Értelmi fogyatékos embereket támogattak és segítettek

Az Alsterdorf Egyesület három évvel ezelőtt indított egy projektet, mely ebben a hónapban zárult és amelynek során értelmi fogyatékos embereket támogattak és segítettek, hogy ők önálló életet élhessenek. A projekt zárókonferenciáját tegnap tartották.

Bihari Naplo - - NAPRAKÉSZ - TÖRŐ ENIKŐ

A projekt zárókonferenciáját Emil Cuc projektmenedzser nyitotta meg, a projekt indításáról és annak lefolyásáról beszélt. A projektet az Alsterdorf Egyesület ,a legfőbb támogatójuk a Velux Alapítvány volt, melynek képviselője is részt vett a konferencián. A projekt az Út egy normális élet felé elnevezést kapta, a lefolyási ideje 36 hónap volt, 2015 júniusában indították. Emil Cuc projektmenedzser kifejtette, bár már több éve beszélnek arról, hogy kellene egy ilyet indítani, csak három éve sikerült ez. Hozzátette, hogy nem a saját ötletük, hanem az alapítvány gondozottjainak ötlete volt, ők hangoztatták, hogy önálló, normális életet szeretnének élni, és ehhez segítséget kértek. A kedvezményezettek igényei alapján állították össze a projektet, hangzott el.

A projekt összeállítása során számos személyt meghallgattak, hogy mit szeretnének, tárgyalásokat, kerekasztal- beszélgetéseket folytattak a partnerszervezetekkel, úgy mint a Nagyváradi Szociális Szolgáltatások Igazgatóságával ( DAS), Bihar Megyei Munkaerőfoglalkoztatási Ügynökséggel (AJOFM), a Velux Alapítvánnyal, valamint más helyi és külföldi szervezetekkel.

A konferencián Ariana Moş, a váradi DAS igazgatója is részt vett, aki elismerését fejezte ki az alapítvány és az ott dolgozók felé, valamint a gondozottak felé is, hiszen egy önálló élet fenntartása sem könnyű. Elmondta, hogy véleménye szerint ez egy nagyon különleges projekt volt, hiszen nem csak segítettek, hanem tanítottak is a projektben dolgozok; ezeket a személyeket meg kellett tanítani arra, hogy mit jelent az időbeosztás, a pénzbeosztás, mik fontosak a mindennapi életben az otthoni teendőket tekintve, valamint megtanították őket barátkozni, kapcsolatokat építeni.

A dániai Velux Alapítvány részéről Felix Max jött el Nagyváradra. Röviden bemutatta a Velux Alapítvány működését. Ezután több helyi és külföldi partner fejezte ki gratulációját és elismerését.

Adatok

A projektben 130 értelmi fogyatékos személy vett részt. 75 személy közülük részt vett abban a programban, amely során lelkileg, pszichikailag felkészítet- ték a szociális munkások, szakemberek őket az önálló életre, szemináriumokon, kommunikációs tréningen vettek részt, munkahelyet és lakást segítettek nekik keresni. 25 értelmi fogyatékos személy, akik intézményben éltek, ma már albérletben laknak, saját keresetük van, tanácsadást, segítséget kapnak a szociális munkásoktól. További 30 személy még mindig intézményben él, több tanácsadáson, képzésen vesznek még részt, ezután ők is önálló életet élhetnek majd.

A projekt teljes költsége 255.687 euró volt, melynek legnagyobb részét, azaz 230.921 eurót a dániai Velux Alapítvány biztosította.

Emil Cuc projektmenedzser mutatta be a projektet

A projekt kedvezményezettjei megosztották tapasztalataikat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.