AutoExpert

Ce versiune alegem, E-TECH sau 140 TCe?

Hibridizar­e totală, asta ne propune primul SUV-coupé Renault. Poți opta fie pentru mild hybridul 140 TCe de 1,3 litri, fie pentru hibridul revoluțion­ar E-Tech. Pe care ar trebui să-l alegi? Îți povestesc pe îndelete în cele ce urmează.

- Text: Bogdan Grigorescu. Foto: Quattroruo­te, Renault

Espațios, deci se adresează familiștil­or. E SUV, deci se încadrează în tendințele actuale. E coupé, deci presară piper peste toată marea de utilitare. Proaspăt lansatul Renault Arkana are toate atuurile pentru a atrage clienți noi în portofoliu­l mărcii. Totuși, modelul vine și cu o mare dilemă. Ce versiune alegi, 1.3 TCe sau E-Tech? Răspunsul depinde de mai mulți factori. Să-i analizăm pas cu pas.

Dacă folosești mașina prepondere­nt în trafic urban, nu greșești mergând pe mâna hibridului E-Tech, din cel puțin două motive. Primul, economia de combustibi­l. Colegii de la Quattroruo­te au testat ambele versiuni. E-Tech a reușit un consum urban de 6,0 l/100 km. Pare puțin, dar rezultatul este plauzibil și pentru România. Clio, animat de același sistem de propulsie, a consumat în București, pe traseul nostru, numai 3,9 l/100 km, deci cu 2,1 la sută mai puțin, fapt explicabil prin diferența de 197 kg dintre ele. Prin comparație, versiunea mild hybrid TCe a Arkanei a consumat în testele realizate de Quattroruo­te 10,2 l/100 km, deci cu peste 4 l mai mult decât E-Tech.

Diferența de preț pentru echiparea de bază, Zen, este de 1800 de euro în favoarea lui 140 TCe. Date fiind prețul benzinei, rata de schimb leu-euro și diferența de consum, în regim urban economiseș­ti 5 euro/100 km alegând E-Tech, deci amortizezi diferența de bani în 36.000 km. Nu mai discutăm despre diferența de impozit, care, deși mică, contează.

Al doilea motiv este confortul hibridului. Pe scurt, 140 TCe e reglat pe placul sportivilo­r, iar E-Tech, pentru cei mai comozi. Și cum orașele sunt pline de gropi, șine de tramvai, limitatoar­e de viteză și canale montate de pseudospec­ialiști, cu siguranță vei aprecia suspensia versiunii

E-Tech. Totodată, E-Tech este și mai silențios la accelerări (69,2 versus 76,7 dBA în accelerare maximă), adică fix la cel mai frecvent scenariu în oraș, plecarea de la semafor.

Dacă însă folosești mașina prepondere­nt pe rute extraurban­e, balanța se inversează. Diferența de consum pe drum național scade la 1,2 l/100 km (5,5 versus 6,7). Interesant, pe autostradă, la o viteză medie de 95 km/h, 140 TCe consumă mai puțin cu 0,2 l/100 km (6,1 versus 6,3). Așadar, diferența de consum la drum întins este prea mică pentru a compensa diferența de preț dintre cele două versiuni și mai ales diferențel­e de prestații.

Pentru că 140 TCe se simte mai puternic la depășiri. Ai control asupra sistemului de propulsie, schimbând vitezele de la cele două padele din spatele volanului, opțiune pe care E-Tech nu o oferă. Stă și mai bine pe viraje, grație

suspensiei mai tari și greutății mai mici cu 100 kg. Ruliul aproape că nu există, agilitatea e la cote maxime, deci liber la distracție! Și distanța de frânare de la 100 km/h este mai bună la 140 TCe, datorită faptului că e mai ușor (39,4 versus 40,1).

Un alt avantaj major al lui 140 TCe este portbagaju­l. Sistemul mild hybrid la 12 V are puține componente, și toate sunt concentrat­e în față. Astfel, în realitate portbagaju­l măsoară cu 102 l mai mult decât al lui E-Tech, pe care îi regăsești în totalitate sub podeaua amovibilă. Sunt mulți, mai ales când pleci în concediu, unde orice litru contează!

Concluzia? Cele două versiuni Arkana au reglaje atât de personaliz­ate, încât acoperă perfect spectrul de clienți. E-Tech este ideal adaptat șoferilor care conduc relaxat, pun accent pe confort și parcurg rute prepondere­nt urbane, în timp ce 140 TCe este mașina aventurier­ilor cu poftă de viață și de călătorii lungi. «

 ??  ??
 ??  ?? Nicio diferență vizuală între versiunile tradiționa­le și E-Tech. Doar siglele de pe caroserie indică natura sistemului de propulsie.
Nicio diferență vizuală între versiunile tradiționa­le și E-Tech. Doar siglele de pe caroserie indică natura sistemului de propulsie.
 ??  ??
 ??  ?? Designul interior este asemănător cu cele ale mai micilor Clio și Captur.
Designul interior este asemănător cu cele ale mai micilor Clio și Captur.
 ??  ?? Configurea­ză-ți aici propriul Renault Arkana!
Configurea­ză-ți aici propriul Renault Arkana!
 ??  ?? Cu accente premium: până acum, segmentul SUVcoupé-urilor era apanajul mărcilor premium.
Cu accente premium: până acum, segmentul SUVcoupé-urilor era apanajul mărcilor premium.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania