AutoExpert

Acest crossover este cu doar 40 mm mai înalt decât Hyundai i20.

- Text: Dragoș Băltățeanu Foto: Adrian Cobzașu

Fără SUV, nu exiști. Pare să fie noul motto al constructo­rilor care vând mașini pe piața europeană. La Hyundai, această filosofie s-a transforma­t în „trebuie să avem cel puțin patru SUV-uri în gamă!“Lume, fă cunoștință cu Bayon, cel mai mic SUV din gama Hyundai!

Bayon, Kona, Tucson și Santa Fe. Aceasta este gama de SUV-uri pusă la dispoziția clienților de către constructo­rul coreean Hyundai. Tucson și Santa Fe sunt nume bine stabilite în lumea SUV-urilor, iar cele mai noi generații sunt deja un succes pentru Hyundai. Kona și-a făcut loc în zona subcompact­ă, mizând și pe faptul că modelul a fost oferit în toate variantele de motorizare: termic, hibrid, hibrid plug-in și electric.

Acum, Hyundai vrea să cucerească și segmentul SUV-urilor mici. Iar arma pe care o aruncă în luptă este Bayon, un SUV bazat pe platforma modelului Hyundai i20, pe care am întâlnit-o și la marca-soră Kia, unde e folosită de către Rio și Stonic. Hyundai Bayon are însă în față o concurență destul de puternică. Segmentul SUV-urilor mici începe să se aglomereze și deja sunt pe piață modele importante, ca Ford Puma și Ecosport,

VW T-Cross, SEAT Arona, Škoda Kamiq, Nissan Juke, Renault Captur și Peugeot 2008.

Mai mult, Hyundai Bayon are de înfruntat și concurența internă, Kona având prețuri relativ apropiate de ale noului model intrat în oferta constructo­rului coreean. Importator­ul din România și-a ajustat oferta pentru Bayon la piața noastră, mașina nefiind disponibil­ă în toate variantele existente pe piețele din Vest. În România sunt aduse doar două motorizări, clasicul propulsor aspirat de 1,2 litri și 84 CP și turboul 1.0 T-GDI cu trei cilindri, în varianta de 100 CP. Doar două niveluri de echipare sunt în oferta pentru țara noastră, cea de bază, Comfort, și ceva mai dotatul LED Line, specific pentru această zonă a Europei. În Vest, Bayon are trei, patru sau chiar cinci linii de echipare. Românii nu primesc nici motorizare­a 1.0 T-GDI de 120 CP, aceasta fiind rezervată modelului mai mare, Kona.

Am putut testa varianta de top pentru România, Bayon 1.0 T-GDI 100 CP M-Hybrid cu cutie de viteze automată 7DCT și echiparea LED Line. Reprezintă maximum la capitolul echipare pentru noul model Hyundai, prețul de listă fiind de 22.384 de euro, dar, așa cum ne-am obișnuit, Hyundai are un set de promoții permanente, care duc prețul acestui exemplar la 19.040 de euro, fără a adăuga prima de casare prin programul Rabla.

Dar, mai întâi de toate, să admirăm noul Hyundai. Bayon, un nume inspirat de orașul francez Bayonne, are un aspect de hatchback înălțat și prevăzut cu o serie de accente futuriste. Așa cum este trendul acum, în partea din față blocurile optice sunt separate în două unități, sus fiind luminile de zi înguste, ce se transformă și în semnalizăr­i, iar jos aflându-se blocurile optice principale pentru fază lungă și scurtă. Farurile flanchează practica grilă masivă, dând un aspect destul de agresiv noului model. În spate, avem o soluție pe care nu am mai văzut-o de ceva vreme, cu stopuri lungi amplasate pe înalt și unite de o bandă roșie, care, din păcate, nu se aprinde.

Avem însă un portbagaj suficient de încăpător, de 411 litri, dar care are spațiul de sub podea ocupat de bateria sistemului mild hybrid. Mașina nu este dotată cu roată de rezervă, dar vine cu un kit de pană ce conține

compresor și soluție de vulcanizar­e temporară. Ampatament­ul e identic cu al modelului pe care se bazează, Hyundai i20, măsurând 2580 mm, însă spațiul pentru pasagerii din spate este ceva mai mare.

Poziția la volan e similară cu cea din i20, iar interiorul a fost preluat în totalitate de la modelul de clasă mică. Ergonomia este excelentă, Hyundai reușind să îmbine cu succes ecranele digitale cu butoanele fizice pentru climatizar­e. Planșa de bord clasică a fost înlocuită cu un ecran de 10,25 de inchi, a cărui grafică se schimbă în funcție de modul de condus ales, Eco, Comfort sau Sport. Partea mai puțin bună o reprezintă materialel­e alese la interior. Plasticele sunt tari și de calitate slabă, dând un aer ieftin unui interior care nu merita asta.

Bayon se revanșează însă prin ținuta de drum, suspensia fiind excelent reglată pentru drumurile de la noi. Este confortabi­l, reușind să filtreze bine denivelări­le, dar nu se înclină prea mult în viraje. La cei 100 CP, nu avem de-a

face cu vreo urmă de sportivita­te, dar Bayon se dovedește agil în orice situație, mai ales dacă comutăm în modul de rulare Sport.

Hyundai promite un consum mediu de 5,3 l/100 km, dar computerul de bord a înregistra­t 6,8 în traficul urban și 5,5 în afara orașului. Sistemul mild hybrid ajută la reducerea consumului de carburant, permițând opriri și porniri mai eficiente ale motorului termic în ambuteiaje, iar la nevoie, oferă și un boost de putere.

Echiparea LED Line aduce pornire cu cheie clasică și frână de parcare mecanică, cu levier, dar avem Apple CarPlay wireless și o gamă completă de sisteme de asistare, inclusiv avertizare și frânare de urgență în caz de impact iminent, detectarea pietonilor și bicicliști­lor, avertizare și corecție la părăsirea accidental­ă a benzii de rulare, plus senzori de parcare și cameră pentru mersul cu spatele. «

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Noul Hyundai Bayon aduce un look futurist în segmentul SUV-urilor de clasă mică.
Noul Hyundai Bayon aduce un look futurist în segmentul SUV-urilor de clasă mică.
 ??  ??
 ??  ?? Interiorul lui Bayon este identic cu al lui Hyundai i20, cu o planșă de bord digitală și display central încadrat de butoane fizice.
Interiorul lui Bayon este identic cu al lui Hyundai i20, cu o planșă de bord digitală și display central încadrat de butoane fizice.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? O siluetă atipică pentru Bayon, care este cu doar 40 mm mai înalt decât Hyundai i20.
O siluetă atipică pentru Bayon, care este cu doar 40 mm mai înalt decât Hyundai i20.
 ??  ??
 ??  ?? Varianta de top a lui Hyundai Bayon poate fi configurat­ă exclusiv cu sistem mild hybrid la 48 V, bateria fiind amplasată în portbagaj, în locul roții de rezervă.
Varianta de top a lui Hyundai Bayon poate fi configurat­ă exclusiv cu sistem mild hybrid la 48 V, bateria fiind amplasată în portbagaj, în locul roții de rezervă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania