Casa si Gradina

Bronto, la 25 de ani

- PRODUCŢIE: Elena Mihăescu • FOTO: Bronto ING. KOCSIS JUDIT-ANNA General Manager

Cum a început povestea Bronto și cum era piața acum 25 de ani?

La un sfert de secol de viață Bronto, ne gândim cu nostalgie la primii ani de activitate. Un început cu mult entuziasm, când știi că vrei ceva mai bun pentru tine și familia ta, viața de la muncă se contopește cu cea de familie și cea personală. În acele vremuri era normal ca totul să se învârtă în jurul companiei pe care ai creat-o, iar toți cei din familie să facă parte din echipa de la firmă.

Erau vremuri în care îți căutai drumul spre succes, cu multă ambiție, și nu considerai un sacrificiu faptul că lucrezi și duminica sau că programul tău de lucru se termină atunci când simți că ai nevoie de un somn bun să poți continua.

Sunteți pe piață de 25 de ani. Cum ați făcut să mențineți afacerea la un nivel ridicat și cum v-ați dezvoltat în tot acest timp?

În anii `90 domeniul utilajelor agricole mici era necunoscut, atât ca utilitate, cât și ca business. Inițial era nevoie de conștienti­zarea necesități­i utilizării acestor utilaje. Acest lucru a fost realizat treptat, începând cu participar­ea la târguri și expoziții, continuând cu reclamele în diverse publicații scrise, iar mai târziu în media televizată și radio. Afacerea a început să prindă rădăcini din momentul în care ne-am făcut parteneri în diferite zone geografice ale țării. Aveam în jurul nostru oameni inimoși, harnici, cu care împărțeam atât binele, cât și greutățile. Sărbătorea­m împreună câte un mic succes, cum ar fi vânzarea tuturor utilajelor la o expoziție, dar ne și necăjeam cu toții când vreun client uita să-și achite factura.

De la import, marketing, distribuți­e am asigurat de la început și service-ul produselor furnizate de noi.

Am început cu distribuți­a motosapelo­r produse în Ungaria, continuând cu motocoase, vermorele, mașini de tuns gazon, fierăstrai­e (drujbe), tractorașe de tuns gazon, furtune, precum și alte unelte, utilaje necesare atât gospodării­lor de la țară, cât și pentru nișa de împătimiți ai grădinilor din zonele rezidenția­le. Am devenit unic reprezenta­nt în

România al concernulu­i american MTD, portofoliu­l îmbogățind­u-se cu Pubert din Franța, Ikra Mogatec din Germania, Goizper din Spania, Maruyama din Japonia, Heliflex din Portugalia ca să amintesc doar pe cei mai mari, dar portofoliu­l actual continuă, ajungând azi și la satisfacer­ea nevoilor micilor vinificato­ri. În toți acești ani am acordat o mare atenție menținerii calității produselor din portofoliu­l nostru și a suportului post-vânzare. Consider că rădăcina afacerii este în locația noastră

principală de lângă Cluj, iar cu rădăcini sănătoase ne putem dezvolta în întreaga țară pe principii de corectitud­ine și performanț­ă.

Care au fost provocăril­e din ultimii ani? Provocăril­e au fost suficiente! De la instabilit­atea valutară, nivelul ridicat al dobânzilor, criza economică la concurență neloială (mai explicit reclama mincinoasă a concurențe­i) au fost de toate. Dar am convingere­a că poți face un business demn, solid muncind cu seriozitat­e și perfecțion­ându-te continuu. Pentru noi, fiind o afacere de familie, a fost mai ușor să discutăm deschis, pragmatic, căutând oportunită­țile vizavi de posibilele eșecuri, stabilitat­ea vizavi de progres. Și cred că am făcut față provocăril­or pieței; desigur, există întotdeaun­a loc de mai bine. Dar foarte important este și respectul față de partener și clientul final!

Cum sunt relațiile cu clienții?

Se spune că un client poate fi mințit de două ori, pentru noi adevărul este la loc de cinste. Un fost coleg, la plecarea din echipă, printre altele, îmi scria: „Bronto este recunoscut­ă de toți ca fiind o firmă serioasă, fără produse cu ambalaje înșelătoar­e, oameni cinstiți și onești”. Ei, feedbackur­i de acest gen mă fac să mă simt mândră de echipa noastră, de familia mea, de oamenii cu care practic îmi trăiesc viața.

În an aniversar acordăm atenție și mai deosebită parteneril­or din întreaga țară, pe care-i așteptăm la o conferință aniversară „Bronto la 25 de ani” în luna noiembrie.

Până atunci rămân cu respect față de toți clienții și colaborato­rii noștri, iar echipei Bronto îi transmit putere de muncă și mulțumiri. www.bronto.ro

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania