Az Anjou-kori Nagyváradról

Tegnap Nagyvárad és Bihar az Anjou-korban címmel szerveztek konferenciát a Polgármesteri Hivatal dísztermében, az idei Festum Varadinum keretében. Hét előadás hangzott el a rendezvényen.

Bihari Naplo - - PAGINĂ DE TITLU - CIUCUR LOSONCZI ANTONIUS

A konferencia tulajdonképpen egy 2014-ben útjára indított sorozat 5. állomása volt, melyet közösen bonyolít le minden esztendőben az RMDSZ Bihar megyei szervezete által életre hívott Szacsvay Akadémia, a Tanoda Egyesület és felváltva Zsoldos Attila és Oborni Teréz történészek. Az idei téma, mint a címből is kitűnik, az Anjou-kori Várad és Bihar volt.

Miután az érdeklődőket köszöntötte Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület vezetője, hét előadás hangzott el, melyeknek bővített változata megtalálható a szokatlan módon már a Ghitea Szabó Júliával, a hetedikesek osztályfőnökével érkeztek az iskolába. Mint megtudtuk, a nyolcadikosok legnagyobb része ide szeretne járni kilencediktől, s a hetedikesek közül is többen ezen a lehetőségen gondolkodnak. A diáktanács tagjai mutatták meg nekik a tanintézetet. szimpóziumon kézbe vehető tanulmánykötetben.

Zsoldos Attila akadémikus, kutatóprofesszor Az ártatlan oligarcha, Weisz Boglárka PhD, tudományos főmunkatárs A váradi kamara, Csukovits Enikő Dsc, tudományos tanácsadó A magyar bárok műveltsége az Anjou-korban, Szovák Kornél Dsc, egyetemi docens Jogalkotás és kró- nikaszerkesztés a 14. századi Váradon, Skorka Renáta PhD, tudományos munkatárs A váradi ferences rendi kolostorok topográfiája, C. Tóth Norbert Dsc, tudományos főmunkatárs Mária királyné és udvara, Mihálka Nándor régész A váradi vár Anjoukori építkezései a régészeti ásatások tükrében címmel értekezett.

Fotó: Neumann Andrea

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.