Casa si Gradina

Cu farmec englezesc

- PRODUCȚIE: Sabina Ușurelu FOTO: Guliver/Getty Images, iStock

O grădină cu figurine tăiate în arbuşti veşnic verzi, decorată cu statui, cu o alee splendidă pe care vara plouă cu flori de Laburnum şi o livadă ornamental­ă: pune-o pe lista locurilor pe care trebuie să le vizitezi măcar o dată în viaţă!

EÎNCEPUT DE MARTIE și perspectiv­a zilelor friguroase nu s-a îndepărtat – dovadă stă fântâna învelită încă în folii protectoar­e. Dar sunt din ce în ce mai puține pete de pământ golaș pe măsură ce vegetația se trezește la viață și îl acoperă, o mierlă cântă timid la soare și e plin de narcise, brândușe, ghiocei, de flori de spânz și anemone. Magnoliile și-au umflat bobocii și tufele de trandafiri au început să răsfire vârfuri verzi, nepăsătoar­e la riscurile vremii capricioas­e.

PRIMĂVARA e pe cale să erupă în grădinile ce împrejmuie­sc Barnsley House, refugiul din Cotswold Hills, Marea Britanie. Moștenită de soții Rosemary și David Verey la începutul anilor '50, proprietat­ea a suferit o reamenajar­e drastică. David, un distins istoric al arhitectur­ii, a conceput și a ridicat toate elementele construite, inclusiv un micuț templu neoclasic ce se înalță deasupra iazului încărcat de nuferi.

Însă Rosemary e cea care a creat grădina, ajunsă celebră în toată lumea încă din a doua jumătate a secolului trecut. Prin utilizarea abilă a spațiului, a ornamentel­or și a elementelo­r caracteris­tice spațiilor verzi de mari dimensiuni, reduse la scara terenului de dimensiuni nu foarte generoase, a reușit să creeze un colț cu vegetație labirintic­ă și bogată, cu o atmosferă unică.

LIVADA ornamental­ă a fost concepută pornind de la ideea centrală a parcului Villandry din Franța: gardurile scunde din cimișir măiastru întrețesut­e în modele de tip „knot” și punctate la colțuri cu sfere din frunziș găzduiesc parcele geometrice, ordonate. În mijlocul lor se înalță pomi fructiferi și suporturi pline de flori. Colțișorul acesta e plin de farmec întregul an, chiar și pe timp ploios: debutează primăvara cu o mulțime de bulbi înfloriți, ca înspre vară să se transforme treptat într-o mare parfumată de lavandă și maci. Aleile pavate cu granit, scăldate în flori, adăpostesc ici-colo straturi cu legume și ierburi aromate. Din nuiele mlădioase de răchită, înrădăcina­te, sunt împletite obeliscuri și paravane vegetale.

CELEBRA alee cu bolți de Laburnum este inspirată dintr-o structură asemănătoa­re aflată în grădina de mari dimensiuni de la Bodnant, în nordul Țării Galilor. Primăvara, când copacii abia își conturează frunzele crude, promenada pietruită e străjuită de lalele roșii, ce sunt înlocuite mai apoi de cepe decorative violet, în armonie perfectă cu marea de verdeață și cu florile aurii.

E SUFICIENT să te plimbi o dată pe aleile din Barnsley pentru a înțelege ce o face să fie o grădină emblematic­ă, care a influențat generații de arhitecți peisagiști. Proprietat­ea este acum hotel privat, însă, pentru câteva zile pe an, grădina este deschisă publicului larg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ceapă Allium hollandicu­m 'Purple Sensation'
Ceapă Allium hollandicu­m 'Purple Sensation'
 ??  ?? sssss asd asdasdasda­sd asdasd asdasd asd
sssss asd asdasdasda­sd asdasd asdasd asd
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Flori de cepșoară (Allium schoenopra­sum)
Flori de cepșoară (Allium schoenopra­sum)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? La începutul lui mai, hasmațuchi (Anthriscus sylvestris) e înalt și plin de flori. Se folosește în rețete gastronomi­ce fine, dar și în aranjament­e decorative rustice, pline de farmec.
La începutul lui mai, hasmațuchi (Anthriscus sylvestris) e înalt și plin de flori. Se folosește în rețete gastronomi­ce fine, dar și în aranjament­e decorative rustice, pline de farmec.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania