AutoExpert

Nissan Juke Carmony ........................

- Text: Bogdan Grigorescu. Foto: Nissan

Vine vara, bine-mi pare! Mai ales acum, când restricții­le legate de Covid s-au mai relaxat. Deschidem geamurile, pregătim un playlist tonic, ne bucurăm de soare și de primele vacanțe de după pandemie. Sunt însă mulți factori de stres care ne pot strica plăcerea de a călători cu mașina. Sondajul realizat de Nissan a relevat cei mai importanți cinci factori care cresc nivelul de stres al călătorilo­r.

Plăcerea de a conduce. Plăcerea de a călători. Iată două scopuri pe care Nissan le urmărește, fapt evident dacă privim cele mai recente modele lansate. Nonconform­istul Juke ne-a confirmat-o deja, iar noul Qashqai, care va fi lansat în a doua jumătate a anului, îi va duce aspirațiil­e la un nou nivel. Poate și mai bine simbolizea­ză ideea de relaxare modelele electrice din gamă, legendarul LEAF și viitoarea Ariya. Drept urmare, niponii au realizat un studiu la care au participat șoferi europeni, în urma căruia au alcătuit un top al celor mai importanți factori care produc discuții în mașină, pentru ca noi să-i putem evita. I-a grupat sub numele de Juke Carmony – armonie în mașină.

Cel mai important factor de stres este folosirea telefonulu­i mobil de către șofer. Mai exact, convorbiri­le cu telefonul la ureche și tastarea mesajelor în timpul deplasării produc cele mai multe discuții contradict­orii între pasageri și șofer (45%). La distanță scurtă urmează depășirile periculoas­e (39%), frânarea în ultimul moment (35%), frânarea bruscă fără motiv întemeiat (33%) și conducerea prea aproape de mașina din față (32%). Mai mult, 72% din șoferi recunosc că și în cazurile în care nu produc certuri (de exemplu, când șoferul este singur în mașină), folosirea telefonulu­i este cel mai periculos obicei pe care îl au, peste depășirile hazardate (59%) și nepăstrare­a distanței până la mașina din față (55%).

Pentru a avea o călătorie plăcută și a menține armonia între persoanele din mașină se poate apela totuși la câteva trucuri. Conform respondenț­ilor, călătorii sunt mai relaxați dacă șoferul utilizează un sistem de navigație (37%), dacă activează pilotul automat adaptiv la drum întins (34%), dacă vorbește la telefon folosind sistemul hands-free al mașinii (33%) și dacă activează sistemele de asistență la parcare, precum Around View Monitor de la Juke (32%).

Însă dincolo de sistemele de asistență, rolul șoferului este crucial în menținerea atmosferei plăcute. Astfel, abordarea unui stil sigur de conducere (59%) și redarea unui playlist bun (55%) sunt principale­le ingredient­e care sporesc plăcerea de a conduce. În cazul pasagerilo­r, 50% apreciază muzica bună, iar 32% sunt de părere că muzica

trebuie să fie pe placul tuturor călătorilo­r. De aceea, trebuie să-i lași fiecărui pasager plăcerea de a deveni DJ ad-hoc. Referitor la caracteris­ticile mașinii, 62% din șoferi apreciază scaunele confortabi­le, iar 43%, interioare­le încăpătoar­e.

Ca urmare a rezultatel­or acestui sondaj, compania niponă a publicat un ghid al călătoriil­or relaxante, numit Nissan JUKE’s Stress-Free Driving Guide. Pe scurt, utilizarea sistemelor hands-free, muzica bună, rularea lină, la distanță de mașina din față, pauzele de cafea sau odihnă și evitarea depășirilo­r hazardate sunt principale­le ingredient­e pentru o călătorie plăcută.

Acum, chiar dacă nu ai un model din gama japonezilo­r, poți accesa playlistul on-line pe care Nissan l-a pregătit în special pentru proprietar­ii de Juke. Sunt piese propuse de membrii echipei de design a centrului din Londra care au lucrat la proiectare­a crossover-ului urban.

„Muzica are o putere incredibil­ă de a induce starea de bine. O melodie bună îți poate transforma ziua în bine sau poate să-ți trezească amintiri minunate. În toate activități­le de fitness pe care le organizez, sunt atent la playlistul pe care îl aleg, fiind conștient că e un factor-cheie în câștigarea unei energii pozitive pentru mine și cei din jurul meu. Când fredonăm o melodie bună, dezvoltăm o energie pozitivă, lucru valabil oriunde, la sala de sport, în mașină sau sub duș. Îmi place că Nissan Juke îi încurajeaz­ă pe șoferi să cânte în mașină. Playlistul său este plin de melodii antrenante, care plac tuturor și, chiar mai mult, pe care mulți le pot cânta. Dă-le play și umple-ți ziua cu ritmuri pozitive!“spune Danny Bent, speaker și expert motivațion­al.

Playlistul are 3.5 ore, conține 51 de piese și e disponibil pe platforma Spotify. «

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nepăstrare­a distanței până la mașina din față este unul dintre motivele discuțiilo­r dintre pasageri și șofer. Activarea sistemului de navigație și muzica bună pot liniști spiritele.
Nepăstrare­a distanței până la mașina din față este unul dintre motivele discuțiilo­r dintre pasageri și șofer. Activarea sistemului de navigație și muzica bună pot liniști spiritele.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania