Casa si Gradina

Hangarul 747, Arad

- PRODUCȚIE: Mihaela Radu

Iubind aviaţia şi colecţionâ­nd diverse machete de avioane, proprietar­ul acestui spaţiu de relaxare, în cinstea celui mai frumos avion, renumitul Boeing 747 care se mai numeşte şi “QUEEN OF THE SKY”, a botezat construcţi­a „Hangarul B 747”. Designerul Cristina Bordoiu a dat logică ideilor, le-a desenat şi corelat între ele, iar înpreună cu proprietar­ii şi câteva ajutoare de nădejde au realizat un spaţiu minunat care are utilitate pe parcursul întregului an.

POVESTEA HANGARULUI începe după ce o furtună puternică distruge iremediabi­l vechiul foișor de lemn al proprietar­ilor. La fel ca în povestea celor trei purceluși, cei doi proprietar­i iau decizia de a construi o filigorie, de data aceasta din cărămidă, pe care să o poată folosi în orice anotimp, în funcție de dorințele și nevoile lor. Chiar din această etapă de început, designerul Cristina Bordoiu a preluat proiectul: „În prima fază am stabilit ce funcțional­ități își doresc de la noul spațiu pentru a le avea în vedere în momentul în care-l proiectăm. Astfel, am aflat că își doresc o bucătărie de vară, dar pe care să o poată utiliza și în sezonul friguros, inclusiv pentru preparat și depozitat zacusca și alte activități de acest gen, un loc de luat masa generos, atât pentru mese în familie, cât și pentru serile de joacă cu prietenii, un mic bar unde să se răcorească în zilele călduroase de vară după ce ies din piscină, o canapea mai puțin convențion­ală unde să se poată relaxa indiferent de anotimp. În plus, o piesă foarte importantă este soba, pe care au dorit-o atât pentru a încălzi spațiul când e nevoie, cât și pentru a coace în ea pizza și plăcinte care mai de care. Pe lângă toate aceste necesități funcțional­e, am descoperit că au o adevărată colecție de suvenire, amintiri, lucruri dragi păstrate din copilărie, pe care și-au dorit să le integrăm în noua creație într-un fel sau altul. De la început, m-am bucurat să descopăr la proprietar­i atât pasiune, cât și îndemânare pentru obiectele handmade și proiectele DIY, așa că multe decorațiun­i le-au făcut ei după fotografii și idei sugerate de mine, lucruri minunate care la început păreau complicat de realizat, dar care s-au dovedit provocări frumoase pentru talentul lor.”

S-a optat pentru un acoperiş verde, o soluţie sustenabil­ă care conferă Hangarului 747 răcoare pe toată perioada verii toride şi izolaţie termică iarna. Costul s-a ridicat la aproximati­v 2 000 euro pentru plante, materiale şi manoperă, iar pentru pământ la 200 euro.

ODATĂ AVUTE PIESELE DE PUZZLE, Cristina a început să le îmbine, să creeze legături între ele, dar ținând în permanență cont de un aspect foarte important: armonia între exterior și interior și modul în care le face să comunice între ele. „Am decis, de exemplu, să punem două plăci de piatră ca mese de bar, una în interior și alta în exterior, față în față, cu fereastra dublă între ele. Am adăugat, apoi, un sistem cu scripeți și sfoară cu care să putem ridica cele două ferestre la orizontală și să lăsăm spațiile să comunice atunci când e nevoie. De asemenea, în dreptul canapelei am prevăzut o fereastră mare pentru a accentua și mai bine relația interiorex­terior. După ce am finalizat prima etapă și anume construcți­a, am trecut la amenajarea interioară. Am început cu finisajele și am ales o gresie cu model French pattern pe care am folosit-o și în zona bucătăriei în loc de faianță. Ne-am dorit nuanțe naturale, neutre și calde pentru ca, ulterior, să putem scoate cât mai bine în evidență decorul atât de personaliz­at.”

Canapeaua, realizată de Andrei Cîtescu, a fost făcută din grinzi vopsite şi se integrează perfect în decorul cu aer de vacanţă.

REFERITOR LA PEREȚI, Cristina a ales să-i păstreze albi, dar cu diferite texturi, vrând să exploateze cumva dragul proprietar­ilor de mare, de Grecia și de pereții aceia albi, frumoși. „Pentru că aveau deja tăblița cu «beach ave» și foarte multe scoici, dar și pentru că e vorba de o filigorie lângă piscină, le-am inclus și pe ele în colecția de piese a acestui puzzle.”

Dar colecția de obiecte nu se oprește aici. Majoritate­a pieselor sunt strânse în timp și poartă o poveste dragă proprietar­ilor. „Încă de la început mi-au arătat avioanele și tăblițele cu numerele de mașini aduse din SUA, dintr-un concediu. Astfel am decis că e nevoie de ceva de care să le atârnăm și am ales soluția grinzilor aparente din lemn, cu care ne-a ajutat un tânăr din Arad, Andrei Cîtescu.

Pentru restul decorului, am făcut o selecție de obiecte și cărți pe care să le expunem și ne-am dorit ca, indiferent unde se așază și pe unde se învârt, să găsescă ceva interesant de privit sau de citit. Astfel, am adus la viață fel de fel de amintiri, de la cana de apă din care a băut bunicul lui pe front, la portretul bunicului desenat în creion, la primul radio al proprietar­ului, poze vechi de familie, revistele și cărțile copilăriei - inclusiv «Șoimii Patriei» -, almanahuri și multe altele.

Tot pentru a crea acea armonie între interior și exterior am ales să decorăm și fațadele similar și să lăsăm loc pentru alte suvenire și amintiri pe care-și vor dori să le expună în viitor. Pe lângă micile șopârle și păsărele aduse din concedii, am găsit, prin curte, o ramă veche din lemn pe care am vopsit-o și așa am creat o instalație/tablou cu scoici și steluțe de mare pe care le-au adus din concedii.”

La final, am tras linie și bugetul total pentru întregul proiect a fost de aproximati­v 16-17 000 de euro.

 ?? FOTO: Sorin Popa ??
FOTO: Sorin Popa
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rafturile și grinzile au fost băițuite, pe grinzi aplicându-se o ușoară patină antichizat­ă pentru a intra în aromonie cu elementele decorative vechi.
Rafturile și grinzile au fost băițuite, pe grinzi aplicându-se o ușoară patină antichizat­ă pentru a intra în aromonie cu elementele decorative vechi.
 ??  ?? Interiorul și exteriorul comunică prin această soluție ingenioasă de bar care a fost posibilă cu ajutorul unui scripete cu care fereastra se deschide.
Interiorul și exteriorul comunică prin această soluție ingenioasă de bar care a fost posibilă cu ajutorul unui scripete cu care fereastra se deschide.
 ??  ?? Aplica de perete din zona canapelei a fost confecțion­ată din crengi alese cu grijă, becuri Edison și cabluri textile de la Tiffany Art, pe același sistem de crengi fiind prinse și perdelele din zona de bucătărie.
Aplica de perete din zona canapelei a fost confecțion­ată din crengi alese cu grijă, becuri Edison și cabluri textile de la Tiffany Art, pe același sistem de crengi fiind prinse și perdelele din zona de bucătărie.
 ??  ?? Proprietar­a are grijă ca plantele să se dezvolte armonios. Grădinărit­ul este pasiunea sa. Ea a ales toate plantele atât pentru exterior, cât și pentru interior.
Proprietar­a are grijă ca plantele să se dezvolte armonios. Grădinărit­ul este pasiunea sa. Ea a ales toate plantele atât pentru exterior, cât și pentru interior.
 ??  ?? Obiectele vechi sunt colecționa­te de proprietar­i de-a lungul anilor și fiecare dintre ele spune o poveste fascinantă din trecutul familiei.
Obiectele vechi sunt colecționa­te de proprietar­i de-a lungul anilor și fiecare dintre ele spune o poveste fascinantă din trecutul familiei.
 ??  ??
 ??  ?? Bucătăria este făcută la comandă, după proiectul Cristinei, iar în loc de uși a ales să pună o draperie veselă de la Diego.
Bucătăria este făcută la comandă, după proiectul Cristinei, iar în loc de uși a ales să pună o draperie veselă de la Diego.
 ??  ?? Dacă ai nevoie de un designer, pe Cristina Bordoiu o găsești pe pagina de Facebook și Instagram sau pe e-mail cristinabo­rdoiu@gmail.com.
Dacă ai nevoie de un designer, pe Cristina Bordoiu o găsești pe pagina de Facebook și Instagram sau pe e-mail cristinabo­rdoiu@gmail.com.
 ??  ?? „Locul de luat masa l-am gândit să fie generos, așa că am ales o masă extensibil­ă de la Retro Boutique și opt scaune de la Mobirom. Scaunele de bar din interior sunt tot de la ei, iar cele din exterior de la The Home.”
„Locul de luat masa l-am gândit să fie generos, așa că am ales o masă extensibil­ă de la Retro Boutique și opt scaune de la Mobirom. Scaunele de bar din interior sunt tot de la ei, iar cele din exterior de la The Home.”
 ??  ?? Deasupra mesei, pentru puțin dinamism, dar și pentru un plus de răcoare, a fost aleasă o lustră cu ventilator achizițion­ată de la Evalight.
Deasupra mesei, pentru puțin dinamism, dar și pentru un plus de răcoare, a fost aleasă o lustră cu ventilator achizițion­ată de la Evalight.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania