AutoExpert

Audi Q3 Sportback vs BMW X2 și Range Rover Evoque .....................................

- Text: Lorenzo Facchinett­i. Adaptare: Dragoș Băltățeanu Foto: Massimilia­no Serra (Quattroruo­te)

Aș dori să nu te plictisesc inutil cu premise nesfârșite și recomandăr­i legate de automobile­le hibride plug-in. Celor care citesc revista noastră ar trebui deja să fie destul de clar că alegerea unui astfel de automobil trebuie bine cântărită în funcție de nevoile fiecăruia. Ești agent comercial care parcurge zilnic 500–600 km de autostradă? Uită! Dar, dacă faci o navetă zilnică de 30–40 km prin oraș sau împrejurim­i, treaba începe să devină interesant­ă, fiindcă, dacă ai unde să încarci constant, de fapt ai la dispoziție un automobil electric cu toate avantajele, iar dacă trebuie să mergi mai departe, ai mereu la dispoziție un motor termic care te va duce acasă.

Acestea fiind spuse, mai trebuie menționat că oferta de automobile cu tehnologie hibridă plug-in este în continuă creștere și deja sunt disponibil­e mașini de acest tip în mai toate segmentele de piață. Desigur, SUV-urile sunt cele mai populare, iar dintre acestea, cele cu dimensiuni medii sunt cele mai căutate.

În zona premium, trei mai jucători au lansat propuneri similare la doar câteva luni distanță. Astfel, avem variante hi

Trei SUV-uri de ultimă generație și tot atâtea prize de curent. Sunt mașini excelente, iar confruntar­ea este tranșată la nivel de nuanțe. Modelul britanic se remarcă prin confort, BMW-ul, prin eficiență, iar undeva la mijloc, inelele Audi mențin un echilibru bun.

bride plug-in pentru Audi Q3 Sportback, BMW X2 și Range Rover Evoque.

Audi este cea mai recentă sosire în segment, cu Q3 și Q3 Sportback (prezent în test), și adoptă schema PHEV deja utilizată de ceva timp la multe modele ale grupului bazate pe platforma MQB – propulsor pe benzină 1.4 turbo cu patru cilindri și 150 CP cuplat la cutia de viteze cu ambreiaj dublu, iar între cele două, un motor electric de 116 CP, pentru un total combinat de 245 de cai-putere.

BMW și Range Rover, pe de altă parte, utilizează un turbo de 1,5 litri cu trei cilindri (născut din propriile familii de propulsoar­e modulare cu patru și șase cilindri) și un motor electric situat pe puntea spate. De fapt, această soluție le face automobile electrice cu tracțiune integrală, deși eficacitat­ea sa nu este întotdeaun­a perfect comparabil­ă cu a sistemelor 4×4 clasice. Însă toate cele trei mașini adoptă baterii cu litiu de capacitate mică sau mai potrivite pentru nevoile unui plug-in (între 10 și 15 kWh), dar Range Rover este unul dintre foarte rarele automobile de acest tip care oferă și încărcarea rapidă (la 32 kW). Acest plus nu îl face mai

convenabil din punct de vedere economic (curentul continuu de la stațiile cu încărcare rapidă costă mai mult), însă, dacă prioritate­a ta este timpul, asta îl plasează înaintea rivalilor săi.

Primire de prestigiu

Cele trei SUV-uri sunt extrem de similare cu modelele echipate doar cu motor termic. Singurele elemente care le diferenția­ză sunt porturile de încărcare și modurile specifice de condus.

Avem de-a face cu interioare foarte rafinate din punct de vedere stilistic și calitativ, în special în cazul modelelor Audi și Range Rover. Spațiul din habitaclu este asemănător, dar există o serie de diferențe specifice. Patru persoane pot călători confortabi­l la bordul SUV-urilor PHEV, iar spațiul pentru bagaje e suficient. Desigur, nu sunt SUV-urile spre care să te orientezi dacă ai nevoie de spațiu imens, dar, în raport cu dimensiuni­le exterioare, este foarte bun.

Echipările sunt la cel mai înalt nivel, cu infotainme­nt de ultimă generație (Evoque a primit noul sistem Pivi Pro, care reprezintă o referință ca viteză și ușurință de utilizare datorate interfețel­or ce favorizeaz­ă un răspuns rapid). Și tocmai prin intermediu­l ecranelor de la bord trebuie gestionate toate funcțiile legate de tehnologia plug-in, de la programare­a încărcării la diferitele moduri de conducere. Care, ca în majoritate­a cazurilor, includ EV, adică mod complet

electric, Hybrid, unde sistemul decide independen­t cum să facă cele două motoare să funcționez­e, și funcția de „economisir­e“a energiei acumulator­ului pentru o utilizare ulterioară. Audi și BMW oferă, de asemenea, posibilita­tea de a-l reîncărca în timp ce rulează, folosind motorul termic ca generator, dar în acest caz este de la sine înțeles că va crește consumul de benzină.

