru fiecare model de mașină și în spatele său se ascunde o proiectare improprie sau o fabricație mai slab calitativă a pieselor. Cine intențione­ază să ia o mașină second-hand ar face bine să urmărească rubrica dedicată din AUTO BILD. Slăbiciuni­le specifice ale mașinilor sunt evidențiat­e în aceste articole.

Dacă iei mașina de la un dealer, mai poți pune unele condiții privind diverse remedieri. Există și automobile second-hand cu garanție. Părțile așa-zis consumabil­e, cum ar fi plăcuțele de frână sau pneurile, nu fac în mod normal obiectul vreunei garanții, însă problemele motorului și ale transmisie­i ar trebui să intre sub incidența contractul­ui cu un dealer serios. Inevitabil, apar variații în fiabilitat­e, legate de întreținer­ea fiecărei mașini și de stilul în care a fost condusă. Totuși, detaliile din articolul de față vă vor ajuta să vă faceți o idee atunci când vă orientați pe piața second-hand.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania