Műhelymunka: Határon átnyúló közösségfejlesztés

Bihari Naplo - - SZOLGÁLTATÁS - HULI ISTVÁN NÁNDOR

Május 3–6. között Mohács városa adott otthont a Határon átnyúló közösségfejlesztési kutatások és az arra épülő tudásfejlesztés pályázat második műhelymunkájának. A projekt konkrét célja elemzésekkel, adatgyűjtésekkel, tudástranszferrel és hálózatfejlesztéssel nemzetünk különböző közösségeinek egymáshoz való viszonyrendszerének feltárása, újabb módszerek és megoldások megismerése és adaptálása, innovatív közösségfejlesztési módszertan kidolgozása, ezekből összeállított innovatív szakmapolitikai ajánlások elkészítése.

A projekt megvalósításában, a pályázó Szegedi Munka Világa Közhasznú Egyesület mellett, a Horgosi JuveniorPolgárok Egyesülete, a Horvátországi Magyar Oktatási- és Művelődési Központ, a Sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány és a Nagyszalontai Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség-MIDESZ vesz részt.

A műhelymunkák a projekt szerves részét képezik, ugyanis a transznacionális tudásfejlesztés és társadalmi kutatásokhoz elengedhetetlen a szakmai egyeztetés, a közös gondolkodás és az eredmények elemzése. A Budapesti Corvinus Egyetem előadói tartottak előadásokat megadva a szakmai hátteret. Dr. Szabó Mátyás a közösségfejlesztésről értekezett a helyi szintű gazdaságfejlesztésekben, valamint Dr. Péti Márton, a Nemzetstratégiai Kutató Intézet részéről, a szomszédos országokból Magyarországra áttelepült népesség gazdasági és demográfiai hatásait mutatta be. Csécsi Dávid, a Nemzetstratégiai kutató intézet munkatársa a Kárpátmedence geopoliti- kai helyzetképén keresztül mutatta be egyes országok nemzetpolitikáját.

A partnerszervezetek részletes bemutatót tartottak az adott országok, Horvátország, Szerbia és Románia viszonyulásáról a saját határon túli kisebbségükhöz. Az ezt követő beszélgetéseket építőjellegűnek értékelte Losonczi Tóth József, a projekt menedzsere.

A műhelymunka részeként egy kirándulásra is sor került, ahol Andócsi János, a Horvátorszá- gi Magyar Oktatási- és Művelődési Központ igazgatója kalauzolásával a projekt résztvevői megismerhették Eszék városát, valamint az ott élő magyarok mindennapjaiba betekintést nyerhettek.

A műhelymunka részeként egy kirándulásra is sor került, ahol a projekt résztvevői megismerhették Eszék városát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Romania

© PressReader. All rights reserved.