Hazaérkezett Szalacsra az első felújított tűzoltókocsi

A helyreállítás 180 órát igényelt, apró darabokra szedték szét, hogy dísze lehessen a községnek a sokat megélt jármű, melyet Szalacs testvértelepülésén, a magyarországi Rákóczifalván restaurálták.

Bihari Naplo - - MEGYEJÁRÓ - SZŰCS GYÖRGY

A hétvégén az érmelléki küldöttség, azért indult útra, hogy egy már felújított szerkocsit (szerszámok, eszközök szállítására használt mozgatható alkalmatosság) hazahozzon, míg egy felújításra várót pedig elvigyen a Tisza melletti kisvárosba. A tervek szerint a régi gépeket egyenként fogják majd helyreállítani, hogy azok később kiállításra kerülhessenek. A szalacsi önkéntes tűzoltóegyletről ugyanis viszonylag sok dokumentum maradt fent és a több mint 140 évvel ezelőtt alapított csoportosulásnak a gépparkja is meg- maradt. Azok állapota azonban leromlott, így időszerűvé vált a felújításuk. A rákóczifalvi önkormányzat fenntartásába tartozik a helyi Macimúzeum, ahol Balázs Antal, mint restaurátor (is) dolgozik. Ide kerültek az ódon járművek, amelyeket szombaton adtak át, azok tulajdonosainak. A szalacsi jármű mellett ugyanis még két helyreállításra váró gép is volt (a szalacsi gépet később Kajlának becéztek), amit még tavaly juttattak el a múzeum műhelyébe.

Gyerekek táboroztatása

Az átadó ünnepségen Rákóczifalva polgármesterének köszöntője után Horváth Béla szalacsi elöljáró is megköszönte azt a munkát, amelyet a magyarországi önkormányzat által fektettek a felújított szerkocsiba. Mint mondta: önerőből ezt nehezebben tudta volna megoldani a bihari település, másrészt pedig fontos volt, hogy szakszerűen legyen nemcsak felújítva, hanem helyreállítva a régi eszköz. Ebben sokat segített a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város. Így nemcsak a restaurátornak, hanem külön köszönetet mondott dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkárnak is. A két előljáró abban is megegyezett, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az idén is lehetőséget kapnak szalacsi és ottományi diákok arra, hogy egy hetet a Balaton partján töltsenek, abban a zánkai nyaralóban, amely a magyarországi kisváros tulajdonában van. Ezen túl pedig várhatóan a nyár folyamán újabb felújításra szoruló eszközöket vihetnek majd a Macimúzeum műhelyébe restaurálásra. A megbeszéléseket ebéd követte, majd egy másik, nemrég helyreállított épület megtekintése, amelyet nemrég alakítottak át falumúzeummá. A nap végén a felújított tűzoltókocsival a platón indult haza a bihari küldöttség.

A szalacsi delegáció (jobbra) és a restaurálást segítők csoportja

A következő felújításra szoruló szerkocsit szemlézik a helyszínen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.