AutoExpert

Facelift fin pentru cel mai mic crossover Opel.

Crossland nu mai este un nume nou. Aflat în gama Opel încă din 2017, de curând modelul a trecut printr-un facelift important, care i-a grefat noua față a mărcii din Rüsselshei­m.

- Text: Dragoș Băltățeanu. Foto: Bogdan Paraschiv

Cine își mai aduce aminte de Opel Meriva? Fabricat de Opel între 2003 și 2017 și folosind platforma Corsei, a fost unul dintre automobile­le de succes ale producător­ului german. Însă publicul a început să nu mai aibă nicio chimie cu acest tip de caroserie, monovolumu­l fiind înlăturat de SUV-uri. Opel a reacționat și a eliminat Meriva din gamă, înlocuind-o cu Crossland X.

La debut, mașina avea și X în denumire, însă litera s-a pierdut odată cu actualul facelift. Crossland este un SUV de clasă mică, dar silueta sa amintește puternic de monovolume­le de altădată și pare mai înalt și mai îngust decât rivalii săi.

Dar, până la urmă, nu este doar o impresie. Opel Crossland e monovolum deghizat în crossover. Modelul german folosește platforma PF1, din cadrul Grupului PSA, fiind înrudit cu Peugeot 2008 și Citroën C3 Aircross.

Crossland facelift poate fi deosebit cu ușurință de generația anterioară datorită noului element de design frontal numit Opel Vizor, care se întinde pe toată partea frontală, ce include sigla Opel ușor redesenată și farurile mai îngus--

te, cu lumini de zi LED încorporat­e. Practic este o grilă plină, care oferă un aer modern noului Opel. În spate s-a renunțat la denumirea clasică a modelului, în favoarea unei grafii noi, întinse pe aproape toată lungimea hayonului, deasupra numărului de înmatricul­are. Mai există modificări în ceea ce privește designul jantelor, care pot avea 16 sau 17 inchi, iar în echiparea GS+, aspectul exterior se poate configura în două culori.

Chiar dacă, per total, aspectul exterior a fost substanția­l îmbunătăți­t, silueta a rămas identică, iar aspectul de MPV înălțat este în continuare prezent. Garda la sol nu e foarte mare, iar mașina nu poate fi configurat­ă cu tracțiune integrală, toate versiunile, indiferent de motorizare, trimițându-și puterea către puntea din față.

La interior, accentul a fost pus pe spațiu. Datorită habitaclul­ui înalt, cei doi ocupanți ai locurilor din față, dar și pasagerii care călătoresc în spate au suficient loc la dispoziție. Volumul portbagaju­lui este cât se poate de suficient, 410 litri. Asta, deși lungimea totală a lui Crossland (4217 mm) este cu 16 cm mai mică decât a hatchbacku­lui compact Astra.

Interiorul relativ auster a fost păstrat, ceasurile din fața celui de la volan sunt clasice și analogice, dar display-ul tactil amplasat central integrează acum compatibil­itate pentru sistemele Apple CarPlay și Android Auto. Dacă sistemul multimedia vi se pare cunoscut, aflați că a fost preluat de la modelele Peugeot. Levierul lung al schimbător­ului de viteze este însă 100% Opel, fiind similar cu cel pe care îl regăsim la noul Opel Corsa, iar frâna de parcare are același sistem ușor ciudat, cu un levier de formă atipică și un buton de deblocare amplasat în partea de sus. Există însă și elemente noi, cum ar fi tapițeria mixtă, cu o serie de accente elegante, precum inscripția Crossland imprimată pe elemente de piele amplasate în partea de sus a spătarului.

Exemplarul nostru de test a venit în echiparea de top, numită Elegance, iar sub capotă avea cea mai puternică versiune a propulsoru­lui turbo pe benzină cu trei cilindri de 1,2 litri. Acest motor dezvoltă 130 CP când îl urcăm spre 5500 de rotații, iar cuplul maxim oferit este de 230 Nm de la 1750 rpm. Numerele nu sunt deloc rele, dar performanț­ele mașinii sunt penalizate de o cutie de viteze manuală cu șase trepte etajate lung. Astfel, accelerați­a de la 0 la 100 km/h se face în 9,9 secunde, iar viteza de top este de 201 km/h.

În oraș, nu ai nevoie de mai mult de trei trepte, iar în prima parte a turometrul­ui, Crossland se va mișca lent, lucru la care contribuie și amplasarea ciudată a pedalei de accelerați­e. Eu, personal, nu m-am putut obișnui cu poziționar­ea aces-

teia, fiind nevoit constant să îmi ajustez poziția piciorului drept pentru a o putea acționa corect.

Crossland nu este un automobil gândit pentru exploatare dinamică. E setat pentru confort și spațiu, având ca scop să își ducă ocupanții într-un ritm constant către destinație. Nu este genul de mașină care să te îmbie să faci sport, ci dimpotrivă, te va tempera și vei prefera să rulezi cât mai constant, ceea ce va contribui semnificat­iv la scăderea consumului de carburant. Datele oficiale spun că este 5,7 l/100 km, iar eu am reușit să obțin un consum mediu de 5,8 l rulând 150 km pe drumurile naționale din jurul Bucureștiu­lui. În oraș, computerul de bord a indicat 7,5 l/100 km.

Prețurile noului Opel Crossland facelift încep de la 15.657 de euro pentru versiunea de bază, Edition, echipată cu motorul 1.2 aspirat de 83 CP și pot ajunge până la 21.037 pentru Elegance cu dieselul 1.5 de 120 CP (motorizare disponibil­ă exclusiv cu transmisie automată cu șase trepte). Modelul nostru de test, 1.2 turbo de 130 CP, în echipare Elegance are un preț de listă de 18.757 de euro. Mașina mai avea instalate opționale de 1887 de euro (geamuri spate fumurii cu intensitat­e sporită, stopuri LED, Navi 5.0 IntelliLin­k, Park and Go+ și culoarea Black Diamond). Conform fișei, după un discount de

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cel mai mic SUV Opel a primit o nouă parte frontală, iar denumirea modelului este scrisă acum pe toată lungimea hayonului.
Cel mai mic SUV Opel a primit o nouă parte frontală, iar denumirea modelului este scrisă acum pe toată lungimea hayonului.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? La interior, Crossland oferă o combinație de plastice moi și tari, iar planșa de bord este simplă, cu ceasuri analogice.
La interior, Crossland oferă o combinație de plastice moi și tari, iar planșa de bord este simplă, cu ceasuri analogice.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Deși este considerat SUV, Crossland are silueta înaltă a unui monovolum de clasă mică, fiind urmașul modelului Meriva.
Deși este considerat SUV, Crossland are silueta înaltă a unui monovolum de clasă mică, fiind urmașul modelului Meriva.
 ??  ??
 ??  ?? 928 de euro, prețul final al mașinii din imagini este de 19.716 euro. «
928 de euro, prețul final al mașinii din imagini este de 19.716 euro. «
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania