AutoExpert

/autoexpert.ro

- Bogdan Grigorescu redactor-șef bogdan.grigorescu@autoexpert.ro

Îți propun un exercițiu. Alege-ți un bulevard, oricare vrei, și numără câte mașini au anvelope de iarnă în toiul verii. Eu am făcut asta. Am ieșit în zona mea și am numărat. Pe Bd. Nicolae Grigorescu, jumătate din mașinile trase pe dreapta au anvelope de iarnă! Acum, generalize­z. Dacă doar jumătate din ele ies pe stradă (deși e clar că ies mai multe), și bulevardul meu este reprezenta­tiv pentru toată circulația, atunci un sfert din mașinile alături de care conduci au anvelope de iarnă. La 40°C, un pneu de iarnă devine în esență o gumă de mestecat care ucide. Compoziția cauciuculu­i e prea moale și flexibilă, pentru că este optimizată să atingă consistenț­a ideală la temperatur­i sub 7°C. De-aici în sus, performanț­ele scad invers proporțion­al cu temperatur­a. Iar la ce vară toridă avem în 2021 în România, anvelopele de iarnă sunt sinucidere curată. Rezultatel­e testului ADAC arată că, în anotimpul călduros, pneurile de iarnă frânează pe o distanță cu 16 m mai lungă decât cele de vară. Vara. Nu la 40°C, ci vara. Unde vreau să ajung?

Gândește-te la accidentel­e de luna trecută, de pe A2, București – Constanța. Cel mai grav dintre ele a numărat 55 de mașini. Câte dintre ele or fi avut anvelope de iarnă? Sigur, e un fapt cunoscut că șoferul român, balcanic și latin deopotrivă, iubește viteza, răzbunarea și, în general, depășirea limitelor. Iar lenea de a schimba anvelopele este un factor agravant, care, alăturat acestui cocktail, poate însemna diferența dintre viață și moarte.

Acum, vin și întreb: Oare nu se impune o lege care să interzică anvelopele de iarnă vara, la fel cum se întâmplă cu cele de vară iarna? Și apoi, n-ar trebui scoase la colțul străzii echipaje de poliție care să verifice tipul anvelopelo­r? Dacă s-ar păstra paritatea de pe Bd. Grigorescu, unul din doi șoferi ar primi amendă. Easy money. Mi se pare un aport sigur la buget, combinat cu un real serviciu făcut mie, ție, tuturor celor care avem grijă de pielea noastră, a celor dragi și a celor din trafic pe care nu-i cunoaștem. Un serviciu făcut celor care NU folosesc anvelope de iarnă vara.

Tu ce părere ai? Scrie-mi aici:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania