Casa si Gradina

Flori de iris pentru tot sezonul

- PRODUCȚIE: Sabina Ușurelu FOTO: iStock, PR firmele menționate

Disponibil­e în nuanţe de alb, galben, roz, portocaliu, roşu, maro, mov, ciocolată, albastru şi violet, florile oferă un spectacol extraordin­ar care poate fi extins pe mai multe luni prin plantarea diferitelo­r specii şi varietăţi.

PUR ȘI SIMPLU nu le poți rezista! Cu petalele lor catifelate, în culorile curcubeulu­i, și parfumul dumnezeies­c, irișii îl au pe vino-ncoa. Există mai multe specii, cu diferite forme, dimensiuni și preferințe pentru condițiile de creștere, așa că sigur vei găsi exemplare potrivite pentru grădina ta. Iar dacă nu te mai saturi de ele, cultivă-le pe toate și le vei putea admira întreg sezonul!

IRIS RETICULATA are dimensiuni mici și arată bine plantat în grupuri masive, de impact,

sau în ghivece. Tolerant la secetă, se poate planta în soare direct sau în penumbră. Are nevoie de sol bine drenat și de puțin îngrășămân­t la plantare. Iris pumila crește maximum 25 cm înălțime într-o formă compactă. După înflorire curăță planta de toate uscăturile. Preferă un loc semiumbrit, deși tolerează și soarele. Necesită un sol bine drenat, iar iarna, protecția rizomilor prin mulcire.

IRIS CRISTATA are nevoie de un loc semiumbrit și de un sol bogat, bine drenat, ușor umed. După plantare, protejează rizomii prin mulcire pentru a păstra umezeala. Frunzișul este persistent, așadar nu trebuie curățat prea mult. Iris germanica se plantează toamna, într-un loc însorit cu un sol bine drenat, având grijă ca partea superioară a rizomilor să fie chiar la suprafața solului. Curăță bine planta de uscături la finalul perioadei de înflorire și divide rizomii când devin prea aglomerați.

IRIS SPURIA se dezvoltă cel mai bine în plin soare, într-un sol bogat, ușor alcalin, cu umiditate medie. Umbra parțială este tolerată, în special în zonele cu temperatur­i extrem de ridicate în timpul verii. Înmulțește-i prin divizarea rizomilor de la mijlocul verii până toamna. Iris ensata necesită umiditate constantă, soare direct și un sol bogat, așadar e ideal ca exemplarel­e să fie plantate lângă un iaz, unde solul rămâne în permanență umed. Le merge excelent chiar și cu rădăcinile scufundate ușor în apă.

 ??  ??
 ??  ?? Stânga: Iris germanica 'Black Suited' este una dintre varietățil­e cu cea mai închisă culoare a petalelor. Dreapta: Iris spuria 'Adobe sunset' înflorește în mijlocul verii.
Stânga: Iris germanica 'Black Suited' este una dintre varietățil­e cu cea mai închisă culoare a petalelor. Dreapta: Iris spuria 'Adobe sunset' înflorește în mijlocul verii.
 ??  ??
 ??  ?? Iris sibirica 'Blue King'
Varietate deosebit de rezistentă la ger, înflorește în mai-iunie și atinge la maturitate 90 cm. Capsulele cu semințe, de 5-8 cm, împodobesc plantele și în timpul iernii.
Iris sibirica 'Blue King' Varietate deosebit de rezistentă la ger, înflorește în mai-iunie și atinge la maturitate 90 cm. Capsulele cu semințe, de 5-8 cm, împodobesc plantele și în timpul iernii.
 ??  ?? Iris cristata
Plantele sunt așa de mici, încât, crescute în grupuri masive, se poate spune că formează un covor vegetal. Înfloresc abundent, iar frunzișul rămâne verde și după înflorire.
Iris cristata Plantele sunt așa de mici, încât, crescute în grupuri masive, se poate spune că formează un covor vegetal. Înfloresc abundent, iar frunzișul rămâne verde și după înflorire.
 ??  ?? Iris ensata 'Caprician Butterfly' Această varietate de iris japonez înflorește în iunie, atingând o înălțime maximă de 1 m. Fiecare tulpină produce câte trei flori plate, caracteris­tice speciei.
Iris ensata 'Caprician Butterfly' Această varietate de iris japonez înflorește în iunie, atingând o înălțime maximă de 1 m. Fiecare tulpină produce câte trei flori plate, caracteris­tice speciei.
 ??  ?? Iris pumila 'Bee Wings' Înflorește de la sfârșitul lui aprilie timp de două săptămâni. Înălțime maximă: 18 cm. Iarna, pentru scurte perioade, rezistă la temperatur­i de până la -30°C.
Iris pumila 'Bee Wings' Înflorește de la sfârșitul lui aprilie timp de două săptămâni. Înălțime maximă: 18 cm. Iarna, pentru scurte perioade, rezistă la temperatur­i de până la -30°C.
 ??  ?? Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' www.floradania.dk
Iris reticulata 'Katharine Hodgkin' www.floradania.dk

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania