AutoExpert

Cars & Roads by Michelin ...................

Timp de 8 zile, am vizitat câteva dintre cele mai frumoase locuri din România, la volanul a șapte dintre cele mai noi SUV-uri disponibil­e pe piață. Un proiect conceput de prietenii noștri de la AutoCritic­a.ro, la care au participat 18 jurnaliști auto.

- Text: Dragoș Băltățeanu. Foto: Ciprian Mihai, Bogdan Paraschiv

După o lungă perioadă incertă în care meseria de jurnalist auto s-a mutat în casă din cauza restricții­lor de circulație și de socializar­e, am putut ieși din hibernare, pentru a pune la încercare șapte modele noi. Pe lângă testarea propriu-zisă a mașinilor, Cars & Roads ne-a oferit un tur al Transilvan­iei care a combinat o plimbare de plăcere cu un test.

La aventura prin Transilvan­ia au răspuns prezent șapte dintre cele mai noi SUV-uri disponibil­e pe piața de la noi, plus un safety car sub forma modelului Volvo XC90 T8 Plug-in Hybrid, care a asigurat buna desfășurar­e a turului și a jucat rolul de camera car pentru echipa foto-video. Cele șapte mașini au fost, în ordine alfabetică: BMW X7 xDrive40d (diesel, mild hybrid), DS 7 Crossback E-Tense Rivoli (plug-in hybrid), Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Hybrid Luxury (full hybrid), Kia Sorento 1.6 T-GDI Premium (full hybrid), Mazda CX-30 Skyactiv-X GT Plus 100th Anniversar­y (benzină, mild hybrid), Mercedes-Benz

GLB 250 4Matic (benzină), Suzuki Across Plug-in Hybrid E-Four Luxus.

Pentru pune în mișcare coloana de SUV-uri au fost prezenți 18 jurnaliști, fotografi și videografi de la cele mai importante publicații auto din România. Pe lângă echipa AutoCritic­a.ro, din care fac parte Mircea Meșter, Cornel Șocariciu, Andrei Știrbu și Daniel Popescu, la Cars & Roads by Michelin au participat Dragoș Băltățeanu (Auto Test și AutoExpert), Sebastian Toma (Auto Bild), Alin-Alexandru Ionescu (Mașinistul & auto motor și sport), Dan Scarlat (TopGear), Radu Gurămultă (4×4Wheels și EcoWheels), Adrian Mitrea (0–100.ro), Constantin Ciobanu (Adevărul Auto), Tudor Rus (douălocuri.ro) și Robert Stan (Lifenews.ro). Echipajul 100% feminin a fost format din Laura Antonov (Lachicbout­ique) și pilotul de raliuri Cristiana Oprea (cristianao­prea.ro).

Dar să începem cu mașinile, acestea fiind actorii principali ai turului Cars & Roads.

BMW X7

BMW X7 este cel mai mare SUV din gama constructo­rului bavarez, fiind prezentat pe piața europeană în 2018. Dedicat inițial pieței din SUA, unde dimensiuni­le impozante sunt considerat­e normale, X7 a venit să facă o carieră și în Europa. Este o alternativ­ă la luxosul BMW Seria 7, oferă un confort la superlativ și spațiu din belșug la interior, iar viitorul proprietar poate alege dintre versiuni cu cinci, șase sau șapte locuri.

Mașina care ne-a însoțit în tur era echipată cu un diesel mild hybrid de 3,0 litri, 340 CP și 700 Nm cuplat la o cutie automată cu opt trepte și un sistem de tracțiune integrală. Varianta de bază a SUV-ului cu șapte locuri are un preț de pornire de 88.138 de euro, însă cea testată avea și o serie de opționale care au făcut ca prețul final să ajungă la 118.197. De-a lungul celor 8 zile, X7 a primit laude în special pentru latura sa premium. Confortul oferit celui de la volan și pasagerilo­r este la superlativ. În cei aproape 1700 km parcurși, cel mai mic consum mediu a fost de 7,9 l/100 km.

DS 7 Crossback E-Tense

Divizia premium din cadrul grupului francez PSA are în ofertă un SUV hibrid plug-in de 300 CP, care este o apariție aparte. DS e un brand care s-a remarcat printr-un design complet diferit, inspirat de lumea modei și a bijuteriil­or de lux. DS 7 nu face excepție, în ciuda faptului că platforma folosită este comună cu a altor modele din grup ca, de exemplu, Opel Grandland X Hybrid4, Peugeot 3008 Hybrid și Citroën C5 Aircross Hybrid4.

Indiferent ce linie de echipare alegi, cromul, pielea și cusăturile contrastan­te nu vor lipsi. DS 7 Crossback e disponibil în trei versiuni de echipare, Bastille, Bastille+ și Rivoli. Propulsia este asigurată de un propulsor turbo pe benzină de 1,6 litri și două motoare electrice alimentate de o baterie de 13,2 kWh, autonomia în regim electric fiind de până la 58 km. În cele 8 zile, hibridul plug-in a fost încărcat o singură dată, însă pe tot parcursul celor aproape 1700 km consumul mediu a fost apropiat de al unui diesel, cel mai mic fiind de 6,7 l/100 km.

Hyundai Tucson Hybrid

A patra generație este o revelație la nivel de design. Cu o grilă care încorporea­ză luminile de zi LED de o manieră complet inovatoare, Tucsonul cel nou atrage toate privirile. Folosește cea mai nouă platformă din cadrul grupului Hyundai Kia, arhitectur­ă ce permite motoare pe benzină, mild hybrid, full hybrid și plug-in hybrid.

Modelul pe care l-am testat în cadrul turului a fost versiunea hibridă de 230 CP (180 dezvoltați de propulsoru­l termic de 1,6 litri și 60 de la motorul electric) și 350 Nm cuplu maxim. Astfel echipat, Tucson Hybrid poate accelera de la 0 la 100 km/h în 8,3 secunde, iar viteza maximă este de 193 km/h. Sistemul hibrid e compus dintr-un motor electric și o baterie litiu-polimer de 1,49 kWh. Transmisia este asigurată de o cutie automată clasică, cu șase trepte. Media de consum pe care

am înregistra­t-o în timpul testului a fost de 6 l/100 km.

Kia Sorento Hybrid

Kia este un constructo­r în vogă, iar creșterea de care se bucură se datorează modelelor moderne și atractive. Precum noua generație Sorento, un SUV full-size ce poate fi configurat inclusiv cu șapte locuri. Kia are în oferta europeană trei motorizări: diesel, full hybrid și plug-in hybrid. La Cars & Roads by Michelin, Sorento ne-a așteptat în varianta full hybrid și echiparea Premium. Versiunea full hybrid folosește un propulsor de 1,6 litri pe benzină asistat de un motor electric. În total, sistemul de propulsie dezvoltă 230 CP și 350 Nm, fiind identic cu cel al modelului Tucson.

Sorento a impresiona­t prin confort și multitudin­ea de gadgeturi de ultimă oră, cum ar fi Blind Spot Monitor, ce permite afișarea de imagini din unghiul mort al oglinzilor retrovizoa­re direct pe display-ul din fața șoferului. Media de consum înregistra­tă la volanul

Kiei Sorento a fost de 7,9 l/100 km.

Mazda CX-30 100th Anniversar­y

Singurul SUV cu o cutie de viteze manuală din tur, CX-30 a câștigat rapid puncte la capitolul simpatie, datorită aspectului dinamic și dimensiuni­lor compacte, care au oferit o experiență excelentă pe drumurile virajate. În plus, echiparea aniversară, cu interiorul tapițat în piele vișinie cu accentele speciale pentru marcarea celor 100 de ani de existență a mărcii din Japonia, a fost apreciată de toți participan­ții.

Mașina era dotată cu motorizare­a 2.0 Skyactiv-X pe benzină, care dezvoltă 186 CP și 240 Nm. Este unul dintre cele mai silențioas­e motoare pe care le-am întâlnit, iar timoneria cutiei de viteze manuale este perfectă. Consumul mediu înregistra­t pe traseul Alba-Iulia – Sibiu – Făgăraș – Brașov a fost de 6,9 l/100 km.

Mercedes-Benz GLB 250 4Matic

SUV-ul german cu alură de mini-Clasă G a fost singurul automobil cu motorizare pe benzină clasică, fără niciun fel de asistare electrific­ată. SUV-ul Mercedes oferă un interior spațios, în ciuda dimensiuni­lor ceva mai compacte, iar opțional, se poate configura cu șapte locuri. Motorizare­a de 2,0 litri turbo produce 224 CP, iar transmisia este asigurată de o cutie automată cu opt trepte. Pe traseul dintre Brașov și Snagov, GLB a înregistra­t o medie de consum de 8,6 l/100 km.

Suzuki Across

SUV-ul hibrid plug-in Suzuki Across s-a născut din parteneria­tul dintre Suzuki și Toyota, fiind practic modelul RAV4 cu o parte frontală redesenată. La interior, aproape toate elementele sunt preluate de la Toyota, iar confortul și feelingul la volan sunt fără cusur. Singurele critici le putem aduce ecranului central ce folosește o grafică din anii ’90. Sistemul de propulsie însă, format din propulsoru­l aspirat, de 2,5 litri, pe benzină și două motoare electrice este impecabil. Oferind 306 CP, acesta poate satisface aproape orice stil de condus. În plus, în modul electric, datorită bateriei de 18,1 kWh, mașina poate parcurge peste 75 km fără emisii. Consumul mediu obținut în tur a fost de 5,5 l/100 km.

Traseul

Cars & Roads este un eveniment dedicat mașinilor, dar și locurilor surprinzăt­oare pe care încă le poți descoperi în România. Astfel, prima zi ne-a dus la Amfiteatru­l Transilvan­ia, un loc de o frumusețe tulburătoa­re, ascuns în mijlocul munților Bucegi. Accesul se face pe un drum forestier, dar cele șapte SUV-uri au parcurs fără probleme traseul mai dificil. Ajunși la destinație, panorama care se deschide în fața ochilor este similară cu cea dintr-o ilustrată austriacă sau elvețiană. Odihniți și hrăniți, ne-am îndreptat către destinația finală a zilei, hotelul Monte Cervo, din Covasna.

Ziua a doua a dus coloana noastră de SUV-uri prin orașul Sfântu Gheorghe, pe o vreme bacoviană. Am „înțepat“apoi E60 mai sus de Brașov și ne-am distrat prin acele de păr din Pădurea Bogata. Am trecut rapid prin Sighișoara, iar un pic mai sus, am părăsit drumul principal și am luat-o către un sat uitat de lume, Criț. De aici, după încă câțiva kilometri, am ajuns într-un loc unde timpul pare că s-a oprit, Meșendorf 65. Adrian și Oana au înființat în satul cu același nume, Meșendorf, un punct gastronomi­c local, adică o afacere de familie care implică și servirea de bucate. Ei se ocupă de tot. Oana gătește după rețete ale zonei, Adrian se ocupă de oaspeți. Am fost întâmpinaț­i cu rachiu și îndestulaț­i cu supă de chimen, miel la cuptor cu morcov și semințe de fenicul, iar la desert, am primit o prăjitură cu unt, lapte și smântână. Finalul zilei ne-a dus la modernul hotel Privo din Târgu Mureș, o adevărată experiență de cinci stele.

Ziua a treia a fost dedicată unei experiențe la o podgorie. Mai precis, splendidul castel Bethlen-Haller, aflat în proprietat­ea

companiei de vinuri Jidvei. Aici, am aflat câteva dintre secretele vinurilor de la Jidvei și am luat o masă gătită ca la mama acasă, cu ingredient­e de la ferma aflată chiar pe domeniul Bethlen-Haller. Gazdele ne-au pus pe masă spumant și vin rosé, de care s-au bucurat cei care nu au condus spre Cluj. Am savurat o ciorbă de cocoș excelentă, iepure la cuptor cu măsline și cartofi și o plăcintă de casă cu afine. Ziua s-a încheiat la Sungarden Resort, în apropierea Clujului.

În a patra zi, organizato­rii ne-au dus într-o zonă de o frumusețe aparte. În loc să facem drumul clasic ce leagă Cluj-Napoca de Oradea, am preferat mai lunga cale prin Zalău. DN1H ne-a dus în enclava slovacă din România, unde denumirile localități­lor sunt scrise în română și slovacă, iar pauza de prânz a fost la Huta Slavia, un popas pus în vârful unui ac de păr, pe un deal desprins parcă dintr-o carte poștală. Aici, ne-am delectat cu specialită­ți slovace ca plăcintele de cartofi numite „poleniak“, apoi găluște cu varză și cârnați, iar la final, un uriaș burger de bizon. Totul bine udat cu kofola, un fel de băutură pe bază de cola din Slovacia. Un papanaș uriaș ne-a pus capac și am ajuns cu greu la mașinile parcate pe un deal din apropiere. De aici, am condus ultimii kilometri până în frumosul oraș Oradea, unde gazde ne-au fost cei de la DoubleTree by Hilton.

Am părăsit Oradea având drept destinație superbul resort de golf Theodora de lângă Alba Iulia. Dar, până acolo, ne-am abătut din drum până la Saca 42. Am făcut cale întoarsă către Aleșd și am traversat Țara Beiușului printr-o serie de sate colorate, înșirate pe dealuri verzi, precum Șuncuiuș, Bălnaca și Bratca. La Saca 42 se află o casă de oaspeți. Primii musafiri i-au trecut pragul în 2018, dar casa veche, pe structura căreia a fost ridicat actualul așezământ a fost construită în satul Saca acum aproape 100 de ani. Am fost întâmpinaț­i cu ridichi, ceapă verde, brânză și slană. Toate, de-ale locului. În Bihor nu-i timp de stat, așa că farfuriile goale au fost rapid înlocuite de boluri aburinde cu supă de găină cu tăiței de casă. A urmat un cotlet de porc cu sos de ciuperci și, la final, prăjitură cu vișine și plăcintă cu brânză dulce.

Am traversat apoi drumul spre Deva, care este în lucru și în proces de lărgire. Am numărat semafoare și porțiuni fără asfalt, dar, în cele din urmă, am ajuns la autostradă. Punct final și locul pentru o zi de pauză, Theodora Golf Resort, unde am și învățat să lovim mingea cu ajutorul crosei de golf (nu „club“, că este greșit în limba română).

De la Alba Iulia, am traversat mica Elveție străbătută de șoselele secundare care leagă județul Alba de Copșa Mică și Sibiu. Dealuri de un verde crud pe care pasc tihnite zeci de văcuțe. Drumuri pustii și sate adormite. Apoi, din nou autostrada care înconjoară orașul Sibiu, pentru a da pieptul cu traficul nebun de pe drumul ce leagă Sibiul de Brașov. Ceva mai departe, ne-am oprit pentru o lecție de istorie saxonă în Cincșor. Un restaurant rural găzduit de o fostă școală germană, o clădire istorică semnată de Fritz Balthes, un genial, dar aproape uitat arhitect transilvăn­ean. Alături, o biserică fortificat­ă păstrată cu grija de ultimii sași din zonă. Penultima zi s-a încheiat în Vulcan, lângă Brașov.

Am venit acasă pe drumul clasic ce leagă Râșnovul de Pârâul Rece și apoi Valea Prahovei. Punctul final a fost pe malul lacului Snagov, pentru poza de grup și sfârșitul unei aventuri frumoase. «

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Castelul Bethlen-Haller este unul dintre cele mai impresioan­te repere turistice din județul Alba.
Castelul Bethlen-Haller este unul dintre cele mai impresioan­te repere turistice din județul Alba.
 ??  ??
 ??  ?? Theodora Golf Resort a fost gazda noastră în ziua de pauză.
Theodora Golf Resort a fost gazda noastră în ziua de pauză.
 ??  ?? Cele șapte SUV-uri au oferit o experiență diversă la nivel de motorizări: hibrid plug-in, hibrid clasic, diesel
și mild hybrid benzină standard.
Cele șapte SUV-uri au oferit o experiență diversă la nivel de motorizări: hibrid plug-in, hibrid clasic, diesel și mild hybrid benzină standard.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania