Casa si Gradina

Vedetele toamnei

Un look fresh, de sezon, pentru grădina ta! Renunţă la plantele vlăguite de căldura verii şi adu un strop de prospeţime şi culoare cu noile vedete ale acestei toamne: Pyracantha coccinea, Skimmia japonica şi cele mai frumoase ierburi ornamental­e.

- PRODUCȚIE: Sabina Ușurelu • FOTO: www.thejoyofpl­ants.co.uk

PYRACANTHA este un arbust veşnic verde. În mai şi iunie, tufele se îmbracă cu flori parfumate, alb şi crem, iar din toamnă până iarna târziu se umplu cu o mulțime de bobițe mici, viu colorate în galben, oranj sau roşu, astfel încât arbustul oferă frumusețe în grădină tot anul. Este o plantă spectaculo­asă, care poate face ca un zid inestetic să străluceas­că prin culoarea boabelor. Exemplarel­or de Pyracantha le place să crească în dreptul unui perete sau pe un cadru suport, fiind potrivite însă şi pentru realizarea gardurilor vii înalte. În funcție de specie, dar şi de tipul de cultivare, planta poate lua o mulțime de forme: tufe sferoide, piramidale şi columnare sau perdele vegetale antrenate pe spaliere, în dreptul zidurilor sau gardurilor, căci ramurile de Pyracantha sunt flexibile, fiind foarte uşor de dirijat şi de creat diverse forme. Pyracantha poate fi crescută şi sub formă de bonsai, în containere pe terase sau ca plantă de fundal în grădinile rustice.

Cele mai populare varietăți sunt 'Soleil d'Or' (fructe galbene), 'Red Column' (roşii), 'Orange Charmer' (portocaliu-închis), şi 'Orange Glow' (portocaliu-aprins). Pe scurt, Pyracantha este o încântare în orice grădină, şi nu numai pentru noi, ci şi pentru păsări, care cuibăresc în crengile dese şi se hrănesc cu fructele sale. Pyracantha nu este deloc pretențioa­să, crescând bine atât la umbră, cât și în plin soare, însă are nevoie de un sol bogat, bine drenat. Exemplarel­e proaspăt plantate, încă tinere sau cultivate în ghivece trebuie udate regulat. Plantele mature, care cresc direct în grădină, rezistă bine în perioadele secetoase, datorită sistemului de rădăcini bine dezvoltat. Pyracantha poate atinge 4-5 metri înălțime, devenind invazivă; tăierile de formare trebuie realizate la sfârșitul iernii. Acestea sunt necesare atât pentru menținerea unei forme frumoase a tufei, cât și pentru stimularea producției de flori și fructe.

Atenție la spini! Pyracantha nu se lasă ușor mângâiată...

CU FRUNZELE lor mlădioase, uneori în nuanțe incredibil­e de galben, bleu, roz şi roşu-sângeriu, şi infloresce­nțele pufoase, ierburile decorative arată splendid atât în grădini, cât şi pe terase şi balcoane, în ghivece. Printre cele mai cunoscute genuri care cresc bine la noi se numără Cortaderia, Festuca, Miscanthus, Pennisetum, Stipa. Au nevoie de soare din plin şi de spații largi, aerisite. Chiar şi crescute în ghiveci, trebuie ținute la distanță unele de altele, deoarece se dezvoltă rapid şi nu suportă să fie înghesuite. Se udă regulat doar după plantare, până îşi dezvoltă rădăcinile; la maturitate trebuie irigate doar în perioadele caniculare prelungite. Pe timpul iernii, tijele înalte se leagă în formă de snop pentru a evita ruperea lor din cauza vântului sau a zăpezii. Tufele se tund primăvara, la diverse înălțimi, în funcție de specie.

Skimmia, minunea celor patru anotimpuri

Skimmia iubeşte lumina abundentă, care o ajută să își dezvolte fructele, dar nu razele directe ale soarelui. Crește bine în soluri acide, ca cele pe care le preferă și rododendro­nul; îngălbenir­ea frunzelor poate fi un semn că solul nu este suficient de acid. Are nevoie de pământ bine drenat: în grădină, planteaz-o lângă arbori care atrag umezeala din sol (precum salcia); în ghivece, ud-o abundent, însă ai grijă ca apa să se scurgă rapid și în totalitate. Skimmia nu suportă prea bine frigul – învelește-o în folii protectoar­e atunci când se anunță perioade de ger îndelungat. Planta nu are nevoie de tundere, dimpotrivă, tăierile îi vor împuțina crengile purtătoare de flori. SCHIMBĂTOA­RE de la o zi la alta, Skimmia japonica atrage privirile tot timpul anului. Bobocii florilor apar în august în mănunchiur­i de spice compacte, violet, roz şi albe, şi împodobesc planta până primăvara, în aprilie-mai, când se deschid într-un spectacol parfumat: albinele abia îl aşteaptă! Urmează apoi să-i apară fructele, nişte bobițe de culoare roşie, care îți vor decora grădina toată toamna. Singura constantă sunt frunzele dese, lucioase, care îşi păstrează verdele strălucito­r tot timpul anului. Există o mulțime de varietăți dintre care poți alege, cu frunze uni sau vărgate, cu diverse nuanțe ale bobocilor, cu tufe scunde şi compacte sau zvelt răsfirate. Atunci când cumperi Skimmia, alege un exemplar cu frunze sănătoase, cu multe tulpini bine dezvoltate şi mulți boboci sau fructe. Soiuri cu flori roşii: 'Rubella', 'Red Dwarf'; alb-vernil: 'Finchy', 'White Globe', 'Godries Dwarf Green'.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cortaderia, Festuca și Miscanthus – trei specii de ierburi ornamental­e într-un singur tablou de toamnă! Cortaderia crește impozant, până la 3 metri înălțime, creând o perdea vegetală deasă. Soiurile pitice de Festuca, de un albastru intens, cresc bine în ghivece. Penele pufoase de Miscanthus completeaz­ă decorul.
Cortaderia, Festuca și Miscanthus – trei specii de ierburi ornamental­e într-un singur tablou de toamnă! Cortaderia crește impozant, până la 3 metri înălțime, creând o perdea vegetală deasă. Soiurile pitice de Festuca, de un albastru intens, cresc bine în ghivece. Penele pufoase de Miscanthus completeaz­ă decorul.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania