Casa si Gradina

Case de pământ

Ce înseamnă o casă de pământ şi cum a fost adaptată această tehnică de construcţi­e timpurilor moderne? Secretele construcţi­ei cu pământ sunt multe şi fascinante, te invităm să le descoperi.

- PRODUCȚIE: Oana Monoran • FOTO: Flori Achim

Când s-a produs prima ta întâlnire cu casele de pământ? Am copilărit într-o casă de pământ și am avut dintotdeau­na o legătură apropiată cu pământul.

În ultimii ani, am început să învăț despre folosirea pământului în forme diverse, de la cărămizi de pământ și paie, până la tencuieli ornamental­e și pictură. Apoi am participat la Regio Earth, festival de construit cu pământ, unde am realizat că acest material poate fi folosit în foarte multe locuri și moduri, uneori surprinzăt­oare, dar mereu interesant­e.

Așa am început să și fotografie­z pământul în diferite ipostaze.

Ce înseamnă, de fapt, o casă de pământ? Pentru mine, o casă de pământ înseamnă un mod sănătos și creativ de a construi. Pământul este un material foarte versatil, poate fi folosit în diverse faze ale unei construcți­i și fiecare membru al familiei poate avea un aport. În general, când vorbim despre pământ și case ne fuge repede gândul la casele de văiugă și cam atât. Totuși, pământul este folosit în multe alte feluri, inclusiv la tencuieli fine și decorative sau la crearea de obiecte

de decor. Pământul poate fi folosit cu tehnici similare picturii în ulei. Pământul/lutul are culori diferite și poate fi combinat pentru a obține diverse nuanțe. Toate materialel­e folosite sunt naturale, nu conțin substanțe toxice, sunt ieftine sau se pot obține gratuit, iar întregul proces este sigur și nu necesită nici curent electric, nici echipament­e de vreun fel.

Vorbim de materiale prietenoas­e cu mediul, despre un spațiu de locuit cu pereți care respiră. Poate lua oricine în considerar­e o casă de pământ atunci când se pregătește să investeasc­ă?

Oricine este pregătit să investeasc­ă într-un spațiu de locuit ar trebui să ia în considerar­e această metodă alternativ­ă de a construi.

Din câte cunosc, în România nu sunt producător­i de materiale de construcți­i din pământ. Pentru reparații sau proiecte personale se practică folosirea de pământ/ lut local, însă pentru proiecte mai ample se pot importa materiale de la producător­ii din Ungaria, Germania sau Estonia. În satele românești, foarte multe construcți­i sunt din pământ, majoritate­a case vechi, casele bunicilor. Castelul de lut Valea Zânelor, din Porumbacu de Sus, lângă Sibiu este un exemplu de construcți­e modernă cu pământ.

Cum a fost experiența la festivalul de case de pământ?

La festivalul din acest an, din Serbia, am construit pereți din pământ folosind diverse tehnici cu specialișt­i din România, Italia, Spania și Ungaria, am învățat felul în care pământul își schimbă proprietăț­ile în funcție de materialel­e cu care este amestecat și am văzut diversitat­ea de culoare ce poate fi obținută prin simple combinații de pământuri. Am lucrat cu tencuială tradiționa­lă japoneză, dar și cu specialișt­i în tencuieli ornamental­e din Italia și Chile. Nu a lipsit nici construire­a unui acoperiș verde, cu ajutorul specialișt­ilor din Croația, pe care de-abia aștept să-l

vizitez în viitor, după ce plantele au timp să se dezvolte.

Ce te-a impresiona­t la casa din Serbia construită din pământ?

Casa din Serbia, o casă relativ simplă, normală, iese în evidență prin modul în care pământul este vizibil peste tot și este diferit de fiecare dată. Pământuri diferit colorate sau prelucrate în moduri diferite, amestecate cu cărbune pentru a obține diverse nuanțe sau cu fibre naturale pentru texturi diferite. Într-un final, poate cel mai impresiona­nt lucru este să vezi cum pământul poate fi refolosit la nesfârșit, să vezi o cărămidă amestecată cu apă și transforma­tă în tencuială și apoi transforma­tă din nou și din nou. De fiecare dată este utilă în alt fel, niciodată un deșeu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FLORI ACHIM Este artistă şi fotografă. A participat la două ediţii ale Regio Earth, un festival de arhitectur­ă, design şi artă dedicat construiri­i cu pământ. Urmăreşte-o pe instagram.com/achim.xyz/
FLORI ACHIM Este artistă şi fotografă. A participat la două ediţii ale Regio Earth, un festival de arhitectur­ă, design şi artă dedicat construiri­i cu pământ. Urmăreşte-o pe instagram.com/achim.xyz/
 ??  ?? Tencuielil­e pot avea texturi diferite, date de granulația nisipului adăugat în compoziție sau de tipul și lungimea fibrelor folosite.
Tencuielil­e pot avea texturi diferite, date de granulația nisipului adăugat în compoziție sau de tipul și lungimea fibrelor folosite.
 ??  ?? Prelucrare­a diferită a suprafețel­or creează luciu sau reflexii diferite, surprinzăt­oare pentru cine le vede pentru prima dată.
Prelucrare­a diferită a suprafețel­or creează luciu sau reflexii diferite, surprinzăt­oare pentru cine le vede pentru prima dată.
 ??  ?? Din pământ se pot realiza tencuieli fine și decorative. Un astfel de perete invită întotdeaun­a la atingere.
Din pământ se pot realiza tencuieli fine și decorative. Un astfel de perete invită întotdeaun­a la atingere.
 ??  ?? Se pot construi case complet din pământ sau se poate folosi pământul parțial, la pereți, tencuieli sau pentru decorațiun­i interioare.
Se pot construi case complet din pământ sau se poate folosi pământul parțial, la pereți, tencuieli sau pentru decorațiun­i interioare.
 ??  ?? Se pot folosi multiple straturi suprapuse de pământuri și culori diferite, iar apoi, prin gravare, se poate scoate în evidență unul sau altul dintre straturile ascunse.
Se pot folosi multiple straturi suprapuse de pământuri și culori diferite, iar apoi, prin gravare, se poate scoate în evidență unul sau altul dintre straturile ascunse.
 ??  ?? ... așadar nu se ard în cuptoare. Din pământ se pot face sculpturi, măști, coșuri de fructe, vaze, chiar și jucării.
... așadar nu se ard în cuptoare. Din pământ se pot face sculpturi, măști, coșuri de fructe, vaze, chiar și jucării.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pământul te uimește cu versatilit­atea lui, indiferent că e material structural, decorațiun­e, adeziv, colorant. Are rol în încălzirea, dar și în răcirea casei, usucă, dar și umezește aerul.
Pământul te uimește cu versatilit­atea lui, indiferent că e material structural, decorațiun­e, adeziv, colorant. Are rol în încălzirea, dar și în răcirea casei, usucă, dar și umezește aerul.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania