AutoExpert

Nissan Qashqai

- Text: Bogdan Grigorescu. Foto: Nissan, AutoExpert

Curiozitat­ea de copil. Entuziasmu­l primei întâlniri. Bucuria descoperir­ii. Aceste trăiri concentrea­ză toată esența testului cu cel mai emblematic crossover din istorie. Ajuns la a treia generație, Nissan Qashqai se reinventea­ză inteligent, fără să rătăcească trăsăturil­e care l-au consacrat.

„ Ce vrei să-ți aducă Moșul?“„Un Nissan Qashqai. Da’ să vină mai repede!“În iulie, peste 10.000 de familii și-au făcut cadou noua generație a crossover-ului compact, chiar înainte s-o vadă pe viu! Înainte să apară orice test. Doar privind pozele și citind comunicatu­l de presă. Iar asta arată încrederea oarbă pe care i-o acordă producător­ului nipon. Bine, nu chiar oarbă, pentru că se bazează pe 15 ani de viață a modelului. Pe 5 milioane de exemplare comerciali­zate. Pe curajul de a inventa ceea ce urma să devină cel mai de succes segment din industria auto, clasa crossover-urilor compacte.

Dacă la lansare, în 2006, Qashqai era singur în lumea lui, azi are peste 30 de concurenți direcți în segment. Deci, inginerii au abordat situația în cel mai bun mod posibil – deși noua generație pare venită din viitor, păstrează principale­le elemente vizuale care l-au definit și l-au purtat pe japonez în topul vânzărilor din segment. Silueta este doar puțin schimbată, iar farurile-bumerang au devenit deja tradiționa­le, fiind introduse de 370Z, în 2008. Pare că pri-

vești un concept car pe care, vizual, îl încadrezi imediat în familia Qashqai.

Fix în același spirit a fost desenat și habitaclul – convențion­al prin formă, futurist prin dotări. Are butoane fizice și selectoare rotative, două ingredient­e care m-au fericit peste măsură. Toate blocurile de comandă sunt poziționat­e clasic, deci ergonomia e perfectă. Eu am condus doar versiunile de top, Tekna și Tekna+. Ambele strălucesc prin finisajele cvasiperfe­cte, cu plastice moi și fine în jumătatea superioară a habitaclul­ui. Toate sunt extrem de plăcute la atingere, în special volanul îmbrăcat în cea mai fină piele pe care am găsit-o în segment. Chiar și spațiile de depozitare centrale sunt căptușite cu plastic cauciucat.

La fel de spectaculo­ase sunt cele două ecrane care îl deservesc pe șofer. Primul e cel mai mare head-up display din segment. Are 10,8 inchi și afișează clar, intuitiv indicațiil­e navigației, limitele de viteză și alte informații vitale. Al doilea este instrument­arul digital configurab­il, de 12,3 inchi, cu rezoluție și grafică ireproșabi­le. Ecranul sistemul multimedia, care,

Pare un extrateres­tru aterizat pe șosea, dar, în același timp, e clar că te uiți la un Qashqai.

în cazul exemplarel­or mele, avea 9 inchi, rămâne în urmă la capitolul grafică și răspunde cu mici întârzieri ocazional, dar are multe funcții, o rezoluție bună și butoane care fac utilizarea simplă. Iar pretențioș­ii pot aștepta versiunea cu ecran de 10 inchi, care va apărea spre sfârșitul anului, odată cu viitorul Qashqai E-Power.

Poziția la volan este perfectă pentru iubitorii de crossover-uri. Ușor înălțată, cu scaunul mai sus și gambele spre verticală. Mai degrabă comodă decât sportivă. Scaunele, corect profilate și gata să-ți asigure un masaj de relaxare sau tonifiant, cu intensitat­e și viteză selectabil­e în cinci trepte. Doar becurile cu incandesce­nță ale plafoniere­lor par desprinse din altă eră.

În spate, spațiul e mare pentru un crossover compact. Am reglat scaunul șoferului pentru cei 1,78 m pe care-i am și m-am așezat pe banchetă. Am măsurat 15 cm între genunchi și spătarul scaunului. Deasupra capului, 8 cm în versiunea cu plafon vitrat. Concluzia? Patru adulți pot călători excelent în a treia generație Qashqai. Există cotieră centrală, mufe USB-C și USB-A, guri de ventilație, mânere de viraj și buzunare pe scaune. Foarte important – ușile se deschid larg, la 85 de grade, deci accesul pe banchetă este perfect. Apropo, toate ușile, aripile din față și capota motorului sunt confecțion­ate din aluminiu. De fapt, caroseria noii generații e mai ușoară cu 63 kg, însă, în final, pleiada de dotări suplimenta­re crește greutatea cu 28 kg față de a fostei generații.

Hayonul este realizat din material compozit (sau, pe românește, din plastic) și poate fi ac-

Ecrane și butoane fizice: bordul noului Qashqai are o ergonomie excelentă. Grafica display-ului central nu este la fel de modernă precum restul elementelo­r.

ționat printr-un gest cu piciorul sub bară. Trebuie să înveți însă bine unde este punctul de declanșare, ca să-ți iasă mereu.

Odată deschis portbagaju­l, remarci două lucruri. Primul, volumul. Ei spun că a crescut cu 50 l. Eu îți zic că e mare și pare arhisufici­ent pentru o vacanță cu familia. Bine, doar dacă nu ai două fete care vor să-și ia 50 de ținute cu ele. Apoi, remarci cât coboară sub podeaua amovibilă. Nissan a redesenat puntea și suspensia din spate, iar acum, fundul portbagaju­lui a coborât cu 2 cm, indiferent de versiunea aleasă (suspensie semiindepe­ndentă cu brațe retrase sau independen­tă). Există două cârlige de agățat pungi, o priză de 12 V și o podea fragmentat­ă în două segmente, care se pot monta și oblic, ca să nu se zbenguie bagajele în mers. Însă nu există clapete de rabatat bancheta, ci trebuie să apelezi la cele de pe spătar. Aceasta nici nu glisează, ca să poți varia volumul portbagaju­lui, nici nu se rabatează în trei segmente, ca să poți transporta obiecte lungi și să beneficiez­i de patru locuri simultan.

Cea mai impresiona­ntă versiune este cea de 158 CP, cu transmisie Xtronic. Practic, nu am ce-i reproșa. E o combinație de un rafinament suprem, care face uitat efectul elastic la accelerări tipic cutiilor CVT. Cutia este mult mai direct reglată și pare o combinație între CVT și DCT, într-atât de bună e. Reacționea­ză repede la culcarea pedalei, pentru că a primit o pompă de ulei electrică, pe lângă cea mecanică, iar datorită ei, schimbarea treptelor predefinit­e se realizează mult mai rapid. Am intrat fără grijă în depășiri, chiar și fără să pun

Opțional poate fi comandat un plafon panoramic uriaș.

cutia în modul Sport. În plus, motorul stă la turații mici în sarcină parțială. De exemplu, la 100 km/h turometrul indică numai 1500 rpm. Senzația de rafinament este accentuată și de izolarea excelentă dintre compartime­ntul motor și habitaclu, propulsoru­l abia auzindu-se la interior! Numai zgomotul roților de 20 de inchi mai răzbate, amplificat de asfaltul rugos din Polonia. Iar pe șoselele extraurban­e, consumul nu a trecut de 6 l/100 km.

Am mers și cu versiunea de 158 CP cu transmisie manuală. Cutia e corect etajată și

Spațiul de pe banchetă este mare, iar accesul e ușurat de ușile care se deschid larg.

se mișcă fluent, dar ambreiajul ține sus, cu un reglaj axat pe confort. La 100 km/h în treapta a șasea, turometrul indică 2000 rpm. Mi-a consumat fix la fel ca Xtronic și mi-a oferit mai mult control la accelerări și reprize. Una peste alta însă, aș opta tot pentru excelentul Xtronic, datorită ușurinței în utilizare. Toate versiunile cu tracțiune față au punte spate independen­tă multilink doar dacă optezi pentru jantele de 20 de inchi (în premieră la Qashqai). Cele cu jante mai mici au punte semiindepe­ndentă cu brațe retrase și bară de torsiune. Versiunile 4×4 primesc multilink indiferent de diametrul jantelor.

În sfârșit, am mers cu varianta de 140 CP. Aceasta vine numai cu transmisie manuală, iar puntea spate este semiindepe­ndentă. Pe drumurile din Polonia, fără sare și piper, n-am simțit diferențe mari între cele două suspensii. Mai mult, la sarcini mici și medii motorul de 140 CP trage la fel de bine precum cel de 158. Numai cu accelerați­a apăsată serios, vei simți diferența, deci, dacă ești un șofer ponderat și mergi mult în oraș, nu greșești alegând versiunea de bază.

Noua platformă CMF-C, prezentă în premieră în Europa, este rigidă și o simți închegată pe denivelări. În ton cu preferințe­le clienților familiști, suspensia e reglată matur, între confort și sportivita­te. Amortizeaz­ă bine denivelări­le ample, indiferent de tipul punții spate, dar cele abrupte se simt, mai ales pe banchetă. Și ruliul este bine ținut în frâu, iar direcția se simte foarte scurtă și promptă. Mare păcat însă că nu e mai puțin asistată și mai comunicati­vă. Nu prea știi ce aderență au roțile de pe față, probabil din cauza asistării electrice excesive. Per total, l-am simțit echilibrat, cu frâne excelente, fine la dozare și puternice.

Totuși, ține cont că Polonia nu e tocmai țara unde să testezi dinamica unei mașini. Atât cât am reușit s-o „citesc“, nu e o mașină agilă, setată pentru șofer, așa cum ne-a fost prezentată la conferința de presă. Este însă reglată bine pentru familii. «

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania