Casa si Gradina

construind legal

- Mihaela Radu REDACTOR-ȘEF mihaela.radu@burda.ro

Renovarea, extinderea, construire­a casei trebuie făcute după anumite norme, nu după bunul plac, așa cum s-a procedat în multe zone ale țării. Practica „lasă că vom construi, apoi facem proiectul și cerem autorizare­a construcți­ei, la final” trebuie să dispară, altfel nu vom avea orașe și sate frumoase, în care se respectă valoarea arhitectur­ală a unui imobil sau a zonei în care se situează. Doar fiind, fiecare dintre noi, responsabi­li putem schimba fața României.

Exemplul cel mai elocvent de construire fără ca normele urbanistic­e să fie respectate este modul în care s-a construit pe Valea Prahovei, unde totul este haotic, excluzând anumite părți din Sinaia. Rezultatul: în loc să avem stațiuni turistice montane ca în Vestul Europei, ne înghesuim la șosea în pensiuni cu o arhitectur­ă monstruoas­ă, de cele mai multe ori o arhitectur­ă care vrea să combine minimalism­ul arhitectur­al cu megalomani­a rusă și bugetul cel mai mic. Practic, sfidând frumusețea și spectaculo­zitatea peisajului montan al zonei, ne-am „betonat” munții. Dar acest haos arhitectur­al și urbanistic, din păcate, s-a extins în toată țara. Foarte puțini au ținut cont de PUG, PUD sau PUZ atunci când au construit, iar efectele le vedem acum când e aproape imposibil să mai dăm acestor stațiuni strălucire­a de odinioară.

Casele-monument istoric sunt o parte din patrimoniu­l național și au un regim juridic special stabilit prin Legea 422 din 18 iulie 2001, republicat­ă și modificată, dar nu sunt singurele care sunt încadrate legal. Atunci când construieș­ti, documentea­ză-te, citește legislația, pentru ca imobilul să se încadreze perfect în zona în care îl elevezi. Este obligatori­u să consulți legile: Legea 50 din 29 iulie 1991 și Legea 350 din 6 iunie 2001, ambele modificate și republicat­e în Monitorul Oficial al României.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania