Tiltakozás egy gesztussal szemben

Bihari Naplo - - KÖZÉLET ÉS POLITIKA -

Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság elnöke, JeanClaude Juncker beszédet mondott a németországi Trierben Karl Marx születésének 200. évfordulója alkalmából, akit a kommunista rezsimek legfőbb ideológusuknak tartottak.

Az Európai Unió – amely a tényleges demokrácia összes alapelvére és az emberi jogokra épült – magas rangú tisztségviselőjének részvétele a kommunista bűnök egyik ihletőjére való tisztelgő emlékezésen önmagában is elítélendő, hiszen Marx éppenséggel azokra az értékekre hányt fittyet, amelyek az Európai Unió építményének fundamentumául szolgálnak.

Mi több, Jean-Claude Juncker úr Marx Károlyt olyan filozófusként idézte meg, akinek az elméletei nem ítélhetők el csupán azért, mert rosszul ültették azokat a gyakorlatba az utána jövők.

Annak a doktrínának ilyetén való értelmezése, amely hitvallásul szolgált a gyilkos kommunista rezsimeknek egy évszázadon át, az összes földrész több tucat országában, sérti a kommunizmus áldozatainak emlékét, relativizálja szenvedéseiket, szerte a világon.

Az utóbbi két évtizedben nemzetközi szervezetek egész sora ítélte el a kommunizmust és a marxista ideológia nevében elkövetett bűnöket.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (2006. január 25.), az Európai Parlament (2009. április 2.) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Parlamenti Közgyűlése (2009. július 2.) elfogadott határozataikban elítélték a kommunizmust. 2008. június 3-án Prágában kiadták „Az európai lelkiismeret és a kommunizmus” című nyilatkozatot, amelyet mások mellett Vacláv Havel és Joachim Gauck is aláírtak.

Úgy véljük, hogy az európai Bizottság elnökének becsületbeli kötelessége, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen ezért a politikai és erkölcsi eltévelyedéséért.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.