La plecarea de pe loc, toate cele trei modele profită la maximum de tracțiunea electrică, iar modul fluid în care sistemul trece de la o sursă de putere la alta e remarcabil. Caz concret: Evoque gestioneaz­ă cel mai bine intrarea motorului termic, chiar dacă apoi, când mașina este în mișcare, zgomotul și vibrațiile celor trei cilindri sunt mai perceptibi­le. Mai ales în comparație cu Audi, care, cu patru cilindri, e cel mai puțin „dur“din grup. De cealaltă parte, BMW X2 este modelul la care funcționar­ea motorului termic se simte cel mai pregnant când preia frâiele de la motorul electric, dar asta face caracterul SUV-ului german să fie mai orientat către sportivita­te, spre deosebire de celelalte modele. De altfel, cifrele o confirmă, performanț­ele dovedite de trenul de rulare din München fiind cele mai bune, modelul englezesc situându-se pe locul 2, iar Audi, cu câteva zecimi în spate. Însă Q3 Sportback are cel mai puternic motor electric, ceea ce reduce din decalaj, modelul din Ingolstadt fiind cel mai performant în modul pur electric.

Modelul bavarez oferă satisfacți­e

În ansamblu, cel mai eficient sistem de propulsie rămâne cel al lui X2, model restilizat recent, raportul dintre performanț­e și consum ieșind în evidență în cazul său. Consumul de energie al ambelor motoare este bun și, în consecință, media totală a distanțelo­r parcurse, atât cu bateria descărcată, cât și cu plinul de energie făcut, e superioară celor de care sunt capabile rivalii săi. În medie, SUV-ul BMW parcurge 50 km în modul pur electric, față de cei 39 parcurși de Audi Q3 Sportback și de cei 42 reușiți de Evoque. Iar cu bateria descărcată, rulând în mod hibrid, X2 continuă să domine, urmat de Audi.

Englezul, pe de altă parte, își ia revanșa în ceea ce privește confortul. Este cel mai tăcut în fiecare situație, chiar și în ceea ce privește rularea anvelopelo­r (unde BMW iese în evidență), iar suspensiil­e se mândresc cu o calibrare moale, care îi solicită mai puțin pe ocupanții mașinii. Audi, la rândul său, oferă o izolare fonică bună, dar are o setare ceva mai rigidă a suspensiil­or. Pe denivelări mici, se descurcă bine, dar în rest pare că se străduieșt­e să anunțe toate hârtoapele. Evident, aceste abordări diferite de configurar­e se reflectă în comportame­ntul rutier.

În ceea ce privește agilitatea pură, e ușor de imaginat care se remarcă prin cel mai slab dinamism. Range Rover, penalizat de o masă mare (peste 2,1 tone, față de 1,8 în cazul modelelor germane), pare gestionabi­l până la o anumită limită, dar, când ritmul este ridicat, apare o lentoare la schimbarea direcției. Celelalte două mașini sunt foarte diferite, Q3 Sportback oferind o senzație remarcabil­ă de agilitate și reacții foarte omogene și bine controlabi­le, deși uneori electronic­a e invazivă. X2 este la fel de agil și se înclină cel mai puțin în viraje din acest trio (e și cel mai puțin înalt model din acest comparativ), dar uneori reacțiile la limită ajung să fie mai puțin progresive.

În cele din urmă, frânarea merită comentată. Aici există un decalaj mare, SUV-ul din Ingolstadt garantând distanțe de oprire mai mult decât bune în toate condițiile, pe când celelalte două au nevoie de distanțe mai mari pentru oprire (chiar și 4 până la 5 m

de la 100 km/h). Evoque are totuși o greutate sensibil mai mare și anvelope all-season, dar BMW nu are un alibi atât de solid. «

 ??  ?? EVOQUE
Planșă de bord modernă și bine realizată, cu un nou sistem de infotainme­nt, mai ușor de înțeles și utilizat. Un ecran suplimenta­r permite gestionare­a modurilor de conducere și climatizar­ea. Instrument­ele de bord digitale sunt dificil de reconfigur­at.
EVOQUE Planșă de bord modernă și bine realizată, cu un nou sistem de infotainme­nt, mai ușor de înțeles și utilizat. Un ecran suplimenta­r permite gestionare­a modurilor de conducere și climatizar­ea. Instrument­ele de bord digitale sunt dificil de reconfigur­at.
 ??  ?? X2
Configuraț­ia interiorul­ui de la X2 pare demodată, dar ergonomia este la cel mai înalt nivel. Sistemul de infotainme­nt e simplu de utilizat prin intermediu­l interfeței MMI de pe consola centrală. Butonul pentru modul EV este amplasat tot pe consolă.
X2 Configuraț­ia interiorul­ui de la X2 pare demodată, dar ergonomia este la cel mai înalt nivel. Sistemul de infotainme­nt e simplu de utilizat prin intermediu­l interfeței MMI de pe consola centrală. Butonul pentru modul EV este amplasat tot pe consolă.
 ??  ??
 ??  ?? Stil high-tech și finisaje de cea mai bună calitate la bordul lui Q3 Sportback. Sistemul de infotainme­nt folosește o interfață tactilă, iar planșa de bord este complet digitală. Un buton amplasat pe consola centrală permite selectarea modurilor EV și Hybrid.
Stil high-tech și finisaje de cea mai bună calitate la bordul lui Q3 Sportback. Sistemul de infotainme­nt folosește o interfață tactilă, iar planșa de bord este complet digitală. Un buton amplasat pe consola centrală permite selectarea modurilor EV și Hybrid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Electrific­area aduce cu sine o greutate în plus, modelele PHEV fiind cu aproximati­v 150 kg mai grele decât cele cu motor termic clasic. Evoque este cea mai grea mașină din test.
Electrific­area aduce cu sine o greutate în plus, modelele PHEV fiind cu aproximati­v 150 kg mai grele decât cele cu motor termic clasic. Evoque este cea mai grea mașină din test.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania