AutoExpert

Fiat 500 electric .................................

La Dolce Vita s-a transforma­t în La Vita Elettrica, spiritul simpaticul­ui Fiat 500 fiind acum 100% electric. Italienii au avut nevoie de 13 ani ca să lanseze o nouă generație, dar rezultatul este de excepție.

- Text: Dragoș Băltățeanu. Foto: Bogdan Paraschiv

Fiat 500 este esența mărcii din italiene din Torino. E modelul care a pus Italia pe roți imediat după război și a devenit sinonim cu cultura din această țară și cu stilul La Dolce Vita. Modelul clasic al mașinuței de oraș a devenit realitate în 1957 și a motorizat Italia până în 1975. Inspirată de istoria lui, în 2007 marca italiană a reinventat modelul Cinquecent­o într-o formă modernă. Pe o platformă comună cu a lui Fiat Panda, noul 500 a devenit un nou fenomen. Popular mai ales în rândurile publicului feminin, Fiat 500 a fost produs timp de 13 ani și încă este în ofertă, într-o variantă echipată cu motorizare mild hybrid. Un facelift important a fost operat în 2016.

Și ajungem la noul Fiat 500e. O platformă nouă, un design diferit, dar mai ales motorizări exclusiv electrice. Fiat și-a transforma­t modelul emblematic în principala armă pentru un viitor electrific­at. Surprinzăt­or, nu este primul Fiat 500 electric care a fost produs vreodată. Generația anterioară a avut o versiune electrică fabricată începând cu anul 2012, dar care a fost oferită doar pe piața nord-americană. În 2020, Fiat a lansat un model complet nou. Programat inițial pentru Salonul auto de la Geneva din primăvara anului trecut, avea să fie prezentat online din cauza pandemiei. Noul Fiat 500e este produs la uzina din Mirafiori a grupului italian, în timp ce versiunea anterioară, cu motorizare termică, este fabricată în continuare la uzina din Tichy, Polonia.

Fiat 500e este o apariție impresiona­ntă. Cu o siluetă familiară, dar cu elemente de design care îți atrag imediat privirea, noul Cinquecent­ro electric e o vedetă oriunde apare. Este disponibil în trei variante de caroserie: Coupé, Cabrio și 3+1. Aceasta din urmă are o portieră suplimenta­ră, care se deschide invers, pentru a facilita accesul la banchetă.

Noul model este ceva mai mare față de cel anterior, iar spațiul interior a crescut, mai ales pentru șofer și pasagerul din față. Poziția la volan este în continuare înaltă, dar reglajele scaunului îți permit să găsești poziția optimă. Habitaclul e precum vitrina unui magazin cu bomboane. Nu știi unde să te uiți mai întâi, la planșa de bord digitală, la ecranul central cu o grafică impecabilă (un mare plus pentru Fiat) sau la mulțimea de elemente specifice modelului 500. Fiat este atât de mândru de originile sale, încât a ornat interiorul mașinii cu elemente care fac referire la orașul de baștină – zona centrală pentru încărcarea prin inducție a telefonulu­i mobil are desenată panorama orașului Torino, în zona mânerelor interioare este inscripțio­nat „made in Torino“și multe altele.

Fiat a ales și o serie de soluții diferite pentru comenzile de la interior. Pentru deschidere­a de dinăuntru a portierelo­r, avem un simplu buton, dar acesta este dublat de o clapetă ascunsă în partea de jos a ușii. Pentru selectarea direcției de mers, nu mai avem

un levier, ci o serie de patru butoane amplasate pe consola centrală: P, R, N și D. Cel de la volan poate alege dintre trei moduri de rulare: Normal, Range și Sherpa. Range este singurul mod în care mașina poate fi controlată doar cu pedala de accelerați­e, sistemul punând accent pe recuperare­a energiei la decelerare. Sherpa este un mod extrem, în care sistemul de climatizar­e e oprit, iar viteza maximă este limitată, fiind folosit doar în cazul în care încărcarea bateriei scade prea mult.

Ajungem și la sistemul de propulsie. Fiat propune două variante de putere: 95 CP (70 kW) sau 118 (87). De asemenea, sunt disponibil­e două baterii. Motorul de putere mai mică este alimentat de o baterie de 23,8 kWh, iar cel mai puternic, de una de 42.

Am avut la dispoziție un 500e în varianta de putere de 118 CP și cu bateria de 42 kWh, al cărui tren de rulare este impresiona­nt. Fiat a reușit să facă din noul 500 una dintre cele mai eficiente mașini electrice de oraș. Consumul mediu oficial, de 14 kWh/100 km, nu este departe de adevăr. În oraș și împrejurim­i, cu climatizar­ea pornită, mașina de test a înregistra­t valori ale consumului care au variat între 15,1 și 16,2 kWh/100 km. Cu bateria plină, computerul de bord a raportat o autonomie de 260 km, însă aceasta poate să crească în funcție de stilul de rulare. Mașina dispune de port de încărcare combo CCS și suportă încărcări rapide de până la 85 kWh. La stațiile AC, se încarcă cu maximum 11 kW.

Motorul este suficient de puternic pentru rularea în oraș și se descurcă fără probleme și la drum întins sau chiar pe autostradă. Suspensiil­e sunt confortabi­le, deși, uneori, zgomotul la trecerea peste denivelări își face simțită prezența în habitaclu. Direcția însă este lipsită de feedback, volanul fiind mult prea asistat, dar în oraș este perfectă pentru a manevra rapid mașina într-o parcare. «

 ??  ?? Modelul electric Fiat 500 este o apariție spectaculo­asă și atrage atenția inclusiv printr-o melodie italiană cântată la plecarea de pe loc.
Modelul electric Fiat 500 este o apariție spectaculo­asă și atrage atenția inclusiv printr-o melodie italiană cântată la plecarea de pe loc.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Interiorul este dominat de mici referiri la orașul Torino, locul de naștere al modelului Fiat 500.
Interiorul este dominat de mici referiri la orașul Torino, locul de naștere al modelului Fiat 500.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania