AutoExpert

URCARE ȘI COBORÂRE

-

ată-ne ajunși la urcarea și coborârea unei pante, un exercițiu util pentru a înțelege modul în care funcționea­ză sistemul de tracțiune integrală și cel de asistență la coborâre. Pe jos este un amestec neuniform de pietriș și pământ, iar panta e de 60%. Prima încercare la 10 km/h, pentru a evalua aderența mecanică. Rezultat: Defender se oprește la jumătatea urcării, înainte de a pierde aderența, și rămâne nemișcat. Wrangler mai parcurge câțiva metri, dar nu reușește să ajungă în vârf. Jeep este avantajat de greutatea totală mai mică (-400 kg), de anvelopele cu crampoane mai pronunțate și de posibilita­tea de a bloca diferenția­lele. La a doua încercare, cea în care s-a urmărit atingerea vârfului pantei, Land Rover s-a descurcat mai bine. La o apăsare mai fermă a pedalei de accelerați­e, electronic­a are mai mult timp pentru a adapta distribuți­a cuplului pe fiecare roată și a acționa blocarea diferenția­lului, permițându-i să ajungă în vârf cu aceeași ușurință ca și Wrangler. Amortizoar­ele lui Defender fac ascensiune­a mai confortabi­lă. La coborârea rampei de 70%, ambele mașini mizează pe sistemul de control al coborârii, care reglează automat viteza. La Defender, electronic­a intervine mai hotărât datorită masei mai mari și aderenței mai mici a anvelopelo­r. Stabilitat­ea este însă ridicată în ambele cazuri.

 ??  ??
 ??  ?? la Spaţiu, atenţie de confort detalii, nivel superior – Defender pe roţi. este un living
la Spaţiu, atenţie de confort detalii, nivel superior – Defender pe roţi. este un living
 ??  ?? În Jeep, atmosfera este mai e intimă, iar parbrizul vertical specific modelului. La interior, avem manete și butoane mari.
În Jeep, atmosfera este mai e intimă, iar parbrizul vertical specific modelului. La interior, avem manete și butoane mari.
 ??  ?? Tot arsenalul de off-road este complet digital. Garda la sol și diferenția­lele sunt acționate prin intermediu­l butoanelor.
Tot arsenalul de off-road este complet digital. Garda la sol și diferenția­lele sunt acționate prin intermediu­l butoanelor.
 ??  ?? Aici, funcționar­e în mod analogic. Lângă maneta cutiei de viteze avem o a doua manetă, pentru sistemul 4×4 și reductor.
Aici, funcționar­e în mod analogic. Lângă maneta cutiei de viteze avem o a doua manetă, pentru sistemul 4×4 și reductor.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania