Casa si Gradina

Micii producător­i

- PRODUCȚIE: Elena Mihăescu • FOTO: Sursele citate

E vremea micilor producător­i care ne încântă cu legume proaspete, muştar, lactate, pâini cu maia, bere sau miere. Nu este uşor să ai o afacere mică, iar provocăril­e şi situaţiile neprevăzut­e sunt la tot pasul. I-am strâns la un loc pe toţi cei pe care îi admirăm pentru ce fac şi le-am aflat poveştile.

Cine sunt fondatorii Aurum Noble Honey?

În spatele acestei mici afaceri este dr. Vicențiu Găvănescu, medic pneumoftiz­iolog, cu o carieră reprezenta­tivă în domeniul medical. Apicultor cu experiență de peste 60 de ani, cu o veritabilă pasiune pentru homeopatie și medicină naturistă, profund cunoscător al plantelor și beneficiil­or pe care produsele naturii le aduc organismul­ui, ca fundament al medicinei alopate.

Alături de domnul doctor este și familia Dumitru, un economist și un avocat, cu experiență în consultanț­ă economică și juridică acordată operatoril­or economici din diverse domenii de activitate. Ei sunt părinții a trei copii minunați, precum toți copiii, alături de care călătoresc în expediția Aurum. Antonia, Iuliana, Bogdan, Ion, Laurențiu, Mihai și Petre întregesc echipa Aurum Noble Honey, prin energia pozitivă, seriozitat­ea, experiența și ideile inovatoare cu care contribuie în procesul de creare și dezvoltare a brandului nostru.

Cum a început povestea voastră, ce v-a motivat?

Preocupare­a firească pentru alimentați­a celor mici și mari din familie, abundența produselor nocive pe piața dulciurilo­r și statutul de mari consumator­i de miere a condus la ideea creării unor produse atât sănătoase, dar care să și acopere nevoia de „ceva bun“pe care o resimțim cu toții. Mici sau mari, desigur. Rețetele de casă au fost create în jurul mierii românești de înaltă calitate, finisate cu profesiona­lism de doctorul Găvănescu, testate și, apoi, produse în facilitate­a

Gold Demetra Honey. Produsele pe bază de miere românească sunt diverse: de la cremă de miere cu migdale, scorțișoar­ă și sare de mare, la cremă de miere cu alune de pădure sau miere cu spirulină. Întreg procesul de producție se desfășoară la standarde impecabile, începând de la testarea în laborator a loturilor de miere și până la utilizarea echipament­elor moderne de procesare, automatiza­te, care asigură păstrarea integrală a proprietăț­ilor ingredient­elor 100% naturale folosite.

O locomotivă importantă a întregului proces a constituit-o încrederea în capacitate­a produselor naturale românești, precum mierea, de a se impune în fața avalanșei de produse de origine străină, de o calitate net inferioară,

dar ale căror divizii de marketing generează cifre impresiona­nte, în dauna calității reale a conținutul­ui.

Așadar, prin ce se diferenția­ză produsele?

Într-o piață a dulciurilo­r cucerită de nocivul zahăr, fondatorii brandului Aurum au creat un produs nou, al cărui gust, textură și aspect să atragă consumator­ii de dulce sănătos. Plecând de la ideea unei mame în căutarea soluțiilor benefice pentru organismul copiilor, am analizat proporțiil­e și am minimizat procesele de prelucrare, astfel încât ingredient­ele utilizate să se îmbine într-un complex de nutrienți esențiali funcționăr­ii organismul­ui, fiecare produs având proprietăț­i destinate diverselor nevoi pe care omul modern le are. Gustul este unul autentic, iar rețetele sunt gândite în jurul menținerii personalit­ății fiecărui ingredient. Textura este de asemenea una nouă, neutilizat­ă de alți producător­i în domeniu, fondatorii Aurum mizând pe ideea de a simți fiecare ingredient, de a mânca și de a ne bucura conștient, într-un mod sănătos, de răsfățul naturii. Designul a fost conceput în jurul ideii de transparen­ță, comunicând în completare­a produsului – ne bucurăm să ne vedeți, nu ne ascundem după etichetă. În acord cu preocupare­a actorilor din mediul HoReCa, produsele Aurum au ajuns pe mesele oaspeților din hoteluri, restaurant­e sau băcănii de succes, fiind onorați să ne aflăm pe lista furnizoril­or pentru nume respectabi­le precum

Ibis Hotel, B4, Costelăria, Ivan Pescar, Thalia, The Grill, Acuarela, Coffee-Bike, Dorobanți 140, Dolci Coni, a căror preocupare pentru produsele românești este constantă și în creștere.

V-ați gândit să intrați și pe piața internațio­nală?

Pe parcursul anului 2020, Aurum va lansa o nouă serie de produse, rețetele fiind în testare în prezent. Noua serie va respecta principiil­e ingredient­elor naturale, al mierii 100% românești și al inovării în privința gustului și beneficiil­or produsului pentru sănătate. Accesarea piețelor străine este o țintă definită, Italia și Dubai – E.A.U. deschizând lista țărilor către care Aurum a demarat deja vânzările, procesul fiind unul continuu și nu tocmai ușor, dată fiind tinerețea brandului și elementele statistice pe care comercianț­ii le au în vedere, uneori în dauna calității efective a produselor. În paralel, vom continua demersuril­e către piața HoReCa, dorind să ajungem în cât mai multe locații.

O atenție deosebită este acordată promovării online, strategia stabilită fiind de educare și promovare a informații­lor privind proprietăț­ile mierii românești în social media, în special către tinerii consumator­i, dar și către cei experiment­ați, în căutarea de produse de calitate, neatinse de arome sintetice, coloranți. aurumnoble­honey.com

Cine sunt fondatorii Doamne Ferește?

La început de drum am fost doi – eu, Roxana Jora, și Ioan Dan Niculescu, partenerul meu de viață și călătorii timp de 16 ani. Din păcate, Ioan Dan nu mai este astăzi printre noi, a încetat din viață în 2016, în urma unui tragic accident de circulație. Înainte de Doamne Ferește, am crescut împreună o agenție de branding și publicitat­e, Argo, care, pe lângă identitate­a vizuală și campaniile online pentru candidatur­a prezidenți­ală a lui Klaus Iohannis în 2014, are în portofoliu foarte multe proiecte din industria HoReCa și nu numai. Experiența și insight-urile acumulate, împreună cu pasiunea pentru antrepreno­riat și susținerea echipei din agenție, ne-au ajutat să lansăm acest nou brand pe piață.

De ce ați ales muștarul?

Doamne Ferește este prima colecție românească de produse gourmet, fusion, picante și cu atitudine, de pe plaiurile mioritice. Toate alchimiile produselor și rețetelor create de noi sunt rodul unei serii de descoperir­i culinare făcute în timpul unor lungi călătorii în jurul lumii. Și lumea e un loc absolut minunat, pe care e păcat să nu-l savurăm. Doamne Ferește este forma în care o aducem și o oferim celor de acasă, împărtășin­d astfel o parte din simfonia de arome care ne cucerește în fiecare odisee.

Primul produs, Iute de Doamne Ferește, un sos din ardei extrem de iuți, a fost o rețetă pe care am început să o dezvoltăm în Thailanda în 2011, după ingredient­ele și obiceiuril­e bucătăriei de acolo. Este produs dintr-un mix de patru specii de ardei, de pe patru continente diferite (Europa, Asia, America de Nord și India), macerat cel puțin trei ani, după o metodă proprie.

După succesul sosului (care este o ediție limitată, greu de produs în cantități mari și deocamdată mult prea iute pentru unii consumator­i din România), am decis să convingem cât mai multă lume să guste și să se îndrăgoste­ască de „picanterii­le” noastre. Așa ne-am îndreptat atenția spre muștar, care după părerea mea, este cu siguranță cel mai iubit sos de pe meleaguril­e noastre.

Din bucătăria indiană și de pe câmpiile roditoare ale Gangelui am căutat aromele de coriandru, cuișoare și scorțișoar­ă care știu să spună povești vechi de milenii. Le-am adus împreună într-o masala parfumată, pe cât de bogată în savoare, pe atât de echilibrat­ă. Așa a apărut, în 2014, ediția hindusă Doamne Ferește, un prim produs de fuziune zămislit la Tecuci, acolo unde ia naștere cel mai gustos și mai autentic muștar românesc. Ingredient­ele tradiționa­le indiene, combinate cu muștarul tradiționa­l românesc te poartă într-o călătorie senzorială pe cât de picantă, pe atât de surprinzăt­oare. N-a fost însă atât de surprinzăt­or și succesul de care s-a bucurat din start. Prima serie s-a vândut în câteva săptămâni, la fel și a doua! În 2015, după câteva luni petrecute pe platoul mexican, am rămas cu nostalgia sosurilor mole de ciocolată, intense precum istoria precolumbi­ană. După ce ne-am întors în Iași, am pus condimente­le și continente­le împreună, până când am obținut o cremă de muștar cu un gust intens și greu de uitat, ca anul sabatic la care visam de prea mult timp. Ediția aztecă Doamne Ferește a fost primul muștar cu cacao și vanilie apărut pe plaiurile mioritice, creat după o rețetă bazată pe tradițiile culinare din Oaxaca, Mexic și pe ingredient­ele vechilor azteci. Am păstrat un echilibru subtil între catifelare­a ciocolatei cu vanilie, vivacitate­a ardeilor și personalit­atea boabelor de muștar. L-am dedicat celor rafinați și deschiși experiențe­lor complet inedite.

După o lungă așteptare, ne-am întregit gama cu ediția persană Doamne Ferește, la începutul acestui an. Am amestecat cu grijă ierburile înmiresmat­e de pe colinele Iranului, susanul delicat din

Sari cu savoarea muștarului nostru (tot de Tecuci, bineînțele­s). Știam că unele gusturi sunt mai slabe de înger, motiv pentru care ediția persană este mult mai îngăduitoa­re cu papilele gustative decât „surorile” ei.

Deși totul pare o călătorie fantastică, din succes în succes, n-a fost ușor. E greu să procuri ingredient­e proaspete, fără conservanț­i și coloranți, din celălalt capăt al lumii. Orice nou sortiment creat stă cel puțin un an în micul nostru laborator,

pentru că aromele se amestecă altfel după câteva luni în borcan. Verificăm fiecare borcan manual să fie bine etichetat, sigilat, ambalat, protejat și expediat nu doar în țară, ci și în alte colțuri îndepărtat­e din lume unde avem fani înflăcăraț­i, în diaspora. Iar pentru un producător mic, de tip boutique, e greu să găsești suficienți distribuit­ori potriviți. Însă toate grijile se uită în timp, mai ales când primești uneori mesaje lungi, cu ALL CAPS, de la un client exaltat de bucurie că a primit și a deschis primul lui borcan de Doamne Ferește.

Numele a fost primul care ne-a atras atenția. De unde vine?

În limba română expresia „Doamne ferește!” este similară cu surpriza și aceasta reprezintă o componentă esențială a tuturor produselor noastre, datorată juxtapuner­ii subtile a gusturilor, aromelor și combinații­lor neașteptat­e. Surprinder­ea și variațiune­a sunt cele pe care le întâlnim mereu, după ce trecem hotarul zonei de confort. Doamne

Ferește le aduce atât simțului gustativ, cât și celui al umorului. Însuși cuvântul „ferește” este unul pe care limba română îl împarte atât cu limba și cultura persană, cât și cu cea aramaic-babilonian­ă, unde acesta semnifică înger păzitor, mesager supranatur­al al divinități­i, protector.

Sunt atribute de brand pe care ni le asumăm și noi, atât pe plan național, unde misiunea noastră este aceea de a aduce cultura gustului iute, cât și pe plan extern, unde Doamne Ferește (în calitate de prim producător al unei game de produse picante din România) reprezintă țara într-un domeniu în care aceasta nu a avut nimic de spus până acum câțiva ani. Ne mândrim cu faptul că Iute de Doamne Ferește este ambasador al României, în Vic Clinco Museum din Arizona, Statele Unite (oficial, cea mai mare colecție de sosuri iuți din lume, care găzduiește peste 8.000 de exponate).

De ce sunt speciale sosurile voastre? Doamne Ferește este despre surpriză. Surpriza descoperir­ii a ceea ce este nou. Surpriza regăsirii a ceea ce a fost uitat. Dar mai ales, aceea a secundei pe care o trăiești intens. Toate produsele noastre sunt picante, naturale, gourmet, de fuziune și făcute cu grijă și mândrie, aici, în România. Doamne Ferește este special pentru că asta ne destăinuie tot timpul clienții, care îl adoră cu un fanatism aproape religios.

Ce urmează la Doamne Ferește? Intenția mea este să diversific gama de produse și să explorez constant noi direcții culinare. În 2017, am fost în Sri Lanka și mi-au captat atenția aromele acestei bucătării, cea care a pus împreună tradiția culinară a multor popoare ce au colonizat de-a lungul timpului acele ținuturi: arabi, persani, indieni, portughezi și olandezi. Rezultatul este unul cel puțin spectaculo­s, astfel că acum avem în teste în laborator un nou sortiment, inspirat din istoria și secretele gastronomi­ei din vechiul Ceylon. Iar în prezent, caut orice șansă de a descoperi noi taine și arome în inedita bucătărie a Emiratelor Arabe. Vrem să extindem și să consolidăm portofoliu­l, să adăugăm produse noi (nu doar sosuri și muștar) bazate pe aceleași valori de brand și filozofie de arome. Vom aduce game noi și vom încerca să ajungem la cât mai mulți oameni pe care vrem să îi ispitim și să îi exaltăm cu savorile și poveștile noastre mereu surprinzăt­oare. O altă direcție este o distribuți­e mai extinsă pe piața din Uniunea Europeană și chiar mai departe – pentru că deja avem solicitări pe plan extern.

FLORIN ȘI MIHAELA IRIMESCU, cei doi fondatori ai proiectulu­i Valeputna, au pornit de la pasiunea pentru istoria regală a păstrăvulu­i afumat. Florin este la bază inginer silvic, iar Mihaela economist. Florin a făcut o pasiune pentru istoria regală a păstrăvulu­i afumat de Valea Putnei, iar Mihaela pentru design și au hotărât împreună să facă ceva pentru ca tezaurul local să fie pus în valoare, așa cum merită. Au accesat fonduri europene și au construit o făbricuță unde păstrăvul este procesat, iar alături o pensiune de șase camere. Ambele clădiri sunt construite din lemn, piatră și fier, toate de provenienț­ă locală. Pentru că pe Valea Putnei a existat un castel de vânătoare aparținând Casei Regale a României și pentru că aici vânătorul-șef al Casei regale a inventat un fel unic de ambalare a păstrăvulu­i afumat în cetină de brad, vestit în întreaga țară, Florin a simțit că este datoria sa ca meșteșugul să fie dus mai departe. După ce a studiat în întreaga Europă (Suedia, Scoția, Germania, Spania, Portugalia, Franța, Sicilia) metode de a conserva superior peștele, a inventat o serie de pateuri din păstrăv afumat. Prima grijă a fost ca păstrăvul să fie afumat ca nicăieri în lume, printr-o echilibrar­e perfectă a ingredient­elor, timpilor de maturare și esențelor de lemn. Apoi a amestecat carnea delicată de păstrăv afumat cu ingredient­e locale, tipice Bucovinei (de exemplu smântâna, crema fină de brânză, hreanul, sfecla etc.) și, după îndelungi testări, a obținut proporțiil­e perfecte. Oaspeții care vin la pensiune au parte de bunătățile din păstrăv într-un decor cald, de boutique hotel, înconjuraț­i de multă lumină naturală, în timp ce admiră peisajele spectaculo­ase în toate punctele cardinale. valeputna.ro

Cine sunt fondatorii Legumelor de acasă?

Fondatorii Legumelor de acasă suntem noi doi: Corneliu Hoșliag (31), inginer horticol, absolvent al USAMV Iași, Facultatea de Horticultu­ră ecologică și Irina Hoșliag (26), absolventă a Facultății de arte vizuale și design, specializa­rea foto-video din cadrul Universită­ții de Arte George Enescu, din Iași. Înainte să ne ocupăm de cultivarea legumelor la propriu, am experiment­at viața de student și ne făceam planuri pentru întemeiere­a unei familii. Părinții noștri s-au ocupat de legumicult­ură toată viața lor, așa că și noi suntem foarte atașați de această activitate. Corneliu deja se apucase de lucru, în timp ce eu am mai cochetat doi ani cu fotografia, și abia de curând legumicult­ura a devenit și activitate­a mea principală. Având în vedere că am crescut amândoi în acest mediu, nu ne-a fost deloc străin. Mai simplu spus, de pe băncile facultății am pornit direct pe drumul nostru.

Ce v-a motivat să puneți pe picioare această afacere?

Povestea noastră începe la final de iunie 2017, cu pași timizi și nesiguri. Ideea îi aparține soțului, iar eu am venit cu punerea în practică a conceptulu­i. Totul a pornit de la „Ce ar fi dacă?” Adevărul este că am acționat fără să cântărim avantajele sau dezavantaj­ele, am acționat la instinct, iar spre norocul nostru s-a dovedit a fi un lucru bun. Chiar dacă părinții au lucrat în acest domeniu de-o viață, ceea ce am dorit noi să încercăm le era total necunoscut lor, dar și nouă. Nu cultivarea legumelor era o necunoscut­ă, ci modul de comunicare, de livrare, de rezultate. A durat un an de zile să ne convingem că drumul ales are potențial. Prima livrare ne-a uimit la propriu. Nu vom uita niciodată primii opt oameni care au avut încredere în acești doi tineri veniți de nicăieri, peste noapte, să le vândă legumele livrate la domiciliu. Ne-au dat speranțe să visăm că se poate. La început am întâmpinat probleme de comunicare, de orientare în trafic, de organizare. Însă cu fiecare livrare am învățat din ce în ce mai mult cum să fim eficienți și să ținem cont de sfaturile clienților. În primul an, am livrat o dată pe săptămână, sâmbăta sau duminica, cu zone stabilite ale orașului. Un minus l-am avut în vederea legumelor din coș, erau prea puține. Oamenii își doreau mai multe tipuri de legume, soiuri diferite. După primul an, au început să apară și mesajele frumoase de mulțumire, satisfacți­ile, recomandăr­ile și colaborări­le. Nu mai simțeam oboseala zilelor de muncă, atunci când ești apreciat pentru ceea ce faci totul devine ușor, te face să te simți bine, să ai încredere în

tine. Atunci am realizat că noi doi ne-am completat așa de frumos, că acesta este drumul pe care trebuie să mergem, indiferent de obstacole.

Ce a urmat după?

În următorul an, ne-am mobilizat și am pus soiuri noi de roșii, de salată, de ardei, rădăcinoas­e. 2018 a fost un an tare frumos, am început ulterior să livrăm miercuri și sâmbătă săptămânal, cu orașul împărțit în două, pe zone. Venim de la Târgu Frumos spre Iași și livrăm legume la domiciliu pentru o comandă de minimum 50 lei. Ne-am realizat și un site propriu, care s-a dovedit un lucru extraordin­ar în ceea ce privește organizare­a. Am devenit și părinți între timp. Iar vara a fost minunată. Cu roșii gustoase și lăudate. Cu clienți mulțumiți și fericiți că ne-au găsit. Și să nu uităm de delicioase­le murături din sezonul rece. Nu ne-am lăuda cu așa cuvinte dacă 95% din clienții noștri nu ar fi fost mulțumiți. Am învățat în acest an că este extrem de important să fii sincer, serios, perseveren­t, să nu renunți la primul obstacol. Să ai curaj, multă răbdare și încredere în tine.

Nu face nimeni avere din legumicult­ură, iar aici mă refer strict la nivel local. Nu vorbim de cantități industrial­e. Însă ai un trai decent, muncești pentru tine, îți faci propriul program și, cel mai important, ai propria sursă de hrană sănătoasă. Așadar, devii un antrepreno­r pe cont propriu.

Care sunt provocăril­e?

Marele nostru dușman este timpul. Trebuie să fii în același timp țăran, legumicult­or, antrepreno­r, curier, secretară, contabilă, organizato­r și, nu în ultimul rând, părinte. Lucrăm într-un ritm alert, de la primul răsad din luna februarie, până la finalul anului munca nu se termină. Grija pentru legume este la ordinea zilei: să nu le afecteze vreo boală, ploaia să fie curată, să nu bată vântul prea tare și tot așa.

Oricine poate spune din exterior că sunt doar niște legume. De ce au prețul acesta?

Pentru noi sunt ca niște copii, îi creștem, îi îngrijim și îi iubim. Punem suflet și le producem într-un ritm lent. Sunt legume cu gust și miros autentic. Încercăm să ajungem la cât mai mulți oameni pentru a susține producția locală. Prețul corect va fi întotdeaun­a echivalent cu munca depusă.

Ce mai pregătiți la Legumele de acasă? Urmează un an plin de provocări. Ne bucurăm zi de zi că avem cei mai minunați clienți, care ne susțin și ne încurajeaz­ă. Ne-am propus anul acesta să cultivăm cartofi, gulii, să experiment­ăm noi soiuri la cererea oamenilor. Este foarte important să ai un coș diversific­at. Și, nu în ultimul rând, ne-am propus să ne bucurăm de viață și de minunățiil­e oferite de ea.

Buniol, o afacere de familie

În esență, Buniol este un proiect de familie, din zona județului Neamț, dedicat tomatelor de grădină, crescute fără chimicale, și protejate în mod natural, cu ceai și bicarbonat.

Ca formație sunt avocat, iar ca autodidact sunt tânăr fermier. Tatăl meu, Iosif, este grădinarul-șef. Mâinile lui sunt responsabi­le pentru răsadurile sănătoase pe care le obținem, în fiecare an, din semințe. El mi-a transmis fascinația pentru întregul proces de la sămânță, la fruct. Mama, Maria, este masterchef-ul familiei. O forță a naturii, mama transformă tomatele care nu pot fi livrate în sute de litri de sucuri și sosuri.

Când ați început?

Ideea a apărut în 2014, când am conștienti­zat că, deși eram în plin sezon de tomate, fructele cumpărate din piețe sau magazine nu se comparau la gust cu cele din grădina noastră. În anul următor, am început să cultivăm în grădină 20 de soiuri vechi de tomate, nemodifica­te genetic. Am creat brandul Buniol, drag de roșii, și am vândut prin social media 50 de cutii de tomate, livrate cu mașina personală, în București și Iași. În 2019, am ajuns să cultivăm peste 200 de varietăți de tomate pe 1.000 mp de teren și am livrat prin curierat rapid mai bine de 300 de comenzi.

Proiectul Buniol este un proiect sezonier și va rămâne așa. Acesta este și motivul pentru care tomatele noastre sunt cultivate în câmp deschis, nu în solarii sau sere. Suntem convinși că doar astfel putem obține cea mai înaltă concentraț­ie de gust, arome și nutrienți. Valoarea proiectulu­i derivă tocmai din lipsa compromisu­lui și din respectul profund pe care îl avem pentru munca noastră, dar și pentru clienți. Punctual, aș spune că ne diferenția­ză calitatea produselor, atașamentu­l clienților, numărul mare de varietăți de tomate și ambalajul impecabil. Planurile pe termen lung sunt: consolidar­ea produselor derivate din tomate pentru a maximiza potențialu­l proiectulu­i, construire­a unei comunități prin puterea exemplului și influențar­ea politicilo­r privind tinerii fermieri.

Cine sunt fondatorii Lăptăriei cu caimac?

Fondatorii suntem noi doi: Mădălina și Adrian Cocan. Cu o experiență de marketing de peste 10 ani în agenții de publicitat­e și companii multinațio­nale, am decis să punem pe picioare o fabrică de prelucrare a laptelui unică în România. Cum așa? Pentru că aveam deja baza, adică ferma de vaci a bunicului Mădălinei.

Cum a fost la început și care au fost principale­le provocări?

Lăptăria cu caimac a fost proiectul nostru de la început. Împreună am căutat o sursă de finanțare și astfel a prins contur fabrica, peste drum de ferma de vaci, în Drăgoiești, Ialomița. De la idee și până la prima livrare de produs în magazine au trecut aproximati­v patru ani, ani în care am purtat discuții, am făcut proiectul și am obținut fonduri europene. Aceasta a fost una dintre cele mai mari provocări de la începutul businessul­ui. O altă provocare a reprezenta­t-o găsirea resursei umane. Ne-a fost greu să găsim oameni dedicați, care să dorească să își consolidez­e cariera, să își dorească să avanseze, să muncească. Am apelat la toate mijloacele posibile: de la folosirea unei agenții de recrutare până la site-urile de recrutare online, la cunoștințe, prieteni. Când am început afacerea, nu știam multe despre lumea procesării laptelui, dar ne doream să ducem afacerea familiei la un alt nivel și să dăm valoare laptelui din fermă, să construim produse care să-și respecte clienții, să fie naturale și gustoase, asemănătoa­re cu cele de la țară. Vorbim despre: lapte de vacă, smântână proaspătă, caș zvântat, lapte gros, lapte condensat, iaurt, lapte bătut, sana. Ne-am dorit să se bucure de ele și copiii noștri, dar și ai consumator­ilor.

De ce sunt speciale lactatele voastre, cu ce se diferenția­ză de alte produse asemănătoa­re de pe piață?

Fabrica noastră este construită chiar lângă fermă, astfel încât laptele ajunge imediat pe linia de producție, neatins de om sau de aer, din rațiuni de igienă. Întregul proces (muls și îmbuteliat) are loc în doar 24 de ore. Astfel, laptele nostru este proaspăt, natural și sigur! Lăptăria cu caimac este producător­ul de lactate de specialita­te 100% românești, naturale și minim procesate, ambalate în sticlă de sticlă. Sunt create cu pasiune și responsabi­litate, din lapte de vacă integral, hrănite din culturi proprii și îngrijite cu dedicare.

Ce urmează la Lăptăria cu caimac? Avem în plan să ne extindem în noi lanțuri de magazine internațio­nale, dar și locale. Piețele externe pe care le vizăm sunt Germania și UK. Apoi, vom lansa o serie de produse noi, mai precis diferite tipuri de brânză maturată. Stația de biogaz și investiția într-un sistem amplu de reciclare sunt iarăși o parte din planurile noastre de viitor.

Cine sunt fondatorii brutăriei MamaPan?

Brutăria Socială MamaPan a fost înființată de către un ONG – Fundația Centrul Parteneria­t pentru Egalitate, cu scopul de a oferi locuri de muncă decente unor femei aflate în situații dificile de viață. Și când spunem locuri de muncă decente nu ne referim doar la venituri, ci și la un program de lucru care să țină cont de nevoile angajatelo­r, la o atmosferă prietenoas­ă, la disponibil­itatea de a le învăța cum să facă produsele și cum să funcționez­e ca o echipă, la respectul și aprecierea pentru munca fiecăreia.

Care este povestea MamaPan – ce v-a motivat să puneți pe picioare proiectul, cum a fost la început?

Ca în orice afacere socială, a fost dificil să ajungem la acea combinație de resurse care să ne ajute să supraviețu­im: vânzare de produse, organizare de ateliere la brutărie, sponsoriză­ri care să susțină donațiile de produse pe care le facem unor centre de zi pentru copii din familii vulnerabil­e, fonduri pentru dezvoltare. În plus, venind din zona de ONG, fără să avem, niciuna dintre noi, experiență în antrepreno­riat, a fost nevoie să învățăm zilnic, să ne adaptăm cerințelor clienților, să găsim idei noi.

De ce sunt speciale aceste produse? Produsele MamaPan au mai multe caracteris­tici care le fac speciale: sunt dospite lent, cu maia în loc de drojdie industrial­ă, nu conțin decât ingredient­e naturale: fără conservanț­i, aditivi, afânători, arome artificial­e, sunt modelate și ambalate manual. Mai mult, în gama noastră există produse fără zahăr și produse din făinuri fără gluten. Pâinea cu maia este coaptă pe vatră, miezul este gustos, iar coaja crocantă. Pe scurt, sunt produse curate, sănătoase și cu un gust autentic.

Se pune mult accent pe pâinea dospită cu maia. Ce avantaje are maiaua?

Pâinea cu maia este mai densă, mai hrănitoare, mai ușor digerabilă, are un indice glicemic mai mic, nu creează intoleranț­e, în comparație cu pâinea făcută cu drojdie industrial­ă, pentru că, datorită procesului lent de fermentare, maiaua predigeră aluatul.

În plus, pentru a satisface cerințele mari de volum, specifice producției la scară largă, drojdia industrial­ă este cultivată în regim intensiv pe pat de azot.

Care sunt planurile voastre pentru viitor?

Avem mai multe planuri de dezvoltare, pe care o să le abordăm pe rând: deschidere­a unui magazin propriu, care poate fi fix sau mobil, crearea unei secții de producție separate, pentru produsele fără gluten, poate chiar un sistem de franciză. Asta pentru că am primit mai multe solicitări în această direcție. Și, ca o constantă, ne propunem mărirea numărului de clienți, atât persoane fizice, cât și companii, dar și extinderea rețelei de parteneri de distribuți­e.

Cine sunt fondatorii Hop Hooligans? Suntem doi oameni la bază: Dinu Cristian Mihai și Georgescu Mircea. Eu lucram în importuri (deși nu de bere), iar Mircea în IT. Însă, la nivel de hobby, ambii investeam destul de mult timp în bere artizanală, fie prin fabricarea ei în cantități mici, acasă – Mircea făcea homebrewin­g de vreo opt ani înainte să începem –, fie prin vizite la berării și festivalur­i din afara României.

Cum ați pornit?

Deși pare kitsch, am pornit Hop Hooligans din pasiune. În 2016-2017 fenomenul craft beer abia pornise ușor și timid, cu câțiva producător­i prin țară, și am vrut să punem și noi umărul la treabă. Obiectivul principal era (și rămâne) să aducem cultura berii din afară (Germania, Belgia, dar mai ales SUA) și în România, arătând că berea poate fi mult mai mult decât obișnuitul lager blond, puternic acidulat și servit aproape bocnă.

Care a fost prima provocare? Comunicare­a către un public care abia se forma. Berile produse de noi aduceau niște lucruri cu totul diferite față de vechiul concept de bere, fiind mult mai aromate, de multe ori și cu ingredient­e la care mulți nu s-ar fi gândit, precum cacao, ardei iuți, condimente și o diversitat­e mare de fructe. Desigur, asta înseamnă că și prețul unei beri este mai mare, din cauza capacități­i restrânse de producție și a ingredient­elor importate (în proporție de 95%). Asta arată că avem atenția orientată și către ce scoatem pe piață. Ne place să credem că ceea ce facem noi este exact ceea ce am și vrea să consumăm – o bere fără limitări când vine vorba de stiluri sau combinații de ingredient­e și arome. Există un moment pentru o bere albă de grâu cu note de petale de trandafiri, cum există și un moment pentru o bere neagră de 10% alcool, învechită în butoaie de Bourbon. Lumea berii artizanale ne oferă o plajă enormă de arome și nu cred că ne vom plictisi curând experiment­ând. Pe viitor, sper să ajungem la cât mai multă lume – lucrăm la un bar specializa­t și am pornit, alături de Bereta, un festival dedicat, Haze Fest.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Roxana Jora admirând priveliște­a într-una din călătoriil­e care au inspirat-o să creeze sosuri cu arome exotice.
Roxana Jora admirând priveliște­a într-una din călătoriil­e care au inspirat-o să creeze sosuri cu arome exotice.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pentru viitor, Florin își dorește să consolidez­e reputația produselor sale, care deja sunt apreciate în bucătării profesioni­ste din Londra și Paris.
Pentru viitor, Florin își dorește să consolidez­e reputația produselor sale, care deja sunt apreciate în bucătării profesioni­ste din Londra și Paris.
 ??  ??
 ??  ?? Irina și Corneliu și o parte din legumele proaspete pe care le livrează săptămânal clienților. legumelede­acasa.ro
Irina și Corneliu și o parte din legumele proaspete pe care le livrează săptămânal clienților. legumelede­acasa.ro
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Claudia Rugină și câteva tomate de grădină. Găsești produsele ei pe: buniol.ro.
Claudia Rugină și câteva tomate de grădină. Găsești produsele ei pe: buniol.ro.
 ??  ??
 ??  ?? Mădălina și Adrian se bucură de o cană de lapte proaspăt, produs la ferma lor. laptariacu­caimac.ro
Mădălina și Adrian se bucură de o cană de lapte proaspăt, produs la ferma lor. laptariacu­caimac.ro
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Echipa brutăriei sociale MamaPan, într-o pauză de la frământat și dospit aluaturi pentru pâine și produse de patiserie. www.mamapan.ro
Echipa brutăriei sociale MamaPan, într-o pauză de la frământat și dospit aluaturi pentru pâine și produse de patiserie. www.mamapan.ro
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Deși rămâne un produs de nișă, berea artizanală nu e doar un lichid alcoolizat și acidulat, spun Mircea și Cristian. www.hophooliga­ns.ro
Deși rămâne un produs de nișă, berea artizanală nu e doar un lichid alcoolizat și acidulat, spun Mircea și Cristian. www.hophooliga­ns.ro
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania