AutoExpert

Volkswagen Touareg R eHybrid .........

Volkswagen Touareg este un simbol în lumea SUV-urilor full-size de pe piața din România. Modelul german se află la a treia generație, iar actuala versiune de top are 462 CP și vine cu cablu de alimentare la priză.

- Text: Dragoș Băltățeanu Foto: Bogdan Paraschiv

Regele neîncorona­t al SUV-urilor full-size pentru piața din România este probabil Volkswagen Touareg. Aflat acum într-o zonă premium și rivalizând cu modelele similare de la Audi, Touareg are o nouă versiune de top. Numit Touareg R, acesta dezvoltă 462 CP, dar vine cu un cablu pentru alimentare la priză în portbagaj. Detaliem în cele ce urmează.

Volkswagen a ales calea hibridă plug-in pentru cea mai puternică variantă a SUV-ului său. O soluție demnă de anul 2021 și împrumutat­ă direct de la verișorii Audi, care folosesc același sistem pentru Q7. Nu este ușor să faci dintr-un hibrid plug-in un automobil cu performanț­e ce ar putea rivaliza cu ale unui hot hatch de-acum 10–15 ani.

R este litera care ornează în mod tradiționa­l modelele cele mai performant­e din oferta Volkswagen. Așa că punerea acestei sigle pe o mașină care are și un motor electric este un gest îndrăzneț din partea constructo­rului din Wolfsburg. Însă viitorul bate la ușă și trebuie să ne obișnuim. Nu este deloc exclus ca, relativ curând, să vedem această siglă pe modele exclusiv electrice.

Totuși, pentru a putea oferi cei 462 CP, Volkswagen a mizat pe un propulsor cu tradiție din banca de organe a grupului german, motorul turbo V6 de 3,0 litri, care, prin forțe proprii, e responsabi­l de 340 CP și 450 Nm. Este unitatea care duce greul atunci când vine vorba de reprize și accelerați­i, dar nici motorul electric nu-i vreun melc. Singur, acesta poate furniza 136 CP și 450 Nm. Ca termen de comparație, motorul electric al modelului Peugeot e-208, de exemplu, are tot 136 CP. În total, sistemul de propulsie folosit de Volkswagen Touareg R dezvoltă 462 CP și 700 Nm, iar puterea este gestionată cu ajutorul unei cutii automate cu opt trepte.

Cât timp are bateria de 17,9 kWh (capacitate brută) încărcată, Touareg R va porni de fiecare dată în mod electric, sau „e-mode“, în limbajul VW. Dacă vrei să mai păstrezi ceva din baterie, poți alege modul de rulare hibrid ori chiar să o încarci cu ajutorul motorului termic, dar acest mod va crește semnificat­iv consumul de benzină. Deși are 2,5 tone, Touareg R se mișcă extrem de dezinvolt cu ajutorul celor două motoare.

Cel electric ajută de fiecare dată la plecările de pe loc, iar acestea pot fi chiar impresiona­nt de rapide.

Volkswagen propune șapte moduri de rulare: Eco, Confort, Normal, Sport, Individual, Off-road și Snow. În Eco și Snow, resursele sistemului hibrid plug-in sunt anesteziat­e, în timp ce în Sport vei beneficia de toți cei 462 CP. În modul Off-road, Volkswagen a introdus două submeniuri, Auto și Expert, iar în Individual, vei putea alege răspunsuri diferite ale motorului, transmisie­i, suspensiei și direcției.

Touareg R arată bine la exterior, fiind lat și impunător, dar, odată instalat la volan, privirea îți este atrasă instantane­u de ecranul uriaș de pe consola centrală. Acesta are 15 inchi, este tactil și senzitiv. La apropierea mâinii apar o serie de butoane virtuale pentru controlul diverselor sisteme, inclusiv al climatizăr­ii. Magia este diminuată dacă conectăm un telefon și activăm Apple CarPlay. Ecranul telefonulu­i e oglindit doar într-o parte a celui central, fără ca acesta să fie folosit în totalitate.

Cel de la volan are în față un al doilea ecran, de 12 inchi, care ține locul planșei de bord. Scaunele ErgoComfor­t sunt excelente, confortabi­le la drum lung și, în plus, îți pot face masaj. Portbagaju­l se accesează prin intermediu­l unui hayon electric și este ceva mai mic față de cel al unui Touareg normal – 665 de litri versus 810, cât ar avea în mod normal.

Cu ajutorul bateriei, Touareg R poate parcurge aproximati­v 40 km în mod pur electric, dar autonomia variază în funcție de condițiile meteo, consumator­ii porniți și stilul de condus. Consumul mediu oficial este de 2,7 l/100 km în condiții ideale, în care bateria este plină. În realitate, computerul de bord a înregistra­t un consum mediu de 9 l/100 km pe un traseu de 230 km, iar în oraș, a crescut la 12–13 l.

Bateria, care are o capacitate netă de 14,3 kWh, poate fi încărcată la o priză casnică de 220 sau la stații AC, unde va trage maximum 7,2 kW. Pentru o încărcare completă sunt necesare 2.5 ore. Ajungem și la preț, care este altă dovadă că Touareg R țintește către segmentul premium, acesta începând de la 79.892 de euro. Cu opționalel­e de rigoare, mașina de test costă 97.035. Fiind un hibrid plug-in, Touareg R este eligibil pentru programul Rabla Plus, ceea ce înseamnă o subvenție de aproximati­v 4000 de euro, așadar prețul cu programul Rabla Plus pentru modelul de test este de 92.981 de euro. «

 ??  ?? Versiunea de top a modelului Volkswagen Touareg este un hibrid plug-in performant.
Versiunea de top a modelului Volkswagen Touareg este un hibrid plug-in performant.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Display-ul central are o diagonală de 15 inchi și arată impresiona­nt.
Display-ul central are o diagonală de 15 inchi și arată impresiona­nt.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania