Casa si Gradina

Cultivă fructe și legume în balcon

- PRODUCȚIE: Mihaela Radu FOTO: iStock, PR

Grădinărit­ul este o soluţie benefică atât pentru starea ta psihică din această perioadă, cât şi pentru bugetul familiei tale. Amenajează-ţi o grădină cu fructe şi legume pe balcon.

DEȘI SPAŢIUL din balcon pare mic, poate fi locul ideal pentru o grădină roditoare. Dacă alegi legume şi fructe precum fasolea, dovleceii şi căpşunile care pot fi urcate pe un spalier sau pe perete, sau salata, ceapa, roşiile cherry şi ardeiul care pot fi culivate în vase mici, pomi fructiferi armonizați pentru a rămâne pitici, vei fi încântată să descoperi că îți poți îmbogăți felurile de mâncare cu legume şi verdețuri proaspete din producția proprie.

PREGĂTIREA GHIVECELOR este importantă, ea se face în funcție de legumele pe care vrei să le cultivi. În florării sau hypermarke­turi vei găsi diverse tipuri de sol. Alege-l pe cel potrivit.

ARDEIUL este o plantă pretențioa­să la lumină, căldură, apă şi hrană. Pentru a avea legume de calitate, trebuie să adaugi îngrăşămân­t, iar pământul să fie bogat şi afânat. O importanță mare o are şi udarea plantei: nu folosi apă prea rece pentru că nu îi place, nu îl uda în perioada înfloririi şi ai grijă ca udarea să nu îi lase rădăcinile dezgolite.

FASOLEA ȘI DOVLECELUL pot fi folosite cu succes ca plante decorative. Urcate pe un spalier, ele acoperă în mod atractiv pereții, iar dacă doreşti puțină umbră, poți forma o perdea înflorată dirijând plantele pe câteva fire de gută în dreptul geamurilor (dacă nu ai unde să le extinzi, alege soiuri pitice). Seamănă într-un ghiveci un singur cuib (două-trei boabe) şi udă pământul din abundență. Ambele au nevoie de mult soare şi căldură şi de un sol afânat, bogat în fosfor şi în potasiu.

ROȘIILE CHERRY sunt legumele recomandat­e pentru grădinarul începător, căci se îngrijesc foarte uşor. Dacă vrei să creşti aceste roşii pentru producție şi nu pentru decor, alege un ghiveci mai mare, de 15-18 litri, şi un spalier, astfel planta va avea loc să crească mai mare şi să poarte mai multe roade. Pune ghivecele cu roşioare într-un loc cu soare direct 8 ore pe zi – un balcon orientat spre sud-vest este ideal. Roşiile cherry au nevoie de un pământ uşor, care drenează bine apa. Udă-le bine în perioada de creştere, ținând pământul în permanență umed, şi foloseşte un îngrăşămân­t special pentru tomate (îl găseşti în florării) şi vei avea mici roşii gustoase până târziu, în toamnă.

CĂPȘUNILE pot fi cultivate în jardiniere, în ghivece mici, decorative (nu au nevoie de prea mult pământ), în suporturi suspendate sau urcate pe spaliere. În jardiniere poți combina soiuri care au perioade diferite de coacere sau poți alege direct un soi care să facă fructe o perioadă mai mare de timp. Căpşunile au nevoie de un sol uşor, fertil, fără exces de umiditate; fructele sunt foarte sensibile la umiditate şi putrezesc. Eventual, pentru a nu veni în contact cu solul umed, poți pune în jurul răsadurilo­r puțin rumeguş sau pietriş.

CARTOFII se pot cultiva în vase cu adâncimea de 25-30 cm cu găuri de drenaj în partea inferioară, chiar şi o sacoşă de rafie este un recipient perfect. Umple vasul 1/3 cu pământ nisipos şi plantează doi tuberculi cu partea încolțită în sus, iar pe măsură ce vrejul creşte, adaugă pământ treptat. Astfel, vei avea o producție mai mare. Aşază planta într-un loc însorit şi păstrează pământul în permanență umed, fără ca apa să băltească. Verifică din când în când frunzele: dacă au fost atacate de gândaci de Colorado, aceştia trebuie îndepărtaț­i. După trei, patru luni de la plantare, ramurile plantelor se vor îngălbeni şi se vor usca: atunci este momentul perfect pentru recoltare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pomi fructiferi miniatural­i perfecți pentru spații mici, dar foarte roditori, găsești pe www.gradinabak­ker.ro
Pomi fructiferi miniatural­i perfecți pentru spații mici, dar foarte roditori, găsești pe www.gradinabak­ker.ro
 ??  ?? Plantele aromatice nu au nevoie de ghivece mari. Poți face un raft pe care să expui ghivecele pe perete, la soare.
Plantele aromatice nu au nevoie de ghivece mari. Poți face un raft pe care să expui ghivecele pe perete, la soare.
 ??  ?? Căpșunile în ghiveci, livrate cu rădăcina nudă, se plantează de îndată ce le primești, 10 plante cu înălțimea de 10 cm și un ghiveci din teracotă, 72,50 lei. www.gradinabak­ker.ro
Căpșunile în ghiveci, livrate cu rădăcina nudă, se plantează de îndată ce le primești, 10 plante cu înălțimea de 10 cm și un ghiveci din teracotă, 72,50 lei. www.gradinabak­ker.ro
 ??  ??
 ??  ?? Castraveți­i se seamănă în jardiniere, doar două semințe într-o jardinieră pentru că vrejul se extinde foarte mult și are nevoie de spalier.
Castraveți­i se seamănă în jardiniere, doar două semințe într-o jardinieră pentru că vrejul se extinde foarte mult și are nevoie de spalier.
 ??  ?? Fasolea Juliska, Borlotto sau Scuba se poate cultiva în ghiveci. Găsești semințe cu prețul între 8 și 10 lei pe www.sweetgarde­n.ro.
Fasolea Juliska, Borlotto sau Scuba se poate cultiva în ghiveci. Găsești semințe cu prețul între 8 și 10 lei pe www.sweetgarde­n.ro.
 ??  ?? Ridichile au nevoie de un ghiveci adânc, dar nu foarte mare în diametru pentru a reuși să se dezvolte frumos în pământ.
Ridichile au nevoie de un ghiveci adânc, dar nu foarte mare în diametru pentru a reuși să se dezvolte frumos în pământ.
 ??  ??
 ??  ?? Salata are nevoie de foarte puțin sol și se poate planta și într-o cutie de conservă. Suspendă ghivecele pe grilajul balconului și vei avea un perete plin de salată proaspătă.
Salata are nevoie de foarte puțin sol și se poate planta și într-o cutie de conservă. Suspendă ghivecele pe grilajul balconului și vei avea un perete plin de salată proaspătă.
 ??  ?? Suport pentru grădinărit Esschert Design Sam, cu baza rotundă, 48 lei. www.bonami.ro
Suport pentru grădinărit Esschert Design Sam, cu baza rotundă, 48 lei. www.bonami.ro

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania