Tüntettek az egészségügyi dolgozók

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett tegnap Bukarestben pótlékaik korlátozása ellen, miután márciustól az új bértörvény miatt elsősorban a kiegészítő személyzet jövedelme csökkent.

Bihari Naplo - - KÖZÉLET ÉS POLITIKA -

A dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet tízezer tüntetőt várt, a helyszjni beszámolók becslése szerint ennél kevesebben, de több ezren gyűltek össze a kormány épülete előtt, ahol dobokkal, sípokkal adtak hangot elégedetlenségüknek. A tiltakozók molinóin egyebek között az „Egyenlőséget mindenkinek! Igazságot a kisegítő személy- zetnek!” követelés volt olvasható.

Az előzmények

Márciustól újabb béremelést írt elő a tavaly elfogadott közalkalmazotti bértörvény, de a jogszabály főleg az orvosok fizetését növelte, hogy csökkentsék az orvosok elvándorlását, amely Romániát évek óta sújtja. A törvény ugyanak- kor a fizetések 30 százalékára korlátozta a pótlékokat, ezért a kiegészítő személyzet egy részének csökkent a nettó bére.

Romeo Sandu, a Sanitas szakszervezet alelnöke elmondta: az elégedetlenség fő oka a pótlékok korlátozása mellett a nettó bérek csökkenése is, amely annak tulajdonítható, hogy január 1-jétől a társadalombiztosítá- si járulékokat kizárólag a dolgozóknak kell fizetniük. „Az emberek megelégelték, hogy azt hazudják nekik, nőttek a bérek, miközben valójában csökkentek a járulékoknak az alkalmazottakra való áthárítása miatt” – mondta az alelnök. A szakszervezet május 7-ére figyelmeztető sztrájkot, május 11-ére pedig általános sztrájkot helyezett kilátásba.

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett tegnap Bukarestben a kormány épülete előtt pótlékaik korlátozása ellen. Figyelmeztető sztrájk jöhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.