Váradon „landolnak” a Zöld Sasok

Bihari Naplo - - SPORT -

A már megszokott, és évente megrendezendő majális ebben az esztendőben egybe esik a Varadinum rendezvénysorozattal, ezért a szervezők a majálisozóknak kiemelkedő helyet adtak a programkavalkádban. A május 5-i vársáncbeli Minden Magyar Majálisa néven „futó” esemény fénypontja Magyarország legszeretettebb labdarúgócsapata, a Ferencvárosi Torna Club két egykori kedvencének/ikonjának, az óriás Zöld Sas Nyilasi Tibornak és „fiókájának”, Telek Andrásnak a fellépése lesz. A díszvendég tisztét betöltő két egykori futballista más-más időpontban voltak ugyan az FTC, illetve a magyar válogatott tagjai, de egy biztosan a mai napig összeköti őket: a Ferencváros nagy családja.

Az Év Labdarúgója

Telek András jelenleg a klub utánpótlás szakosztályában tölt be szerepet, korábban húsz éven át volt tagja az FTC-nek, amelylyel számos díjat, kupát, bajnokságot nyert. Hogy csak néhányat említsünk meg közülük: magyar bajnok volt az 1991–92, az 1994–95, az 1995–96 és a 2001– 02-es évadban, négy alkalommal (1991, 1993, 1994, 1995) hódította el a Fradival a Magyar Kupát és háromszor (1993, 1994, 1995) a Szuperkupát. 1992-ben az Év Labdarúgója lett Magyarországon, ugyanebben a szezonban elnyerte a Zöld Sasok-vándordíjat, azzal pedig nem árulunk el különösebb titkot, hogy ő is az FTC örökös bajnoka. Noha nem a góllövés volt a feladata, egyszer mégis betalált az első osztályban: 1992. augusztusában a Békéscsaba ellen lőtte egyetlen bajnoki gólját… Teleket, becenevén, Mancit nem a góljaiért szerették a szurkolók, sokkal inkább megbízható védőjátékáért, remek keresztezéseiért. Sokszor utolsó emberként szerelt lehetetlen helyzetben. Rendkívül jó ütemérzék, labdabiztosság, hatékony és szabályos szerelőképesség jellemezte játékát. 1992-ben volt pályafutása csúcsán, be is került a megbízott szövetségi kapitány, Jenei Imre válogatottjába. Ugyan az edzők személye változott, de Telek mindenkinél stabil csapattag volt. Tagja volt a Bajnokok Ligájának csoportkörében szereplő, valamint az egy évvel későbbi, az Olimpiakoszt és a Newcastle United-et legyőző csapatnak is. 1997 őszén a Varga Zoltánnal történt affér után távoznia kellett a Fraditól. Kassára igazolt, ahol ismét a BL-ben szerepelhetett. Az 1998/99-es szezonban kölcsönjátékosként visszatért az Üllői útra, de a szezon végén ismét továbbállt, Dunakeszi érin

tésével a távoli Kínába szerződött. 2000től két éven át Zalaegerszegi TE csapatában szerepelt, ahol bajnoki címet szerzett. 2001-ben az őszi szezon után távozott a kék-fehérektől is. Fiatalon, 31 évesen fejezte be élvonalbeli pályafutását. Telek 1992 és 1996 között 24 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, emellett hatszoros olimpiai (1990–91), nyolcszoros ifjúsági (1988–91) és egyszeres utánpótlás válogatott (1990) volt.

A jövő hét szombati majálison 13 óra magasságában kerül sor arra a rendezvényre, amely keretében Telek András vezetésével bemutatkoznak a Ferencváros különböző korosztályai, majd 17 órakor lép színre a Fradi utóbbi ötven évének egyik, ha nem a legnagyobb alakja, Nyilasi Tibor, aki egy vetítéssel egybekötött in- teraktív közönségtalálkozón vesz részt, amelynek végén az érdekeltek közös fotót készíthetnek az egykori labdarúgóval, illetve beszerezhető lesz az egyedi Nyilasi aláírás is. A rendezvényen jelen lesz a Fradi minibusza is, ahonnan Fradi ajándéktárgyakat vásárolhatnak a kilátogatók.

De ki is Nyilasi?

Nyilasi Tibor (Várpalota, 1955. január 18. –) magyar válogatott labdarúgó, a Fradiban a támadó középpá- lyás poszton szerepelt, később a zöld-fehérek edzőjeként is tevékenykedett. A Ferencvárosi TC és az FK Austria Wien játékosa volt, kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok. Magyarországon 1981-ben az év labdarúgója, magyar gólkirály és Ezüstcipő-nyertes, valamint 1984-ben osztrák gólkirály is lett. Hetven alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, amelynek színeiben 32 gólt szerzett, és az sem mellékes, hogy két világbajnokságon is részt vett. 1981-ben Európa-válogatott volt Csehszlovákia ellen. Edzőként a Ferencvárossal egyszeres magyar bajnok lett.

Befért volna…

Minden idők egyik legnagyobb magyar edzője, Sebes Gusztáv a következőket mondta Nyilasiról: „játéktudása, futball-érettsége, kombinatív készsége, társainak helyzetbe hozása, cselező és gólszerző tudását nézve bármikor, bármelyik csatár- vagy fedezetposzton helye lett volna az én híres, sokak által aranycsapatnak nevezett, aranyos, csibész tizenegyemben…”

Hosszú pályafutás röviden

Két bajnoki cím, valamint három Magyar Kupa-győzelem megszerzése után 30 találattal 1981-ben ő lett a bajnokság gólkirálya, s ő kapta abban az esztendőben az Európai Ezüstcipőt is. Szerepelt az 1975-ben Kupagyőztesek Európa Kupája döntőt játszó FTCben. Összesen 243 magyar bajnoki mérkőzésen 130 gólt lőtt. Szerepelt az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon is, ahol öt mérkőzésen két gólt szerzett. A nemzetközi sikereknek köszönhetően 1983- ban szerződést ajánlott neki az Austria Wien(1983–87) együttese: itt zsinórban három bajnoki aranyérmet nyert és ez első idényben, 1984-ben 26 találattal ő lett a pontvadászat gólkirálya. Szerepelt az Európa-válogatottban is (1981).

A Ferencváros legendás játékosa edzőként is jeleskedett: két időszakban irányította a zöld-fehéreket, 1990 és 1994 között egy bajnoki címet, három kupagyőzelmet és egy Szuperkupa-győzelmet ért el. A második periódusában (1997–1998) kevesebb sikert szerzett, akkor az együttes ezüstérmes lett a bajnokságban. Összesen 253 (170+73) mérkőzésen ült az FTC kispadján, ebből 171 bajnoki volt.

Távol a labdarúgástól?

Nyilasi tapasztalatával és szaktudásával 1999-től a Sport TV szakkommentátora volt, 2002 és 2007 között a Magyar Labdarúgó-szövetség utánpótlásért felelős szakfelügyelőjeként tevékenykedett, majd 2013 januárjában tagja lett az UEFA szakmai bizottságának. 2014. szeptemberétől Dárdai Pál magyar szövetségi kapitány szakmai stábjában szerepelt, ahonnan egy évvel később annak ellenére távozott, hogy a Dárdait helyett érkező Bernd Storck maradásra próbálta bírni.

Telek András tagja volt a 90-es évek közepén a BÉ-csoportkörbe jutott Fradinak

Nyilasi Tibor, a Ferencváros ikonja is ellátogat Nagyváradra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.