Casa si Gradina

În jurul unei sălcii

- PRODUCȚIE: Sabina Ușurelu

Pentru căsuţa de pe deal, privelişte­a frumoasă a oraşului, vizibilă în trei direcţii, a fost punctul de plecare pentru construire­a unei terase la etaj, deasupra umbrarului din curte. Punctul forte? O bogăţie de lumini, umbre şi texturi concentrat­ă în jurul salciei bătrâne.

CE POATE FI mai frumos decât să ai în fața casei o terasă umbrită, care să profite de panta terenului și să îți pună la picioare panorama splendidă a orașului? Bineînțele­s, o terasă cu etaj! Dacă la parter spațiul găzduiește un loc de relaxare, dar și unul de parcare, plus câteva spații de depozitare cu acces facil atât din casă, cât și din grădină, terasa de la înălțime a fost dedicată în întregime delectării în aer liber, într-un colț retras, intim. Construit în jurul trunchiulu­i salciei bătrâne din curte, acoperișul parterului, extins, consolidat și prevăzut cu o scară largă a devenit podeaua etajului întâi. Parapetul circular din grilaj din lemn masiv oferă siguranță, dar și spătar pentru băncuțele lungi dispuse de-a lungul lui – fără a știrbi însă perspectiv­a. Fagurele din plăci din lemn acoperit cu un strat din policarbon­at oferă acoperișul­ui o structură ușoară, dar rezistentă și care permite o bună ventilație. Suprafețel­e mari din lemn creează o senzație de robustețe, naturalețe și confort, accentuată de decorațiun­ile textile în culori calde și de bogăția vegetală. Razele piezișe ale soarelui de dimineață sau de apus, filtrate la amiază printre frunzele arborelui și lamelele acoperișul­ui texturat, luminițele discrete ce se aprind în timpul serii, locurile de stat joase, dar comode, măsuțele pline de cărți invită la calm și relaxare.

Deschisă pe direcţiile est-sud-vest, terasa captează razele soarelui de dimineaţa până seara în frumoase jocuri de lumini şi umbre ce scot în evidenţă abundenţa de culori şi texturi a ornamentel­or.

 ?? FOTO: www.pweurope.com ??
FOTO: www.pweurope.com
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Câteva elemente-cheie – grupajele vegetale de pe măsuțe, acoperișul texturat și scările de acces pe terasă au fost puse în valoare de lumini ambientale, ghirlande de becuri și lumânări, pentru a crea o atmosferă plăcută după căderea întunericu­lui.
Câteva elemente-cheie – grupajele vegetale de pe măsuțe, acoperișul texturat și scările de acces pe terasă au fost puse în valoare de lumini ambientale, ghirlande de becuri și lumânări, pentru a crea o atmosferă plăcută după căderea întunericu­lui.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Frunzișul texturat pare dur și țepos, însă această tufă anuală de Sedum mexicanum 'Lemon Coral' e chiar moale și plăcută la atingere. Adoră căldura și tolerează solul uscat, însă pentru un aspect fresh are nevoie de umiditate moderată și de un drenaj bun. Înflorește rar.
Frunzișul texturat pare dur și țepos, însă această tufă anuală de Sedum mexicanum 'Lemon Coral' e chiar moale și plăcută la atingere. Adoră căldura și tolerează solul uscat, însă pentru un aspect fresh are nevoie de umiditate moderată și de un drenaj bun. Înflorește rar.
 ??  ?? Petuniile, verbinele și Cuphea se înțeleg bine în același ghiveci. În aranjament­ul de mai sus au încăput, într-un recipient de Ø30 cm, două exemplare de petunii 'Bordeaux', două de Cuphea ramosissim­a 'Fairy Dust', două verbine 'Stormburst' și o Verbena bonariensi­s 'Meteor Shower'.
Petuniile, verbinele și Cuphea se înțeleg bine în același ghiveci. În aranjament­ul de mai sus au încăput, într-un recipient de Ø30 cm, două exemplare de petunii 'Bordeaux', două de Cuphea ramosissim­a 'Fairy Dust', două verbine 'Stormburst' și o Verbena bonariensi­s 'Meteor Shower'.
 ??  ?? Florile roz abundente se revarsă bogat peste marginile ghivecelor de primăvara până toamna târziu. Această bacopa (Chaenostom­a cordatum 'Snowstorm') iubește soarele și căldura. Un îngrășămân­t echilibrat îi asigură o înflorire bogată.
Florile roz abundente se revarsă bogat peste marginile ghivecelor de primăvara până toamna târziu. Această bacopa (Chaenostom­a cordatum 'Snowstorm') iubește soarele și căldura. Un îngrășămân­t echilibrat îi asigură o înflorire bogată.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania