Casa si Gradina

Bine-ați venit la Bike House!

- PRODUCȚIE: Oana Monoran FOTO: Iulian Iacob

Ioana şi Emil au conceput singuri şi au realizat trei apartament­e separate în interiorul Bike House: un studio, mansarda şi loft-ul. Aici ne aflăm în studio, care, pe vremuri, „era camera principală a casei, cea mai veche, camera de la stradă”, spune Ioana.

ÎN LOC SĂ înlocuiasc­ă tot ce era vechi, Ioana şi Emil au îndepărtat straturi de vopsea şi tencuială şi au renovat, cu grijă, pentru a scoate la iveală suprafeţe cu potenţial precum acest tavan din lemn. Alegerile lor nu au fost, de departe, soluţiile care să le facă munca mai simplă, însă amândoi respectă valoarea lucrurilor vechi. Emil este inginer şi a lucrat de mic în atelierul de tâmplărie al părinţilor lui, atelier în care au fost realizate destule dintre piesele pe care le vedem astăzi în Bike House (Atelierele Corona, Harman, Braşov, telefon 0722 483 564).

LA ÎNCEPUT, plănuiau să despartă dormitorul de living şi bucătărie printr-un perete, pentru a oferi mai multă intimitate viitorilor oaspeţi. Apoi, a apărut ideea de a despărţi încăperile printr-un perete-bibliotecă. Peretele dorit a fost descoperit întâmplăto­r, când la Atelierele Corona a ajuns un segment dintr-un gard vechi din satul Nămăieşti: „Ne-am minunat de cât de frumos arată şi ce simplu e designul cu cifra pământului, formând pe mijloc o cruce încastrată într-o alta ascunsă. Ne-am gândit că merită încorporat în biblioteca noastră. Iniţial l-am lăsat de culoarea lemnului învechit şi arăta foarte bine, dar ni se părea că întunecă încăperea. Eu îl voiam alb, Emi nu era convins. Am întrebat în acelaşi timp. Eu - o prietenă arhitect, Emi - un prieten arhitect, ca să menţinem totul obiectiv. Au răspuns de-odată. «E fain şi-aşa, dar arhitecţil­or le place albul.» În trei ore, dăduserăm trei mâini de alb pe el şi a rezultat ce se vede acum”, afirmă Ioana.

BAIA DIN apartament­ul-studio este încă o dovadă a talentului celor doi proprietar­i de a găsi o nouă utilitate obiectelor. Pentru masa de toaletă au folosit o maşină de cusut Singer, peste care au montat un blat din lemn natur. Ţevile din cupru aparente au fost lăsate voit la vedere, iar dulapul cu oglindă este realizat dintr-o fereastră veche, iată, reinventat­ă.

LA MIJLOCUL CASEI se face accesul către apartament­ul din mansardă, care la parter are o baie mică, a treia baie a apartament­ului. Aici, totul a fost ridicat de la zero. Acoperişul, extrem de degradat, a fost demolat complet, fiind refăcut din vechea ţiglă, completată şi cu ţiglă cumpărată second-hand. Duşumeaua a fost antichizat­ă înainte de montaj, iar după a fost vopsită şi şlefuită de câteva ori. Munca a meritat, spaţiul câştigat la etaj fiind destul de mare pentru a fi împărţit în două dormitoare, două băi şi un living cu bucătărie.

LA ETAJ, spaţiul măsoară 65 mp, cu cel din zona scării inclus. Iniţial, Ioana şi Emil îşi propuseser­ă ca acesta să fie spaţiul lor personal şi nu al treilea apartament în care să primească turişti. „Știam că vrem două dormitoare cu două băi şi un living cu bucătărie, iar restul a fost imaginaţie şi multe măsurători. Faptul că am optat pentru lucarne şi ferestre mari în loc de modele de tâmplărie speciale pentru mansardă a mărit considerab­il spaţiul din interior şi am obţinut ferestre cu pervazuri late, pe care se aşază minunat ghivece cu plante”, mai explică Ioana.

Accesoriil­e au apărut treptat şi animă spaţiul prin formele şi culorile lor vii. Albastrul deschis, culoare preferată de Ioana, îi aduce aminte de copilăria din Tulcea şi în Deltă.

ÎN ZONA DEDICATĂ bucătăriei, Ioana şi Emil au decis că este locul perfect pentru acest vechi dulap cu multe sertare, rămas în casă de pe vremea în care exista aici atelierul de biciclete. Șlefuindu-l, au descoperit că unele sertare erau de stejar şi s-au hotărât să le păstreze natur şi să le combine cu o culoare curajoasă. Nuanţa de albastru aleasă se apropie de cea a căsuţelor din Delta Dunării, o preferinţă a Ioanei, care a copilărit în zonă. Alăturarea albastrulu­i cu roşu şi verde au fost opţiuni luate pe parcursul amenajării, proprietar­ii neavând reţineri în a folosi culori tari, mai ales că optaseră pentru pereţi albi. Aragazul din bucătărie a fost găsit pe olx.ro, fiind perfect funcţional.

„Avem de cele mai multe ori ca oaspeți oameni care mai de care mai interesanț­i și minunați și ne-am făcut mulți prieteni în rândul musafirilo­r noștri.”

DACĂ PATUL din celălalt dormitor de la mansardă a fost realizat la Atelierele Corona şi vopsit verde intens, aici au optat pentru un pat simplu, achiziţion­at dintr-un mare magazin de mobilă. Tocmai în asta stă reuşita Ioanei şi a lui Emil, în faptul că s-au implicat personal şi, cu entuziasm, au ştiut să aducă, în orice colţ al casei, detalii care au transforma­t Bike House într-un spaţiu plin de personalit­ate.

CHIUVETA DIN LUT a fost realizată, la comandă, de un artist din Braşov, iar masa pe care e aşezată este o veche noptieră luată de la talcioc, vopsită verde. Cada din lemn a fost comandată unui dogar în vârstă din Sighişoara, fiind finisată ulterior de Ioana şi Emil.

 ??  ??
 ??  ?? „Casa este rezultatul ideilor care ni s-au completat aşa de simplu şi firesc de parcă făceam împreună amenajări dintotdeau­na.”
„Casa este rezultatul ideilor care ni s-au completat aşa de simplu şi firesc de parcă făceam împreună amenajări dintotdeau­na.”
 ??  ?? Decoraţiun­ea care imită un trofeu de vânătoare este realizată de fratele Ioanei, din piese de bicicletă găsite în podul casei. A fost gândită ca suport de bicicletă.
Decoraţiun­ea care imită un trofeu de vânătoare este realizată de fratele Ioanei, din piese de bicicletă găsite în podul casei. A fost gândită ca suport de bicicletă.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? În dreptul scării care te aduce la etaj, peretele este placat cu lemn: o poartă săsească veche de vreo sută de ani, transforma­tă pentru a acoperi zidul.
În dreptul scării care te aduce la etaj, peretele este placat cu lemn: o poartă săsească veche de vreo sută de ani, transforma­tă pentru a acoperi zidul.
 ??  ??
 ??  ?? Culorile intense pot arăta inedit împreună. Proprietar­ii au îmbinat armonios nuanţe puternice de roşu, albastru şi verde.
Culorile intense pot arăta inedit împreună. Proprietar­ii au îmbinat armonios nuanţe puternice de roşu, albastru şi verde.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Valoarea obiectelor vechi stă în detalii, multe dintre ele fiind piese unicat, lucrate manual.
Valoarea obiectelor vechi stă în detalii, multe dintre ele fiind piese unicat, lucrate manual.
 ??  ??
 ??  ?? Dulapul tipic săsesc de veselă, vechi de vreo 150 de ani, a fost transforma­t în dulap de haine.
Dulapul tipic săsesc de veselă, vechi de vreo 150 de ani, a fost transforma­t în dulap de haine.
 ??  ?? Noptierele sunt realizate din segmente de grindă veche de stejar. Veiozele au fost făcute de proprietar­i, din felinare vechi.
Noptierele sunt realizate din segmente de grindă veche de stejar. Veiozele au fost făcute de proprietar­i, din felinare vechi.
 ??  ?? Patul din studio este foarte simplu ca design, făcut la Atelierele Corona. Tăblia este o uşă de la 1800, recondiţio­nată.
Patul din studio este foarte simplu ca design, făcut la Atelierele Corona. Tăblia este o uşă de la 1800, recondiţio­nată.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Întâlnire emoţionant­ă: foştii proprietar­i şi-au recunoscut casa în paginile Casa şi grădina din decembrie 2017, unde am prezentat loft-ul Bike House. Despina Ponomarenc­o (despinapon­omarenco.ro) s-a bucurat să revadă locul în care a copilărit. Iat-o...
Întâlnire emoţionant­ă: foştii proprietar­i şi-au recunoscut casa în paginile Casa şi grădina din decembrie 2017, unde am prezentat loft-ul Bike House. Despina Ponomarenc­o (despinapon­omarenco.ro) s-a bucurat să revadă locul în care a copilărit. Iat-o...
 ??  ?? Cu un respect rar întâlnit pentru lucrurile vechi, proprietar­ii Bike House au găsit modalităţi ingenioase de a pune în valoare obiecte precum acest cuier cu motive tradiţiona­le.
Cu un respect rar întâlnit pentru lucrurile vechi, proprietar­ii Bike House au găsit modalităţi ingenioase de a pune în valoare obiecte precum acest cuier cu motive tradiţiona­le.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vrei să te cazezi aici? Află detalii pe pagina de Facebook Bike House (telefon 0728 382 880).
Vrei să te cazezi aici? Află detalii pe pagina de Facebook Bike House (telefon 0728 382 880).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania