AutoExpert

Suzuki Ignis Hybrid 12V

TEST DRIVE Ignis este o apariție aparte din punctul de vedere al designului, dar este un mini-SUV cu calități adevărate și tracțiune integrală. Plus sistem mild hybrid.

- Text: Dragoș Băltățeanu Foto: Bogdan Paraschiv

Suzuki Ignis este cel mai mic model din gama pe care constructo­rul japonez o comerciali­zează în România. Numele are tradiție în oferta japonezilo­r, iar cei mai bătrâni dintre noi își vor aduce aminte de prima generație, care a fost vândută pe continentu­l european între 2000 și 2006. Aceasta introducea conceptul de hatchback mini robust, iar la acea vreme, era disponibil­ă în variante de caroserie cu trei sau cinci portiere. Încă de la prima generație, Ignis propunea tracțiunea integrală în această clasă, o raritate chiar și în ziua de azi. Un alt element specific modelului japonez erau stopurile montate vertical pe montanții din spate, o semnătură de design ce avea să fie păstrată și la a doua generație Ignis, care, de fapt, a fost un facelift amplu. Suzuki avea să îl comerciali­zeze și sub alte mărci, fiind cunoscut sub denumirile de Chevrolet Cruze în Japonia și Noua Zeelandă, Suzuki Ignis și Subaru G3X Justy în Europa.

Ignis urma să dispară pentru o perioadă din oferta Suzuki, dar avea să revină în forță în 2016. Inspirată puternic de conceptul Suzuki iM-4, prezentat la Salonul auto de la Geneva din 2015, a treia generație Suzuki Ignis a intrat în producție în 2016 și este oferită și în prezent. De mai bine de un an, Ignis este vândut exclusiv cu propulsie hibridizat­ă, Suzuki preferând sistemul mild hybrid la 12 V adăugat

singurului motor disponibil, 1.2 benzină cu patru cilindri. Acesta dezvolta 90 CP la 6000 rpm în versiunea fără sistem mild hybrid, iar acum, după hibridizar­e, produce 83 la aceeași turație.

Suzuki este unul dintre puținii constructo­ri auto de volum care oferă în acest moment o gamă de modele complet electrific­ată, având automobile mild hybrid (Ignis, Swift, Swift Sport, Vitara, SX4 S-Cross), un hibrid clasic (Swace) și unul plug-in (Across).

Revenind la actuala generație Ignis, modelul poate fi configurat din nou și în versiune Allgrip, denumirea folosită de Suzuki pentru versiunile cu tracțiune integrală. Alături de imaginea de SUV de buzunar pe care Ignis o afișează, această mașină de clasă mini este o soluție aparte pentru cei care au nevoie de un automobil de oraș care poate urca fără probleme o bordură, dar poate fi folosit și pentru a ataca un drum de macadam atunci când este necesar.

Mic și robust, Suzuki Ignis 1.2 Hybrid Allgrip este suficient de spațios la interior, dacă luam în considerar­e dimensiuni­le exterioare de doar 3,7 metri lungime și de 1,69 lățime. Doar patru persoane pot lua loc în Suzuki Ignis, lățimea relativ mică nepermițân­d adăugarea unui loc suplimenta­r pe bancheta rabatabilă simetric, pentru a mări capacitate­a portbagaju­lui.

Volumul standard al acestuia este de 204 litri, iar prin rabatarea spătarului banchetei se ajunge la 1086.

Motorizare­a mild hybrid adaugă un sistem electric la 12 V de 3 CP, care asigură o eficiență mai ridicată în privința consumului de carburant și a scăderii emisiilor poluante. Chiar dacă puterea motorului a scăzut la 83 CP, acest lucru nu este prea evident, propulsoru­l de 1,2 litri fiind suficient pentru a face din Ignis o mașină sprintenă. Suspensia asigură un confort mediu, fiind setată pentru a filtra bine denivelări­le suprafaței de rulare. Versiunea Allgrip, cu tracțiune integrală, poate fi configurat­ă exclusiv cu transmisie manuală cu cinci trepte. Tracțiunea integrală reacționea­ză spontan la apăsarea mai bruscă a pedalei de accelerați­e pe suprafețe cu aderență scăzută și, ajutată de garda la sol de 18 cm, consolele extrem de scurte și ampatament­ul de numai 2435 mm, se descurcă onorabil pe teren accidentat.

Sunt disponibil­e două niveluri de echipare, Passion și Spirit, iar în echiparea de top, avem inclusiv sistem multimedia compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto.

Ignis Hybrid 12 V are un preț de pornire de 13.850 de euro (11.410 prin programul Rabla), iar pentru modelul de top, în echipare Spirit și cu tracțiune integrală, Allgrip, de 16.200 de euro (15.130 prin programul Rabla). «

 ??  ?? Mic și simpatic, Suzuki Ignis este un SUV cu tracțiune integrală în versiunea Allgrip.
Mic și simpatic, Suzuki Ignis este un SUV cu tracțiune integrală în versiunea Allgrip.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Designul musculos este evident în special în partea din spate a modelului de clasă mini.
Designul musculos este evident în special în partea din spate a modelului de clasă mini.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania