AutoExpert

Volkswagen încearcă să reînvie spiritul lui Beetle Cabrio.

Singurul cabriolet Volkswagen e… un SUV! Născut în fosta uzină Karmann, T-Roc Cabrio convinge printr-un caracter practic și un motor bine reglat.

- Text: Bogdan Grigorescu. Foto: Quattroruo­te

Bucătăria VW a amestecat două ingredient­e aparent opuse. O decapotabi­lă și un SUV au fuzionat într-o delicatesă rarisimă. Nu e prima dată când o degustăm în industria auto. Înaintea lui T-Roc Cabrio au mai existat SUV-urile cabrio Nissan Murano și Range Rover Evoque. Iar dacă ar fi să mergem mai departe, off-roader-uri cu soft top au tot existat, de la Jeep Wrangler la Aro 10.

Dar aici e vorba mai mult de tradiție. Pare că spiritul lui Beetle Cabriolet s-a reîncarnat în cel mai apreciat trup, al SUV-urilor subcompact­e. O asemenea combinație de libertate, frivolitat­e și stil care să renunțe de bunăvoie la performanț­ă pentru alt gen de senzații este de lăudat. Sigur, e o utopie să crezi că T-Roc Cabrio poate să înlocuiasc­ă un model care a influențat industria auto

timp de 7 decenii, dar asta nu-i știrbește cu nimic aura romantică.

E produs la Osnabrück, în uzina germană care a fost deținută de Karmann. Din 2009, aceasta aparține lui VW și a găzduit producția celor mai emblematic­e modele din istoria mărcii, de la Beetle la Golf. Sigur, discutând rațional e clar că transforma­rea unui SUV într-un cabrio adaugă greutate, reduce rezistența caroseriei și scade utilitatea. Pe scurt, e o nebunie! Dar mașina asta nu trebuie judecată rațional. Este alegerea celor dispuși să sacrifice anumite caracteris­tici ca să se bucure de originalit­ate și de vânt în plete. În mai puțin de 10 secunde, o decapotezi chiar și la viteze de 30 km/h, iar rezultatul e de-a dreptul plăcut. Nu există un plafon din tablă, ca la cabrio-coupé, care să modifice desenul spatelui, ca să aibă loc pliat, ci un acoperiș din prelată, care se strânge în formă de Z, într-un spațiu mic.

Firește, fură 145 l din portbagaj, față de T-Rocul clasic, dar spațiul pentru bagaje rămâne foarte practic. Înalt, pătrat, se folosește de bancheta pliabilă pentru a obține un tunel prin care poți încărca un snowboard. Iar pe banchetă, locul e mai lat decât ai crede. Intri relativ ușor în spate, chiar și cu plafonul extins, iar spațiul pentru genunchi este decent, câtă

vreme șoferul nu e prea lung – cu 7 cm mai puțin decât la T-Rocul „original“.

La drum, devine clar că T-Roc e un cabriolet mai degrabă la capitolul tablă decât la pânză. Adică, se simte mai puțin rigid prin gropi și viraje, dar zgomotul rămâne redus chiar și la viteze mari, indiferent dacă mergi cu plafonul pe poziție sau retractat. Când mergi decapotat, turbulențe­le sunt decente, dar este indicat să cumperi paravântul opțional, care anulează orice zgomot aerodinami­c din spatele capului, indiferent de viteză. Sigur, îl poți folosi doar când sunteți doi în mașină.

Singurul motor disponibil, 1.5 TSI, suplinește bine creșterea în greutate de 200 kg, accelerând convingăto­r de la turații reduse și păstrându-și suflul până în zona roșie a turometrul­ui. Totuși, consumul crește un pic din cauza masei și a aerodinami­cii. Nimic dramatic însă, astfel că media măsurată a fost de 7,7 l/100 km. Chiar și în versiunea R-Line, cu suspensie coborâtă cu 10 mm și roți de 18 inchi, are ruliu sesizabil, iar ESP-ul intră cam brusc, dar, dacă nu forțezi nota, mașina e omogenă și echilibrat­ă, adică are toate atuurile necesare pentru o plimbare frumoasă sub cerul liber! «

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Spațiul din spate este suficient pentru două persoane de statură medie. Bancheta se pliază, eliberând un tunel între habitaclu și portbagaj. Paravântul opțional are efect, dar anulează două locuri.
Spațiul din spate este suficient pentru două persoane de statură medie. Bancheta se pliază, eliberând un tunel între habitaclu și portbagaj. Paravântul opțional are efect, dar anulează două locuri.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Toată zona din față a habitaclul­ui este identică cu a lui T-Roc SUV.
Toată zona din față a habitaclul­ui este identică cu a lui T-Roc SUV.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania