Kezdődik az ötödik Gaudeamus könyvvásár

Mától vasárnap délutánig több mint hatvan kiadó könyvei közül lehet válogatni a Nagyváradon, a Szent László téren az ötödik alkalommal zajló Gaudeamus könyvvásáron. A szervezők tegnap sajtótájékoztatót tartottak. Íme a részletek.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ - NEUMANN ANDREA

A polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezetője, Connie Chifor, a Gaudeamus-karaván PRfelelőse, valamint Bogdan Ro ca, a Román Rádió regionális stúdiójának menedzsere ismertette a rendezvény részelteit. A Román Rádió által 1994-ben kezdeményezett esemény most zajlik országos szinten 105. alkalommal, s „száz százalékosan” ünnepi kiadás, nemcsak a kerek szám, valamint a hazai centenárium kapcsán, hanem a Román Rádió megalakulásának kilencven éves évfordulója, valamint Európa Napja miatt is. Lesz egy külön stand, ahol a centenáriummal kapcsolatos könyveket lapozgathatják a látogatók.

Nagyszabásúbb

A nagyváradi helyszín ugyanaz, mint tavaly, azaz a Szent László tér, ahol az erre a célra felállított nyolcszáz négyzetméteres sátorban, negyvenhat standnál több mint hatvan kiállító könyvei tekinthetők, illetve vásárolhatók majd meg. Egyes könyvforgalmazók több kiadó munkáit is elhozzák, így ha valaki nem találja, amit keres, kérdezze meg a szervezőket, hangzott el tegnap, mivel ők biztosan tudni fogják, hogy az adott kötet megtalálható-e a vásáron vagy sem. Az idei nagyváradi rendezvény nagyszabásúbbnak ígérkezik, mint a tavalyi, hiszen akkor a kiállítók száma negyven volt. A könyveken kívül lemezeket is lehet majd vásárolni, mást viszont nemigen, ugyanis a szervezők azt szeretnék, ha a rendezvény első sorban a könyvekről szólna.

A program ma tíz órakor kezdődik, s az esemény ünnepélyes megnyitója 12 órától lesz. Szerdától szombatig reggel tíztől este hétig tart nyitva a vásár, va- sárnap pedig szintén tíztől délután háromig. Az öt nap során mintegy húsz, különböző korosztályoknak szóló esemény tarkítja majd a vásárt – könyvbemutatók, tombolahúzás, kézműves műhely, ezeken kívül a Bihar megyei diákok számára szervezett esszéverseny díjkiosztó ünnepsége is a vásár egyik eseménye lesz, szombat délben pedig azok a Bihar megyei diákok kap- nak szót, akik nemzetközi tantárgyversenyeken értek el eredményeket; akárcsak a korábbi alkalmakkor, ezúttal is odaítélik majd a legnépszerűbb könyv-díjat a látogatók szavazata alapján, de megválasztják a legnépszerűbb újságírót és a legszebb olvasó hölgyet is, továbbá könyvadománygyűjtés is zajlik majd, az összegyűlt könyveket egy „ alulfinanszírozott köz- könyvtárnak” fogják adományozni. A könyvvásárra a belépés ingyenes.

Bogdan Roşca kiemelte: nagy öröm számukra Nagyváradra jönniük, hiszen ez egy nagyon szép város, ahol rendszerint jól érzik magukat. Egyúttal itt kapják a legtöbb segítséget az önkormányzattól, mind anyagi, mind logisztikai szempontból. Mihai Jurca elmondta, az önkormányzat az APTOR- on keresztül tizenötezer lejjel támogatja a rendezvényt, ez az összeg főleg a szervezők elszállásolására kellett. Kérdésünkre, hogy lesznek-e magyar nyelvű könyvek is, Connie Chifor elmondta: két helyi kiadóról (Aquila és Casa) biztosan tudják, hogy magyar nyelvű könyvekkel is jelentkeznek. Az eseménynyel kapcsolatos egyéb részletek a www.gaudeamus.ro honlapon találhatók.

A nagyváradi helyszín ugyanaz, mint tavaly, azaz a Szent László tér, ahol az erre a célra felállított nyolcszáz négyzetméteres sátorban, negyvenhat standnál lehet könyvet vásárolni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.